Gustav Mogensen modtog i 2018 Lokalavisen og PR electronics Talentpris ved Syddjurs Aaward 2018. Nu er han forlængst videre i karrieren og tæt på førsteholdet i Brentford i den næstbedste engelske række

Gustav Mogensen modtog i 2018 Lokalavisen og PR electronics Talentpris ved Syddjurs Aaward 2018. Nu er han forlængst videre i karrieren og tæt på førsteholdet i Brentford i den næstbedste engelske række

Gustav Mogensen med i A-truppen hos Brentford

Den tidligere Viking Pindstrup og IF Midtdjurs spiller, der i foråret hoppede over Nordsøen til en professionel karriere, var forleden med på bænken på Brentfords førstehold i den næstbedste engelske række

Af
Lars Norman Thomsen

Da London klubben Brentford FC forleden mødte Sheffield Wednesday på berømte Hillsborough Stadium(Hillsborough-tragedien - se faktaboks) i Sheffield i den næstbedste engelske række, Championship, manglede holdet sin danske landsholdsspiller Henrik Dalsgaard.

Stor dag for Gustav Mogensen (nummer 36) - for første gang med på bænken i Brentfords A-trup. Kilde: Brentford på Twitter

Stor dag for Gustav Mogensen (nummer 36) - for første gang med på bænken i Brentfords A-trup. Kilde: Brentford på Twitter

Til gengæld var der hele seks andre danskere involveret. På banen Mads Roerslev (tidligere FCK) og Christian Nørgaard (tidligere Brøndby) og på bænken Mathias Jensen (tidligere FC Nordsjælland), Mads Bech Sørensen (tidligere AC Horsens) og blot 18-årige Gustav Mogensen (tidligere AGF, Viking Pindstrup og IF Midtdjurs). Med i regnskabet tæller naturligvis også cheftræner Thomas Frank (tidligere Brøndby).

For unge Gustav Mogensen var der tale om debut i Brentfords A-trup, og selv om den 1 meter og 90 centimeter høje midterangriber ikke kom på banen, var det alligevel en meriterende dag for det unge fodboldtalent foran 22.475 tilskuere.

Stærk på Brentford B

Han har gjort sig flot bemærket på Brentfords B-hold med pænt mange mål og oplæg, der består af unge og håbefulde spillere, siden han i foråret hoppede over Nordsøen for at prøve kræfter med engelsk fodbold efter ungdomsår i AGF og en fast plads i truppen på diverse unglandshold.

Brentford FC, der ligger placeret i subtoppen i Championship, tabte opgøret mod traditionsklubben Sheffield Wednesday med 2-1 efter at have ført 1-0 ved pausen.

Brentford FC ejes af Matthew Benham, der også ejer FC Midtjylland, og London klubben er blevet lidt af en dansker magnet. Ud over de nævnte spiller også yderligere fire danskere, Luka Racic, Japhet Sery Larsen og Christian Tue Jensen i Brentford FC plus snart tilbagevendte Emiliano Marcondes Camargo Hansen, der i dette efterår har været lejet ud til FC Midtjylland.

Tre år i London

Gustav Mogensen begyndte i de helt unge år karrieren i IF Viking Pindstrup, før han fortsatte i IF Midtdjurs.

Han er ud af en rigtig sportsfamilie. Hans far, Jesper Mogensen, var som ungdomsspiller, også et stort og ambitiøst talent i Kolind-Perstrup, før en grim knæskade ved et indendørsstævne i Kolind Hallen satte en stopper for en videre karriere. Hans farfar, Tage Mogensen, var også en dygtig og målfarlig seriespiller i de unge år i Skjold Ryomgård, og på mødrene side skal det også nævnes, at onklen, Jacob Busch, var en dygtig seriespiller i Viking Pindstrups storhedstid.

Den temperamentsfulde Busch scorede mange mål med låget, fordi han var dygtig til at udnytte, at han var høj som et hus.

