Kasper Bjerregaard

Kasper Bjerregaard

Debat: Norddjurs bliver ikke reddet af en udligningsreform

Af
Kasper Juncher Bjerregaard

Gruppeformand Venstre

Næstformand Økonomiudvalget:

Forhandlingerne om den nye udligningsreform er knap begyndt, før flere partier i Norddjurs melder sig på banen og er klar til at bruge løs af de penge, som Norddjurs Kommune MÅSKE modtager.

På nuværende tidspunkt er der ingen, der aner, hvad resultatet bliver, men det afholder ikke partierne fra allerede nu at invitere til fest.

Forhandlingerne om udligningsreformen er indtil videre en mærkelig proces, hvor ikke engang forhandlingsparterne kan få udleveret det baggrundsmateriale, der skal forhandles ud fra. Kommuner der bliver ramt eller begunstiget må se undrende til, at informationerne kommer drypvis.

For Norddjurs kommune betyder det, at den første udmelding om ekstra 52 mio. nu er korrigeret til ca. 32 mio. Udsvingene er store og ingen kan få at vide, hvad der ligger til grund for de beregninger, der har så stor effekt.

Derfor er det på alle måder useriøst at gå ud og love at bruge af midler, som ingen aner om Norddjurs får.

Det er en tilbagevenden til det, der tidligere har kendetegnet Norddjurs Kommune:

At man lukker øjnene og bruger af penge, man ikke har.

Som nævnt aner ingen noget om netto-effekten af udligningsreformen - hvis der overhovedet bliver vedtaget en reform.

Reformen omfordeler midler mellem kommunerne og skal derfor ses i sammenhæng med de årlige økonomiforhandlinger mellem kommunerne og staten. Først når vi kender resultatet af en udligningsreform og resultaterne af økonomiaftalen mellem KL og Regeringen, vil vi kende det endelige resultat for Norddjurs Kommune.

Det endelige resultat er det, vi skal forholde os til og bruge som fundament for budgettet i Norddjurs.

Giver det flere penge til Norddjurs, skal de øgede midler prioriteres med omtanke. Norddjurs har i øjeblikket landets 6. højeste kommuneskat og landets højeste grundskyldspromille. Det har været et midlertidigt greb for at få genoprettet kommunens kriseramte økonomi. Men det niveau bør naturligvis ikke være permanent.

Øgede midler skal i hvert fald ikke bruges til at bibeholde en struktur, der har vist sig at være grundlæggende usund. Vælger man det, vil det bare betyde, at man træder to skridt tilbage, fortsætter en dårlig udvikling og bestiller en ny krise om få år. En krise der kan afløse den, vi prøver at arbejde os ud af nu.

Norddjurs bliver ikke reddet af en udligningsreform. Den kan måske hjælpe os videre i den hårde omstilling, vi er i gang med, men øgede midler må for alt i verden ikke blive en sovepude, så arbejdet med at få kommunen på ret kurs stopper.

Udligningsreform eller ej - Der skal være fokus på, at få Norddjurs på ret kurs.

Den opgave skal løftes i det daglige arbejde og i de kommende budgetforhandlinger. Ikke med vilde løfter og ønskelister.

Det vil Venstre fortsætte med - gerne i samarbejde med de andre borgerlige partier, så vi i fællesskab kan trække Norddjurs i den rigtige retning og holde økonomien på sporet."

Publiceret 16 February 2020 11:42