Den kendte målvogter og håndboldtræner Susanne Munk Wilbek flankeret af sine “målmandselever”: fra venstre Kristian Kolstrup Møller, Magnus Møller-Sørensen, Kasper Hansen og Kasper Kolstrup Møller. Foto: Nørre Djurs HK

Den kendte målvogter og håndboldtræner Susanne Munk Wilbek flankeret af sine “målmandselever”: fra venstre Kristian Kolstrup Møller, Magnus Møller-Sørensen, Kasper Hansen og Kasper Kolstrup Møller. Foto: Nørre Djurs HK

Divisionshåndbold: Håndboldikon skal gøre Nørre Djurs HK’s målmænd bedre

Kvindelandsholdets legendariske målvogter Susanne Munk Wilbek har i et intensivt træningsforløb flyttet på Nørre Djurs HK’s bedste herremålmænd

Af
Martin Schultz

Flot spil af Nørre Djurs HK’s to målmænd Kasper Kolstrup Møller og Magnus Møller-Sørensen var i de sidste kampe inden jul med til at sikre 2. Divisionsholdet vigtige point, så holdet efter en skuffende start på sæsonen alligevel kunne holde julepause på en 4. plads - ikke langt fra sportschef Nicolaj Danefeld Hansens erklærede målsætning om en top-tre placering i denne sæson.

Og målmændenes succes er måske ikke kommet ud af ingenting, for sidst på efteråret havde Nørre Djurs HK i flere omgange besøg af en af dansk håndbolds kendte målmandsprofiler, Susanne Munk Wilbek, som i et koncentreret trænings- og coachingforløb skulle skubbe til målmændenes udvikling.

“Hvis vores keepere ikke står godt, så har vi svært ved at vinde de vigtige kampe. Det kan man også se i de internationale kampe, hvor vigtig målmændenes indsats er på landsholdet,” siger Nørre Djurs HK’s spillende sportschef Nicolaj Danefeld Hansen.

For at give klubbens målmænd et løft opad hentede han derfor målmandslegenden Susanne Munk Wilbek fra Viborg til Nørre Djurshallen for i en periode at sikre sig kompetent hjælp udefra til en mere individuel målmandstræning.

Og de to målmænd stod hver sin brandkamp inden jul og viste, at de havde taget ved lære af den kendte målvogters indsats. Kasper Kolstrup Møller var et levende plankeværk i den overraskende sejr over topholdet Hjallerup IF, og Magnus Møller-Sørensen viste klassen i holdets seneste kamp mod Skive fH.

Snart skal de to målmænd vise, at de har arbejdet videre med Susanne Munk Wilbeks input, når Nørre Djurs HK tirsdag aften tager hul på den anden turneringshalvdel i 2. Division med udekampen mod Randers HH.

Præmieskabet godt fyldt i Viborg

Hvem husker ikke de “jernhårde ladies”, som i 80’erne og 90’erne med Ulrik Wilbek som træner gjorde kvindehåndbolden til den helt store TV-oplevelse rundt i stuerne og vandt stort set hvad der kunne vindes af mesterskaber. Susanne Munk Lauritsen var holdets målvogter og hentede guld ved både VM, OL og EM, samtidig med at hun var en klassekeeper på Viborg HK’s hold. Hun blev i 1994 gift med Ulrik Wilbek og skiftede navn til Susanne Munk Wilbek. Ulrik Wilbek er som bekendt i dag borgmester i Viborg, mens Susanne Munk Wilbek siden 2017 har været assistenttræner på Viborg HK’s ligahold.

Susanne Munk Wilbek har særlige kompetencer indenfor både den spillemæssige, tekniske og mentale side af målmandsrollen, og arbejder derfor også med udvikling af målmænd på herrehold, som hun tidligere har gjort det på ligahold som Skjern og Mors/Thy.

“Det handler i høj grad om at bevidstgøre målmændene om deres muligheder. Når jeg er ude af døren igen, så så skal de være klar på, hvad de selv kan gøre for at komme videre. Og målmændene i Nørre Djurs HK var meget åbne, parate, flittige og arbejdssomme,” siger Susanne Munk Wilbek, som gennem samtaler og ved at studere målmændene i træning og kamp udviklede de spillerprofiler, som der nu er lavet øvelser til.

