Jørn Juul Sørensen. Arkivfoto

Jørn Juul Sørensen. Arkivfoto

Debat: 52 millioner - hvad skal pengene bruges til?

Af
Jørn Juul Sørensen

Radikale Venstre

Norddjurs:

Ifølge regeringens forslag til en udligningsreform, kan der falde 52 mio. ekstra pr. år ned i den kommunale turban her i Norddjurs Kommune. Meget tiltrængt efter mange års fatal økonomistyring og nødliden. Der er meget at rette op på.

Jeg skal ikke gøre mig til dommer over, om regeringens forslag til en anden omfordeling blandt de 98 kommuner, end det bestående, er retfærdig. Men noget er i hvert fald skævt.

Og skulle det ske, at kommunen bliver økonomisk begunstiget, er her et par forslag til hvor presserende indsatser er nødvendige:

  • Der skal gøres en massiv indsats i forhold til kommunens klimaindsats. Her savnes i høj grad initiativer i forhold til et mål om en CO2 neutral kommune i 2030. Og investér bl. a. i at sikre rent drikkevand til borgerne.
  • Den nødlidende folkeskole skal begunstiges. Flere omgange med fyringer af lærere skal rulles tilbage. Alle børn skal, gennem dannelse, trivsel, motivering og læring, kunne opnå at blive parate til start på en ungdomsuddannelse. Der er endnu lang vej til opfyldelse af dette mål. En minimumsgaranti kunne være to lærere i alle dansktimer.
  • Mange plejeinstitutioner kører på et lavpunkt. Opnormér med varme hænder så der også bliver tid til ordentlig mad, løsning af personlige forhold, en snak og en tur ud af huset.
  • Kulturen skal have et pænt økonomisk løft, så kommunens borgere tilbydes et anstændigt kulturtilbud på niveau med sammenlignelige kommuner.
  • Vores børn er vores grundstof. Der skal flere pædagoger i vuggestuer og børnehaver – frem mod opfyldelse af minimumskravet med mindst 2 pædagoger og 1 medhjælper pr. 10 vuggestuebørn og pr. 19 børnehavebørn. Trivsel, tryghed, samtale her, er uvurderlige indsatser i forhold til børnenes chancer og muligheder fremadrettet. Sundhedsplejersker og socialrådgivere skal dedikeres til den enkelte institution for hurtig og tidlig indsatser i forhold til sundhed og trivsel.
  • Så er der vist heller ikke flere penge tilbage.

Publiceret 16 February 2020 08:00