Lige nu har vi en unik mulighed for at undersøge covid-19 og gravide, mens epidemien er på sit højeste, siger Stine Yde Nielsen, læge og post doc på Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet.

Lige nu har vi en unik mulighed for at undersøge covid-19 og gravide, mens epidemien er på sit højeste, siger Stine Yde Nielsen, læge og post doc på Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet. Foto: Tonny Foghmar

Gravide skal undersøges for coronavirus

1.000 garvide og deres nyfødte skal testes og undersøges

"Vi ved stort set intet om, hvordan covid-19 påvirker graviditeten, hvor mange gravide, der er smittede uden at have symptomer, og hvad det betyder for barnet, hvis mor er smittet."

Det fortæller Stine Yde Nielsen, der er læge på Klinisk Mikrobiologi på Aarhus Universitetshospital og post doc på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitetshospital.

Hun står i spidsen for et forskningsprojekt, der skal undersøge gravide og nyfødte, mens epidemien er på sit højeste.

"I denne tid med en pågående, international sundhedskrise er der et stort behov for mere viden om covid-19 (sygdommen) og Sars-CoV-2 (virussen) hos gravide, fødende og nyfødte børn," siger Stine Yde Nielsen i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitetshospital.

Forskere fra Aarhus og Sygehus Lillebælt har fået næsten to millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til at undersøge, om gravide og nyfødte er en særlig risikogruppe i forhold til ny coronavirus.

Alle gravide, der skal føde på Aarhus Universitetshospital og på Kolding Sygehus over en periode på nogle måneder, vil blive tilbudt at være med i studiet.

De fødende vil blive podet for covid-19, når de kommer ind til fødsel. Umiddelbart efter fødslen vil det nyfødte barn blive podet. Samtidig vil der blive taget en blodprøve fra moren og fra navlesnoren.

Stine Yde Nielsen håber på, at projektet kan gå i gang i løbet af få uger. Hun ved endnu ikke, hvornår de endelige resultater vil foreligge.

"Under alle omstændigheder vil vi have resultater, som vi kan bruge, hvis en eventuel anden bølge af covid-19 kommer til Danmark i efteråret.

jr

Forskningsprojektet

Alle gravide, der skal føde på Aarhus Universitetshospital og Kolding Sygehus over en periode på cirka to måneder, vil blive tilbudt at deltage i studiet.

I alt skal der inkluderes 1.000 kvinder og deres nyfødte i studiet.

Både mor og barn vil blive podet for covid-19, og der vil også blive taget blodprøver fra moren og navlesnoren.

Hvis moren bliver testet positiv, vil man – uanset om man deltager i et forskningsprojekt - få svaret med det samme, så der kan blive taget de nødvendige forholdsregler.

Forskningsprojektet er et samarbejde mellem tre afdelinger på AUH: Klinisk Mikrobiologi, Kvindesygdomme og Fødsler samt Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital. Samarbejdspartner er desuden Sygehus Lillebælt.

Publiceret 02 April 2020 00:00