“De vigtigste analyser er givet videre til træner Jan Mathiesen, således at han kan være med til at fastholde de fokuspunkter, som vi har arbejdet med. Jo bedre vi kan holde fast i fokuspunkterne, jo bedre virker den måde at arbejde på,” siger Susanne Munk Wilbek.

En del af en proces

Nørre Djurs HK’s to bedste målmænd har været meget begejstrede for træningen med Susanne Munk Wilbek.

“Det var virkelig fedt. Susanne Munk Wilbek kunne både komme med en masse små fif, men også med ting man kunne arbejde med og forbedre i sit spil. Hun arbejdede meget individuelt med os, og hun viste mig, hvordan jeg kan være mere eksplosiv i mine udfald. Hun har styr på det, og jeg er sikker på, at jeg bliver en bedre målmand. Men det er en del af en proces, og vi skal arbejde videre med hendes input,” siger målmandsduoens yngstemand, Magnus Møller-Sørensen.

“Det var en kæmpestor oplevelse, for Susanne Munk Wilbek er en af min barndoms største idoler. Vi gik ind i arbejdet med dyb respekt, for hun er af en de allerbedste på dette felt,” siger Kasper Kolstrup Møller.

“Det er små ting, som skal ændres, for at gøre en stor forskel. Så jeg oplevede mærkbare forbedringer i mit spil fra dag 1. Hun gik meget seriøst til værks, og hun satte sig ind i hver enkelt af os i forhold til den type målmand vi er. Og så er hun sindssyg god til at lære fra sig,” siger Kasper Kolstrup Møller.

Også sportschef Nicolaj Danefeld Hansen var tilfreds med udbyttet af projektet.

“Susanne er pivdygtig til sit arbejde, og når vi ser på gulvet, at det giver resultater, så er det vigtige ressourcer at lægge i dette arbejde. Vi vil gerne gøre rammerne bedre for vores keepere, og på den måde er det et led i den basale udvikling af vores eliteprojekt i Nørre Djurs HK,” slutter Nicolaj Danefeld Hansen.

Efter julepausen vender turneringen nu i 2. Division. Tirsdag aften går det igen løs kl.19.30 i Hornbækhallen med det unge hold fra Randers HH.

Publiceret 03 January 2020 17:30

Replik: Tre politikere har reageret

NORDDJURS Avisen har givet samtlige 27 medlemmer af kommunalbestyrelsen i Norddjurs mulighed for at kommentere på henvendelsen fra Henrik Holmsted Pedersen og den kritik, der rejses af sagsforløbet. Tre af de lokale politikere har reageret - formanden for Voksen- og Plejeudvalget, Lars Møller, (S), SF's Mads Nikolajsen og den konservative Benny Hammer.

Lars Møller indleder sit svar med at nævne, at det er koordineret med borgmester Jan Petersen, (S).

"Forvaltningen i Norddjurs Kommune modtog afgørelsen fra ministeriet 31. oktober 2019. Dagen efter den 1. november blev der skrevet ud til voksen- og plejeudvalget og borgmesteren og orienteret om afgørelsen. Samtidig blev både udvalget og borgmesteren orienteret om, at afgørelsen ville blive drøftet med Randers Kommune samt at afgørelsen ville blive drøftet med advokatfirmaet Bech-Bruun, da der jævnførende ministeriets skrivelse er flere forskellige muligheder for at tilpasse de formelle rammer for samarbejdet, så det får en form, der er lovlig. Desuden blev voksen- og plejeudvalget og borgmesteren oplyst om, at så snart, der er sket en afklaring og udarbejdet en beskrivelse af de forskellige løsningsmuligheder, så vil sagen blive forelagt til politisk behandling. Tilsvarende oplysninger afgav borgmesteren til hele kommunalbestyrelsen i forbindelse med kommunalbestyrelsens møde i november 2020," fortæller Lars Møller.

Ikke udenom eller bagom

Han mener, at der således ikke er tale om, at forvaltningen er gået hverken udenom eller bagom politikerne i arbejdet med at finde en alternativ samarbejdsform med Randers.

"Af afgørelsen fra Social- og Indenrigsministeriet fremgår det, at der er flere måder at lovliggøre samarbejdet på via alternative organiseringsmåder. Når Randers Kommune og Norddjurs Kommune i samarbejde med advokatfirmaet Bech-Bruun har afklaret, hvordan de formelle rammer omkring samarbejdet kan tilpasses, så vil der blive fremsendt en sag til politisk behandling i både voksen- og plejeudvalget, økonomiudvalget og kommunalbestyrelsen. Det er forventningen, at det finder sted i løbet af perioden februar – april 2020," oplyser Lars Møller.

