Utilfreds formand: Hvorfor lyttes der ikke til de lokale vandråd?

Hvorfor skal vandrådene bruge tid og kræfter på at give miljøministeren lokalt kvalificeret indspil, når der ikke lyttes til dem, spørger Hans Gæmelke

MILJØ Hans Gæmelke, formand for Djursland Landboforening, har sendt et åbent brev til miljøminister Lea Wermelin, hvori han undrer sig over, at ministeren fuldstændig ser bort fra vandrådenes anbefalinger og lokale ekspertise, når hun melder ud, at 500 km ud af 1000 km vandløb, som blev udtaget af vandområdeplanerne, vil få et konkret miljømål i de kommende vandområdeplaner.

"Som vi forstår udmeldingen, så drejer det sig om 500 ud af 1000 km, som blev udtaget af vandområdeplanerne, som hun nu vil have ind i planerne igen. Vandrådene bruger tid og kræfter på at blive enige, så ministeren får et solidt lokalt kvalificeret indspil. Hvis man ikke lytter til vandrådene, hvorfor så have dem," spørger Hans Gæmelke i brevet.

Han har siddet med i vandrådet på Djursland i to perioder, og har søgt om en tredje periode.

Som Hans Gæmelke forklarer ministeren i brevet, vælger vandrådene at bruge tid på at blive enige i forventning om, at med enighed når man længst.

"I 2017 blev der peget på en række vandløb, som staten mente var kunstige, men som vandrådet mente var naturlige, og at de derfor skulle fastholdes i vandområdeplanen. Til trods for et enigt vandråd, så blev de vandløb udtaget af vandområdeplanen. Det modsatte har naturligvis også været tilfældet. Altså at vandløb, der blev anbefalet udtaget, forblev i planerne. Nu kan vi så se, at der skal startes forfra igen i den tredje periode," siger Hans Gæmelke.

Formanden mener ikke, at der er lyttet til de vandråd, man bad om at kvalificere viden om vandløbene.

-feldt

Publiceret 19 November 2019 19:00