Har du ikke betalt din spildevandsregninger, kan du forvente, at de lokale spildevandsselskaber pudser et privat inkassofirma på dig. Arkivfoto

Har du ikke betalt din spildevandsregninger, kan du forvente, at de lokale spildevandsselskaber pudser et privat inkassofirma på dig. Arkivfoto

Spildevandsskyldnere får tommelskruerne på

Fremover bliver det ikke Gældsstyrelsen, men privat inkasso, der skal inddrive restancer for Syddjurs Spildevand og AquaDjurs

Af
Lars Norman Thomsen

DJURSLAND Syddjurs Spildevand og AquaDjurs sender i disse dage årsafregningen for 2019 ud sammen med aconto for 2020.

Langt de fleste kunder vil betale regningen til tiden, men det kniber for nogle få. De kan forvente en strammere kurs fremover, så de kommer til at betale for spildevandet på lige fod med alle andre.

Indtil nu har spildevandsselskaberne kun haft mulighed for at sende de ubetalte regninger videre til Gældsstyrelsen, som hjælper med at få skyldnere til at betale deres gæld til det offentlige. Styrelsen må f.eks. tilbageholde en del af folks løn.

Et uheldigt samspil mellem jura og IT-systemer har imidlertid udfordret Gældsstyrelsen siden 2015, og det betyder, at kun en lille del af gælden er blevet indfriet siden. Og det trækker ud med at finde en løsning.

Til privat inkasso

Derfor har regeringen nu givet spildevandsselskaberne mulighed for at sende ubetalte regninger videre til private inkassofirmaer og advokater. Og det har de to spildevandsselskaber på Djursland valgt at gøre.

”Langt de fleste kunder betaler deres regninger til tiden, men enkelte kan eller vil ikke. Det truer ikke vores økonomi, men det er ikke retfærdigt for dem, der betaler. Derfor håber vi på, at vi med privat inddrivelse kan få flere til at betale,” lyder det samstemmende fra direktørerne for de to selskaber på Djursland, Søren Lynge Petersen fra Syddjurs Spildevand og Palle Mikkelsen fra AquaDjurs i en pressemeddelelse

På landsplan har spildevandsselskaberne 168 mio. kroner til gode hos kunderne. Kundernes samlede gæld i dag er på 1,1 million kroner til Syddjurs Spildevand og 1,6 millioner kroner til AquaDjurs.

Ringer til kunderne

På grund af problemerne i Gældsstyrelsen har Syddjurs Spildevand ikke sendt regninger videre til inddrivelse siden 2017, og AquaDjurs har ikke gjort det siden 2018. Derfor vil en del af den gamle gæld nu kunne sendes videre til privat inkasso. Den del af gælden, som allerede ligger hos Gældsstyrelsen, inddrives fortsat af Gældsstyrelsen.

”Vi gør selv rigtig meget for at få pengene hjem. Vi ringer bl.a. til kunderne og tilbyder betalingsaftaler til dem, der gerne vil betale, men ikke kan. Når det ikke lykkes, er det godt at få endnu et værktøj til at få vores penge,” siger Stine Kjærgaard, der står for opkrævninger i både Syddjurs Spildevand og AquaDjurs.

Fremover bliver det sådan, at hvis kunderne ser bort fra to rykkere fra spildevandsselskabet og eventuelt en betalingsaftale, bliver regningen sendt videre til advokat. Og så kan det blive dyrt at slippe ud af gælden.

Foreløbig gælder den nye mulighed i tre år. Derefter håber alle, at Gældsstyrelsen igen kan tage sig af opgaven.

Publiceret 05 March 2020 09:30