50 år i skoven: Erland Bang Kristensen har fældet sit sidste træ

71-årige Erland Bang Kristensen går 1. november på pension efter 50 år som skovarbejder i HedeDanmark.

Selvom man er 71 år, og ryggen værker, når dagen er slut, kan man stadig godt have titlen som én af de dygtigste skovarbejdere på sin arbejdsplads. Sådan er det i hvert fald for Erland Bang Kristensen, der markerer sit 50-års jubilæum som skovarbejder hos HedeDanmark ved at overlade motorsaven til yngre kræfter:

”Helbredsmæssigt så gør det jo ondt nogle steder i knoglerne. Jeg kan godt mærke, når det er aften, og man skal rejse sig fra lænestolen – man skal lige gå lidt stille i gang. Det er også derfor, jeg har besluttet, at nu må der være nogen andre til at tage over,” siger Erland Bang Kristensen.

Han begyndte skovarbejdslivet som 21-årig – dagen efter han kom retur fra sin værnepligt. Som medhjælper på en gård i Randers-området havde han allerede tidligere stiftet bekendtskab med mindre skovninger og var ifølge områdets skovfoged kompetent nok til at blive den faste skovarbejder på egnen. Efter tre år med motorsaven i hånden og et utal af skovninger i granplantager begyndte Erland Bang Kristensen at skove store løvtræer som bøg og ask. Og det har holdt ved:

”Jeg har altid været interesseret i de store træer. Det er lidt spændende, om træet ender med at falde den vej, som man ønsker. Når man kigger på toppen og vindretningen, kan man som regel se, hvilken vej træet gerne selv vil. Og så skal man jo også gerne have det ned uden skader på træerne omkring og ligeledes sikre, at træet ligger godt, når det skal hentes,” siger han.

Kan ikke lade være

Fingerspidserne på den 71-årige skovarbejder er på kolde dage følelsesløse efter år med motorsavs-vibrationer. Alligevel forudser både hans kolleger og Erland Bang Kristensen selv, at han får svært ved helt at holde sig fra at arbejde.

”Jeg har tidligere hjulpet min søn og min kærestes sønner med at arbejde på deres huse. Min søn har også et tømrerfirma og et værksted. Så mon ikke jeg kommer til at hjælpe dem? Og hvis der er nogen, der har brug for hjælp til at fælde et træ i en have, så kunne jeg da godt finde på at gøre det,” siger Erland Bang Kristensen.

Privat bor Erland Bang Kristensen i Trustrup med sin kæreste. De har hver især børn fra tidligere forhold, og der er også kommet børnebørn til.

FAKTA

Kombineret jubilæums- og pensionsreception holdes 30. oktober fra klokken 13:00 til 16:00 på Hoed Kro, hvor både familie, venner og kolleger fejrer Erland Bang Kristensen

Publiceret 02 November 2019 12:00