Foto:

Foto: Øxenholt Foto

Dramatisk biljagt:

Flere personer var tæt på at blive påkørt

En politipatrulje måtte tilkalde forstærkning, da to personer i en bil forsøgte at stikke af

Af
Jonas Wrede Hansen

Opdateret klokken 16:17

En lokalbetjent fra Rønde kom på en noget større opgave, end han nok lige havde regnet med, da han torsdag 12.37 fik færten af en mulig narkobilist på Parkvej i Mørke. For da politipatruljen bad bilisten om at standse bilen, hvori der i øvrigt også sad en person på passagersædet, speedede han op og forsøgte i stedet at køre fra politiet. Det oplyser Janni Lundager, kommunikationsrådgiver hos Østjyllands Politi, til Lokalavisen.

"Han ville ikke standse bilen, så det fik patruljen til at anmode om assistance fra flere patrulje," fortæller hun.

I alt jagtede fem politibiler den formodede narkobilist, som undervejs kørte galt et par gange.

"Han påkørte også en anden bil, men det var dog ikke alvorligt," fortsætter kommunikationsrådgiveren.

Ved 13-tiden endte biljagten på Birkevej i Rønde, hvor de to mænd i flugtbilen blev anholdt. Der er tale om to mænd på 22 og 24 år fra lokalområdet. Det endnu ikke helt klarlagt, hvad de bliver sigtet for, men ifølge Janni Lundager skyldtes biljagten altså en mistanke om, at føreren var påvirket af narko.

Efterlyser vidner

Senere torsdag har Østjyllands Politi valgt at gå ud med en efterlysning af vidner til den dramatiske biljagt. Politiet oplyser i en pressemeddelelse, at man har været i kontakt med flere vidner, men at man meget gerne også vil i kontakt med de personer, som oplevede de scener, der er beskrevet herunder.

I den forbindelse biljagten påkørte føreren en sort Ford Focus Stationcar (formentlig årgang 1999-ca. 2005), da han kørte frem for ubetinget vigepligt ved Ebeltoftvej i Mørke. Østjyllands Politi vil meget gerne i kontakt med føreren/ejeren af denne bil.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Bilen, som personerne forsøgte at køre fra politiet i, fik tydelige skrammer som følge af flere små uheld i jagten.

Bilen, som personerne forsøgte at køre fra politiet i, fik tydelige skrammer som følge af flere små uheld i jagten. Foto: Øxenholt Foto

I Rønde kørte bilen fra Ceresvej ud på Hovedgaden, hvor føreren kørte frem for ubetinget vigepligt og foretog et højresving. I samme øjeblik kom en grøn skraldebil kørende, og føreren af skraldebilen bremsede hårdt op og undgik med nød og næppe at påkøre bilen. Østjyllands Politi vil meget gerne i kontakt med føreren af den grønne skraldebil.

Flere tæt på at blive påkørtFøreren fortsatte ad Hovedgaden og ville dreje til venstre lige før Danmission Genbrug, men ramte ved siden af og kørte i stedet ind i en mur. Lokalbetjenten kørte herefter op på siden af bilen og ville anholde føreren, der dog fik sat bilen i bakgear og bakkede ind i en Suzuki, der kom kørende på Hovedgaden, og også var tæt på at bakke ind i hvad der formodes at være den samme skraldebil, der kort forinden havde udgået en kollision.

Herefter satte føreren atter bilen i gear og fortsatte, ifølge vidner på stedet, imod færdselsretningen og op på fortovet, hvor han, ifølge vidnerne, var tæt på at påkøre flere personer, herunder to ældre kvinder. Politi vil meget gerne i kontakt med alle de personer, der var tæt på at blive ramt.

Østjyllands Politi kan kontaktes på telefon 114.

Publiceret 02 January 2020 14:36

Replik: Tre politikere har reageret

NORDDJURS Avisen har givet samtlige 27 medlemmer af kommunalbestyrelsen i Norddjurs mulighed for at kommentere på henvendelsen fra Henrik Holmsted Pedersen og den kritik, der rejses af sagsforløbet. Tre af de lokale politikere har reageret - formanden for Voksen- og Plejeudvalget, Lars Møller, (S), SF's Mads Nikolajsen og den konservative Benny Hammer.

Lars Møller indleder sit svar med at nævne, at det er koordineret med borgmester Jan Petersen, (S).

"Forvaltningen i Norddjurs Kommune modtog afgørelsen fra ministeriet 31. oktober 2019. Dagen efter den 1. november blev der skrevet ud til voksen- og plejeudvalget og borgmesteren og orienteret om afgørelsen. Samtidig blev både udvalget og borgmesteren orienteret om, at afgørelsen ville blive drøftet med Randers Kommune samt at afgørelsen ville blive drøftet med advokatfirmaet Bech-Bruun, da der jævnførende ministeriets skrivelse er flere forskellige muligheder for at tilpasse de formelle rammer for samarbejdet, så det får en form, der er lovlig. Desuden blev voksen- og plejeudvalget og borgmesteren oplyst om, at så snart, der er sket en afklaring og udarbejdet en beskrivelse af de forskellige løsningsmuligheder, så vil sagen blive forelagt til politisk behandling. Tilsvarende oplysninger afgav borgmesteren til hele kommunalbestyrelsen i forbindelse med kommunalbestyrelsens møde i november 2020," fortæller Lars Møller.

