Årbogen årgang 2019 fortæller naturligvis jernbanehistorie - og har et billede af jernbanen i Grenaa omkring år 1900 som forsidemotiv - og letbanen som bagsidemotiv.

Årbogen årgang 2019 fortæller naturligvis jernbanehistorie - og har et billede af jernbanen i Grenaa omkring år 1900 som forsidemotiv - og letbanen som bagsidemotiv. Foto: Søren Andersen

Årbogen er på gaden - og klar til julehandlen

For 43. gang kan man læse om lokalhistorie fra Grenaa og omegn

Af
Søren Andersen

GRENAA Man ved, at det også bliver jul i år, når årbogen "Grenaa og Omegn - før og nu" er på gaden. Det sker også i 2019, hvor årbogen udkommer for 43. gang. Det var bogtrykker P.S. Johnsen, der tog initiativet til at udgive den første udgange i 1976 - og siden har hans søn, Steen Johnsen holdt liv i traditionen.

Det er som traditionen byder med årskavalkaden "Set og sket" om livet i og omkring Grenaa samt lokalhistoriske artikler, der som altid favner bredt, så vi alle sammen kan glæde os over, at der ikke bare er meget gammelt i Grenaa, men at der så sandelig også hele tiden kommer nyt, så der også i fremtiden vil være masser af materiale om byen og dens historie.

Årbogen laves i et samarbejde mellem lokale forfattere, Johnsen Graphic Solutions og Grenaa Egnsarkiv.

Lederen af egnsarkivet, Nina B. Adamsen, fortæller i forordet, at 2019 har været et begivenhedsrigt år, som nok skal give materiale til fremtidige lokalhistorikere.

"Politiske beslutninger, som er blevet livligt diskuteret, den længe ventede letbane, der begyndte at køre mellem Grenaa og Aarhus, udviklingen af havnen, kystsikring på Anholt, gode resultater på Grenaa Gymnasium og Viden Djurs, og masser af aktiviteter i byens gader, er nogle af de mener, som har sat deres præg på året," skriver hun.

Hun fortæller videre, at årets udgave af den lokale årbog også afspejler udviklingen i lokalområdet - dog på lidt længere afstand af begivenhederne.

Hermed hentyder hun tiol de længere artikler i bogen, hvor der blandt andet berettes om den gamle Borgmestergård i Lillegade, om en forsvarer af dansakheden i Sydslesvig, Ålsø Mølle, tegneren Aage Sikker-Hansen - som var født i Grenaa - om russiske krigsfanger i Grenaa, herregården Stensmarks historie, Djurslands Møntforening og et lokalt møbelpolstrerfirma.

Også i år er bogen spækket med lokale fotos til at minde os om, hvad der skete i 2019.

Publiceret 27 November 2019 15:30