Det øjeblikkelige fine forårsvejr har heldigvis muliggjort, at patienterne på Hospice Djursland kan have besøgende på terrasserne, og så kan besøgstiden forlænges til lidt mere end det kvarter, som reglerne forskriver i øjeblikket for at minimere risikoen for corona-smitte.

Det øjeblikkelige fine forårsvejr har heldigvis muliggjort, at patienterne på Hospice Djursland kan have besøgende på terrasserne, og så kan besøgstiden forlænges til lidt mere end det kvarter, som reglerne forskriver i øjeblikket for at minimere risikoen for corona-smitte.

Corona-virus skaber svær balancegang i hverdagen på Hospice Djursland

Patienter, pårørende og medarbejdere står i en enormt vanskelig situation, som de alle håndterer fantastisk, fortæller hospiceleder

Af
Simon Carlson

Rønde En af Hospice Djurslands fornemmeste opgaver er at gøre den afsluttende del af livet for de indlagte patienter til en leveværdig og omsorgsfuld tid.

Udførelsen af den opgave er blevet voldsomt vanskeliggjort, efter corona-epidemien har gjort sit indtog.

Hospice Djursland har været nødt til at indføre nogle temmelig strikse regler for at minimere smitterisikoen ved corona-virussen. Ikke mindst for at dæmme op for den fatale konsekvens, det vil have, hvis smitten indfinder sig på hospicet. Det fortæller Hospice Djurslands leder Dorit Simonsen.

"Den allerstørste udfordring, vi har lige nu, det er hvordan vi bedst kan tilgodese patienternes behov og de pårørendes behov og samtidig følge de gældende retningslinjer. Vi bestemmer ikke, hvem der kan komme på besøg, men det betyder, at vi gerne vil have patienterne til at definere, hvem der er deres nærmeste pårørende. Eller hvem der har den største betydning for dem og hvem der er vigtig at have inden for dørene. Det er rigtig, rigtig svært i den situation, som patienter og pårørende er i," fortæller Dorit Simonsen.

Skrappe regler

De nuværende regler betyder blandt andet, at besøgende kun må opholde sig på hospice i et kvarter ad gangen og kun stående og altid med minimum to meters afstand til patienten. Blomster, chokolade og lignende er heller ikke tilladt at medbringe i øjeblikket.

Ægtefæller til patienterne bliver dog tilbud at blive medindlagt på hospicet. Det betyder imidlertid også, at man isoleres.

Det er tilladt at gå en tur ude i naturen, men omgang med andre mennesker og for eksempel gå en tur i et supermarked er ikke tilladt. Fællesrummene er også lukket ned i øjeblikket, så når man er på hospice er det udelukkende på stuen.

"Det er ret skrapt, men sådan er det desværre i øjeblikket. Det hele handler om at minimere smitterisikoen, så godt vi kan. Vi har 15 patienter, og hvis der kommer fire eller fem pårørende hver dag, så bliver det pludselig til mange mennesker. Det giver altså nogle store udfordringer," konstaterer Dorit Simonsen.

Passer også på ansatte

Den øjeblikkelige balancegang involverer nemlig ikke kun patienter og pårørende. Også personalet er i høj risiko for at blive smittet, hvis corona-virussen først indfinder sig på Hospice Djursland.

"Det er vores opgave at passe på patienten og også de pårørende. Men vi skal også passe på vores medarbejdere. De skal jo arbejde ligesom de plejer og have den samme omsorg for patienten og give samme nødvendige hjælp, som de plejer, og derfor rører de jo også ved patienterne, når patienterne skal i bad eller på toilettet eller have noget at spise. Vores medarbejdere er helt uundværlige i hele den her kamp, og det er enormt vigtigt, at vi alle sammen passer på dem, og at de passer på sig selv," forklarer hospicelederen.

Håndteres fantastisk

Ligesom i resten af samfundet er Hospice Djursland også præget af bekymring og ængstelse i forhold til den uvished, som corona-epidemien bringer med sig. Derfor er Dorit Simonsen også enormt imponeret over, hvordan patienter og pårørende har grebet situationen an med tanke på den i forvejen umanerligt svære situation, som de står i.

"Det her er jo en tragisk situation. Vi kan godt mærke, at nogle patienter er kede af, at tingene er sådan, men jeg må bare sige, at jeg er meget imponeret over, at både patienter og pårørende de faktisk tager det så fantastisk, som de gør. Hele tiden forstående. Man kan jo godt spørge sig selv om, hvorfor man overhovedet behøver at være forstående for at stå i den her situation, når man er i den sidste del af livet. Men det er de, og det har jeg stor, stor respekt for. Det synes jeg er fantastisk," fastslår Dorit Simonsen.

Publiceret 01 April 2020 07:00