Adskillige både er brændt fuldstændig ned.

Adskillige både er brændt fuldstændig ned. Øxenholt Foto

Både for millioner udbrændte i i lystbådehavn

Kunne være gået endnu værre, fortæller havnekaptajnen

Af
Jeppe Rafn

Kaløvig Kaløvig Bådelaugblev tirsdag morgen ramt af en voldsom brand i både, der har stået på lystbådehavnens vinterplads på land.

Syv-otte både er fuldstændig brændt af, mens omkring tre andre er blevet brandskadet. Det oplyser Østjyllands Brandvæsens indsatsleder Bjørn Christensen.

"Vi får en melding om, at der er ild i et skib, og der er mulighed for spredning til flere både. Da vi ankommer, brænder det voldsomt i flere skibe, og syv-otte skibe er fuldstændig brændt af ned i fortovshøjde," fortæller indsatslederen.

Flere end forventet

Brandvæsnet troede først, det drejede sig om færre både, men indimellem fire store både gemte der sig flere mindre både.

"Bådene står meget tæt, nogle steder med under en meter mellem hinanden. Hvis vi havde fået meldingen senere, kunne det være gået meget værre. Der står flere hundrede både derude," siger indsatslederen, der sammen med sit mandskab måtte fokusere på at begrænse skaderne.

"Vi får stoppet spredningen af branden, så den ikke spreder sig yderligere, efter vi kom derud, og vi får slukket det store båd."

Et sandt flammehav mødte brandfolkene, da de rykkede ud til Kaløvig Bådelaug. Øxenholt Foto

Et sandt flammehav mødte brandfolkene, da de rykkede ud til Kaløvig Bådelaug. Øxenholt Foto

Branden blev anmeldt tirsdag klokken 05.23. Cirka to timer senere var brandvæsnet færdig med indsatsen på stedet, som politiet har afspærret.

"Det tyder på, ilden er startet på en af bådene og har spredt sig derfra. Vi kender endnu ikke brandårsagen," siger Østjyllands Politis

Udbrændt for millioner

Da Lokalavisen talte med havnekaptajn Allan Rundberg, var han i gang med at identificere de cirka 10 både, der brændte ud og tog skade ved den omfattende brand. Med næsten 400 både på vinterpladsen har havnen ikke fuldstændig overblik over, hvis både der er gået op i flammer.

Havnechefen bekræfter brandvæsnets oplysninger om, at der både var små og store skibe blandt de brændte.

"Det er alt fra små hurtiggående gummibåde til store glasfiberbåde og ældre flotte træskibe," fortæller havnekaptajnen.

Han kender ikke værdien af de enkelte både, men vurderer at den samlede værdi løber op i millioner.

Branden foregik i den nordvestlige del af vinterpladsen, der grænser op til skov, og heldigvis havde vinden retning mod skoven, fortæller Allan Rundberg.

"Alle bådene står tæt på hinanden med 50-70 centimeter imellem hinanden, og hvis branden var startet i den anden ende af pladsen, kunne det være gået meget værre."

Havnekaptajnen henstiller til at bruge havnens parkeringspladser, så politi og brandvæsen kan komme til på stedet. Branden er slukket, men brandvæsnet kommer igen senere for en sikkerheds skyld, og politiet arbejder på stedet. Kaløvig Bådelaug har ifølge havnekaptajnen ikke tidligere oplevet en lignende brand.

Publiceret 25 February 2020 13:58