Begrænset aktindsigt

"27. november 2019 modtog Norddjurs Kommune en anmodning om aktindsigt fra advokatfirmaet Horten. Efterfølgende har velfærdssekretariatet i løbet af december 2019 været i dialog med Horten om på vis vegne, de søger aktindsigt, og hvilket materiale de konkret ønsker aktindsigt i. Generelt skal aktindsigter afgrænses, så forvaltningen kan finde materialet indenfor et rimeligt tidsforbrug på 25 timer – jævnførende offentlighedsloven. For at få en endelig afklaring af ovenstående forhold - herunder også om aktindsigten vedrører oplysninger om et konkurrerende advokatfirma - har velfærdsforvaltningen efter aftale med Randers Kommune anmodet vores advokatfirma Bech-Bruun om i starten af januar 2020 at tage kontakt til Horten på vegne af Norddjurs Kommune. Det kan oplyses, at Bech-Bruun også på vegne af Randers Kommune har fremsendt en lignende skrivelse til Horten. I det øjeblik, at afklaringen af aktindsigtens omfang foreligger, så fremsender Norddjurs Kommune hurtigst muligt materialet til Horten," fregår det af svaret fra Lars Møller.

Godkendt leverandør

Han runder af med at oplyse, at Det Danske Madhus er godkendt leverandør af madservice i Norddjurs Kommune og dermed har kommunens ældre hjemmeboende borgere mulighed for at få mad fra Det Danske Madhus, hvis de ønsker det. Det Danske Madhus har været godkendt leverandør i flere år – også da maden blev produceret i samarbejde med Syddjurs Kommune i regi af Djurs Mad.

Helt ok

Mads Nikolajsen fra SF er kritisk over for Henrik Holmsted Pedersens ageren i sagen.

"SF fandt madsamarbejdet med Randers Kommune helt ok. Jeg forstår ikke Henrik Holmsted Pedersen og Enhedslistens korstog imod, at kommuner samarbejder og kan levere til hinanden efter godkendte aftaler. Da samarbejdet med Syddjurs Kommune i det kommunale madhus blev opgivet, var samarbejde med Randers Kommune helt ok, også i følge tilsynsmyndigheden. Vi så også gerne samarbejde med Randers Sygehus og deres berømte økologiske køkken om madleverance, men det var ikke aktuelt," siger Mads Nikolajsen.

Han fortæller, at man bruger advokat i Norddjurs kamp for at få anerkendt kommunens løsning.

Vil vinde - ikke tabe

"Det er ok at kommunens advokat arbejder uden at modparten - et privat madhus - skal havde indsigt i alle sin modparts overvejelser. Vi kæmper for at vinde vores sag, ikke for at tabe. Jeg ser gerne at vi mere bruger lokal advokat - og alle mulige andre ydelser - men vi skal også have en advokat, der kender det helt specielle område. Det er meget usædvanligt, at en minister underkender sit eget tilsyn - som her," siger Mads Nikolajsen.

Helt uenig

Den konservative Benny Hammer er helt uenig.

"Det her er en irriterende sag, som har været træls at have med at gøre lige fra dag et. Jeg forstår ikke, hvorfor der ikke har været valgt en højere grad af åbenhed - og at sagen allerede nu havde været i Voksen og Plejeudvalget - og senere i kommunalbestyrelsen. Hvorfor dog pakke tingene væk i stedet for at få dem på bordet i al offentlighed," spørger han.

Han mener, at det eneste rigtige er at sende madopgaven i udbud i en åben proces.

"Jeg kan godt se, at det ender med endnu en advokatregning af de store fra Bech-Bruun, og jeg forstår til fulde vreden fra Det Danske Madhus. Det skal da ikke være Bech-Bruun, der skal afgøre, hvordan vi som kommune giver aktindsigt, for så er vi ude på et skråplan. Jeg håber ikke, at det hele er begrundet i, at nogle mener, at det kun er i det offentlige, der kan laves ordentlig ældremad. Den opgave kan lige så godt klares af en privat leverandør," mener Benny Hammer.