Gustav Mogensen har en en treårig kontrakt med Brentford, og fortsætter han stilen, er der i høj grad sandsynlighed for, at der kommer mange førsteholdskampe til ungersvenden i løbet af de næste par år, hvis han undgår skader, og der ikke pilles ved det nuværende set-up i Brentford, ledeses- og spillemæssigt.

Brentford er et meget possession-orienteret hold, der traditionelt er meget på bolden i kampene i den hårde Championship-række, hvor holdene i den øverste halvdel til enhver tid vil kunne klare sig i toppen af den danske superliga.

FAKTA

  • Kom med bag kulisserne før, under og efter opgøret mod Sheffield Wednesday og få et par glimt af Gustav Mogensen ved at klikke her:
  • https://www.brentfordfc.com/news/2019/december/backstage-brentford-sheffield-wednesday/
  • Hillsborough-tragedien var en ulykke Hillsborough_Stadium15. april https 1989. Ved ulykken omkom 96 fans af Liverpool_F.C., og over 400 blev kvæstet. Ulykken skete i forbindelse med en kamp, hvor Liverpool mødte Nottingham_Forest_F.C. i FA_Cup-semifinalen. Over 25.000 Liverpool-fans havde taget turen til Hillsborough Stadium, og kort efter kampens start blev de 96 personer mast ihjel
  • Gustav Mogensen fylder 19 år 19. april 2021
  • Han er pt. noteret for 36 unglandskampe (U16, U17, U18 og U19), hvor det er blevet til otte mål

Publiceret 11 December 2019 11:00

Replik: Tre politikere har reageret

NORDDJURS Avisen har givet samtlige 27 medlemmer af kommunalbestyrelsen i Norddjurs mulighed for at kommentere på henvendelsen fra Henrik Holmsted Pedersen og den kritik, der rejses af sagsforløbet. Tre af de lokale politikere har reageret - formanden for Voksen- og Plejeudvalget, Lars Møller, (S), SF's Mads Nikolajsen og den konservative Benny Hammer.

Lars Møller indleder sit svar med at nævne, at det er koordineret med borgmester Jan Petersen, (S).

"Forvaltningen i Norddjurs Kommune modtog afgørelsen fra ministeriet 31. oktober 2019. Dagen efter den 1. november blev der skrevet ud til voksen- og plejeudvalget og borgmesteren og orienteret om afgørelsen. Samtidig blev både udvalget og borgmesteren orienteret om, at afgørelsen ville blive drøftet med Randers Kommune samt at afgørelsen ville blive drøftet med advokatfirmaet Bech-Bruun, da der jævnførende ministeriets skrivelse er flere forskellige muligheder for at tilpasse de formelle rammer for samarbejdet, så det får en form, der er lovlig. Desuden blev voksen- og plejeudvalget og borgmesteren oplyst om, at så snart, der er sket en afklaring og udarbejdet en beskrivelse af de forskellige løsningsmuligheder, så vil sagen blive forelagt til politisk behandling. Tilsvarende oplysninger afgav borgmesteren til hele kommunalbestyrelsen i forbindelse med kommunalbestyrelsens møde i november 2020," fortæller Lars Møller.

Ikke udenom eller bagom

Han mener, at der således ikke er tale om, at forvaltningen er gået hverken udenom eller bagom politikerne i arbejdet med at finde en alternativ samarbejdsform med Randers.

"Af afgørelsen fra Social- og Indenrigsministeriet fremgår det, at der er flere måder at lovliggøre samarbejdet på via alternative organiseringsmåder. Når Randers Kommune og Norddjurs Kommune i samarbejde med advokatfirmaet Bech-Bruun har afklaret, hvordan de formelle rammer omkring samarbejdet kan tilpasses, så vil der blive fremsendt en sag til politisk behandling i både voksen- og plejeudvalget, økonomiudvalget og kommunalbestyrelsen. Det er forventningen, at det finder sted i løbet af perioden februar – april 2020," oplyser Lars Møller.