Ikke udenom eller bagom

Han mener, at der således ikke er tale om, at forvaltningen er gået hverken udenom eller bagom politikerne i arbejdet med at finde en alternativ samarbejdsform med Randers.

"Af afgørelsen fra Social- og Indenrigsministeriet fremgår det, at der er flere måder at lovliggøre samarbejdet på via alternative organiseringsmåder. Når Randers Kommune og Norddjurs Kommune i samarbejde med advokatfirmaet Bech-Bruun har afklaret, hvordan de formelle rammer omkring samarbejdet kan tilpasses, så vil der blive fremsendt en sag til politisk behandling i både voksen- og plejeudvalget, økonomiudvalget og kommunalbestyrelsen. Det er forventningen, at det finder sted i løbet af perioden februar – april 2020," oplyser Lars Møller.

Begrænset aktindsigt

"27. november 2019 modtog Norddjurs Kommune en anmodning om aktindsigt fra advokatfirmaet Horten. Efterfølgende har velfærdssekretariatet i løbet af december 2019 været i dialog med Horten om på vis vegne, de søger aktindsigt, og hvilket materiale de konkret ønsker aktindsigt i. Generelt skal aktindsigter afgrænses, så forvaltningen kan finde materialet indenfor et rimeligt tidsforbrug på 25 timer – jævnførende offentlighedsloven. For at få en endelig afklaring af ovenstående forhold - herunder også om aktindsigten vedrører oplysninger om et konkurrerende advokatfirma - har velfærdsforvaltningen efter aftale med Randers Kommune anmodet vores advokatfirma Bech-Bruun om i starten af januar 2020 at tage kontakt til Horten på vegne af Norddjurs Kommune. Det kan oplyses, at Bech-Bruun også på vegne af Randers Kommune har fremsendt en lignende skrivelse til Horten. I det øjeblik, at afklaringen af aktindsigtens omfang foreligger, så fremsender Norddjurs Kommune hurtigst muligt materialet til Horten," fregår det af svaret fra Lars Møller.

Godkendt leverandør

Han runder af med at oplyse, at Det Danske Madhus er godkendt leverandør af madservice i Norddjurs Kommune og dermed har kommunens ældre hjemmeboende borgere mulighed for at få mad fra Det Danske Madhus, hvis de ønsker det. Det Danske Madhus har været godkendt leverandør i flere år – også da maden blev produceret i samarbejde med Syddjurs Kommune i regi af Djurs Mad.

Helt ok

Mads Nikolajsen fra SF er kritisk over for Henrik Holmsted Pedersens ageren i sagen.

"SF fandt madsamarbejdet med Randers Kommune helt ok. Jeg forstår ikke Henrik Holmsted Pedersen og Enhedslistens korstog imod, at kommuner samarbejder og kan levere til hinanden efter godkendte aftaler. Da samarbejdet med Syddjurs Kommune i det kommunale madhus blev opgivet, var samarbejde med Randers Kommune helt ok, også i følge tilsynsmyndigheden. Vi så også gerne samarbejde med Randers Sygehus og deres berømte økologiske køkken om madleverance, men det var ikke aktuelt," siger Mads Nikolajsen.

Han fortæller, at man bruger advokat i Norddjurs kamp for at få anerkendt kommunens løsning.

Vil vinde - ikke tabe

"Det er ok at kommunens advokat arbejder uden at modparten - et privat madhus - skal havde indsigt i alle sin modparts overvejelser. Vi kæmper for at vinde vores sag, ikke for at tabe. Jeg ser gerne at vi mere bruger lokal advokat - og alle mulige andre ydelser - men vi skal også have en advokat, der kender det helt specielle område. Det er meget usædvanligt, at en minister underkender sit eget tilsyn - som her," siger Mads Nikolajsen.

Helt uenig

Den konservative Benny Hammer er helt uenig.

"Det her er en irriterende sag, som har været træls at have med at gøre lige fra dag et. Jeg forstår ikke, hvorfor der ikke har været valgt en højere grad af åbenhed - og at sagen allerede nu havde været i Voksen og Plejeudvalget - og senere i kommunalbestyrelsen. Hvorfor dog pakke tingene væk i stedet for at få dem på bordet i al offentlighed," spørger han.

Han mener, at det eneste rigtige er at sende madopgaven i udbud i en åben proces.

"Jeg kan godt se, at det ender med endnu en advokatregning af de store fra Bech-Bruun, og jeg forstår til fulde vreden fra Det Danske Madhus. Det skal da ikke være Bech-Bruun, der skal afgøre, hvordan vi som kommune giver aktindsigt, for så er vi ude på et skråplan. Jeg håber ikke, at det hele er begrundet i, at nogle mener, at det kun er i det offentlige, der kan laves ordentlig ældremad. Den opgave kan lige så godt klares af en privat leverandør," mener Benny Hammer.