Louise Stær Konrad (tv) og Rita Mogensen fra Nødager Menighedsråd ser på skaderne efter branden i kirkens våbenhus. Foto: Morten Bay-Mortensen

Louise Stær Konrad (tv) og Rita Mogensen fra Nødager Menighedsråd ser på skaderne efter branden i kirkens våbenhus. Foto: Morten Bay-Mortensen

Brand i Nødager Kirke lige før lysgudstjeneste

Lysgudstjeneste måtte i al hast aflyses, da der torsdag opstod brand i et elskab i Nødager Kirke. Til alt held døde ilden ud af sig selv, men våbenhuset fik omfattende skader af sod og røg. Selve kirkerummet står uskadt

Af
Morten Bay-Mortensen

NØDAGER Der blev sat en brat stopper for en forventet stemningsfuld aften i Nødager Kirke i torsdags, da der allerede inden kirkeklokken ringede, blev konstateret, at noget var rivende galt.

Louise Stær Konrad, gravervikar og næstformand i menighedsrådet, var som den første kommet til kirken, for at gøre klar til aftenens lysgudstjeneste, men allerede i kirkedøren blev hun mødt af røg og fæl lugt.

Med hjælp fra en nabo og med hurtig assistance fra beredskabschefen blev grunden snart fastslået. Et skab med alle kirkens elektriske installationer til lys og varme var udbrændt. Som følge af røgudviklingen var gulvet og væggene og den gamle præstetavle samt de historiske kalkmalerier dækket af et sort lag sod.

Såvel forskrækkelsen over hændelsen som det skadede våbenhus gjorde, at sognepræst Susanne Munk Hjørlund sammen med menighedsrådsformand Rita Mogensen og Louise Stær Konrad omgående valgte at aflyse gudstjenesten og sende de kirkegængere hjem, som var begyndt at indfinde sig.

Flytter til Sognehuset

Dagen derpå var menighedsrådsformand Rita Mogensen meget lettet over, at selve kirkerummet ikke har taget skade. Og at ingen kom til skade:

”Havde ilden bredt sig, eller det var sket under en gudstjeneste, havde situationen været anderledes alvorlig”.

Årsagen til branden er endnu ukendt, men Rita Mogensen antager, at det har ulmet i elskabet i nogen tid.

”Da vi havde fået informeret folk om aflysningen, satte vi os over i Sognehuset, drak en kop kaffe og fik et overblik over situationen. Planen er nu, at vi indtil videre holder gudstjenester i Sognehuset, og det sker allerede med familiegudstjeneste 8. marts med efterfølgende frokost og starten på sogneindsamlingen. En aftalt barnedåb midt i marts måned flyttes til Kolind Kirke”.

Menighedsrådet har nu en større opgave foran sig med renovering af våbenhuset, og arbejdet er allerede gået i gang med kontakter til provst Benedikte Bock Pedersen, Folkekirkens Forsikringsenhed og Nationalmuseet samt håndværkere. Håbet er, at kirken kan tages i brug i løbet af foråret, hvor der bl.a. venter en stor konfirmationsgudstjeneste den 3. maj.

Publiceret 22 February 2020 11:00