Begrænset aktindsigt

"27. november 2019 modtog Norddjurs Kommune en anmodning om aktindsigt fra advokatfirmaet Horten. Efterfølgende har velfærdssekretariatet i løbet af december 2019 været i dialog med Horten om på vis vegne, de søger aktindsigt, og hvilket materiale de konkret ønsker aktindsigt i. Generelt skal aktindsigter afgrænses, så forvaltningen kan finde materialet indenfor et rimeligt tidsforbrug på 25 timer – jævnførende offentlighedsloven. For at få en endelig afklaring af ovenstående forhold - herunder også om aktindsigten vedrører oplysninger om et konkurrerende advokatfirma - har velfærdsforvaltningen efter aftale med Randers Kommune anmodet vores advokatfirma Bech-Bruun om i starten af januar 2020 at tage kontakt til Horten på vegne af Norddjurs Kommune. Det kan oplyses, at Bech-Bruun også på vegne af Randers Kommune har fremsendt en lignende skrivelse til Horten. I det øjeblik, at afklaringen af aktindsigtens omfang foreligger, så fremsender Norddjurs Kommune hurtigst muligt materialet til Horten," fregår det af svaret fra Lars Møller.

Godkendt leverandør

Han runder af med at oplyse, at Det Danske Madhus er godkendt leverandør af madservice i Norddjurs Kommune og dermed har kommunens ældre hjemmeboende borgere mulighed for at få mad fra Det Danske Madhus, hvis de ønsker det. Det Danske Madhus har været godkendt leverandør i flere år – også da maden blev produceret i samarbejde med Syddjurs Kommune i regi af Djurs Mad.

Helt ok

Mads Nikolajsen fra SF er kritisk over for Henrik Holmsted Pedersens ageren i sagen.

"SF fandt madsamarbejdet med Randers Kommune helt ok. Jeg forstår ikke Henrik Holmsted Pedersen og Enhedslistens korstog imod, at kommuner samarbejder og kan levere til hinanden efter godkendte aftaler. Da samarbejdet med Syddjurs Kommune i det kommunale madhus blev opgivet, var samarbejde med Randers Kommune helt ok, også i følge tilsynsmyndigheden. Vi så også gerne samarbejde med Randers Sygehus og deres berømte økologiske køkken om madleverance, men det var ikke aktuelt," siger Mads Nikolajsen.

Han fortæller, at man bruger advokat i Norddjurs kamp for at få anerkendt kommunens løsning.

Vil vinde - ikke tabe

"Det er ok at kommunens advokat arbejder uden at modparten - et privat madhus - skal havde indsigt i alle sin modparts overvejelser. Vi kæmper for at vinde vores sag, ikke for at tabe. Jeg ser gerne at vi mere bruger lokal advokat - og alle mulige andre ydelser - men vi skal også have en advokat, der kender det helt specielle område. Det er meget usædvanligt, at en minister underkender sit eget tilsyn - som her," siger Mads Nikolajsen.

Helt uenig

Den konservative Benny Hammer er helt uenig.

"Det her er en irriterende sag, som har været træls at have med at gøre lige fra dag et. Jeg forstår ikke, hvorfor der ikke har været valgt en højere grad af åbenhed - og at sagen allerede nu havde været i Voksen og Plejeudvalget - og senere i kommunalbestyrelsen. Hvorfor dog pakke tingene væk i stedet for at få dem på bordet i al offentlighed," spørger han.

Han mener, at det eneste rigtige er at sende madopgaven i udbud i en åben proces.

"Jeg kan godt se, at det ender med endnu en advokatregning af de store fra Bech-Bruun, og jeg forstår til fulde vreden fra Det Danske Madhus. Det skal da ikke være Bech-Bruun, der skal afgøre, hvordan vi som kommune giver aktindsigt, for så er vi ude på et skråplan. Jeg håber ikke, at det hele er begrundet i, at nogle mener, at det kun er i det offentlige, der kan laves ordentlig ældremad. Den opgave kan lige så godt klares af en privat leverandør," mener Benny Hammer.