Rugsted & Kreutzfeldt, to aldrende popsnedkere, runder på deres 40 års jubilæumstour for udgivelsen af duoens første plade, Fuglsøcentret på lørdag. Pressefoto

Rugsted & Kreutzfeldt, to aldrende popsnedkere, runder på deres 40 års jubilæumstour for udgivelsen af duoens første plade, Fuglsøcentret på lørdag. Pressefoto

Fuglsøcentret præsenterer to ferme popsnedkere

Rugsted & Kreutzfeldt har deres omfattende bagkatalog med til Mols, når den aldrende duo spiller ægte popmusik uden at rødme en tøddel

Af
Lars Norman Thomsen

FUGLSØ Hvem har ikke i deres pure ungdom skrålet med på linjer som: "Som’ren den kom tidligt i år, den ta’r os alle med, ude på landet går solen amok."

Dengang, der blev solgt plader i stakkevis, og bands nærmest over natten via en tv-optræden i den bedste sendetid kunne gå fra ukendt til det modsatte.

Det oplevede duoen Rugsted & Kreutzfeldt, som har præsteret de indledende linjer til den artikel, helt tilbage i 1981, hvor de to garvede musikere i dansk fjernsyn præsenterede sangene fra deres første plade.

Dagen efter stod pladekøberne i kø i pladeforretningerne, og med et var de dengang allerede halvgamle og rutinerede herrer landskendte.

Rugsted var en af landets mest efterspurgte bassister og var i de unge år med i selveste Savage Rose, mens Kreutzfeldt egentlig startede popkarrieren i The Lollipops, før turen gik videre over duoen Stig & Steen og til Ache, hvor Stig Kreutzfeldt var vokalisten i forgrunden.

Allerede tidligt blev Stig Kreutzfeldt en efterspurgt producer, som blandt andet CV Jørgensen kom til at nyde godt af.

Det samme med Brødrene Olsen, som havde Stig Kreutzfeldt i producer-stolen til deres verdenshit 'Smuk Som Et Stjerneskud'.

53.000 i Tivoli

Da Rugsted & Kreutzfeldt i 1981 blev 'store' uden overhovedet at have regnet den ud, gik det stærkt.

Duoen fik i hast sammensat et kompetent band med musikere som for eksempel guitaristen Niels Henriksen og den senere CV Jørgensen bassist Knut Henriksen, der spillede anden-guitaren og Finn Gustafsson tredje-guitaren.

53.000 gæster så dem spille i Tivoli samme år og 40.000 'åd' dem på Roskilde Festival.

Efter album nummer tre faldt der ro på igen, men det musikalske makkerpar har siden gendannelsen i 2006 spillet alt fra mindre akustiske koncerter til store festivaler.

Lørdag 12. oktober giver Rugsted & Kreutzfeldt koncert på Fuglsøcentret.

Onkel Danny

Det bliver med sange fra deres righoldige bagkatalog og numre, som de har skrevet til andre kunstnere, som Lis Sørensen og Sanne Salomonsen.

Den afdøde digter Dan Türell skrev tekster til 11 af duoens sange.

Ord på et liv

En af den, den hverdagspotetiske 'Sad i Parken' og en anden 'Tilfældigvis forbi', hvor Onkel Danny på 3 minutter og 30 sekunder sætter ord på et helt liv.

Stig Kreutzfeldts karakteristiske vokal og Jens Rugsteds melodiøse hooks og figurer på guitaren er fortsat et levende bevis på, at: "Hva’ er det dog, musik ka’ gøre ved en, der nu selv har stået på scenen i så mange år, en følelse af velbehag, og når du fryser lidt på ryggen, så ved du hvad musikken gav," som 69-årige Jens Rugsted synger på numret 'Du Vil Ha' Mer'.

Publiceret 08 October 2019 18:00

Replik: Tre politikere har reageret

NORDDJURS Avisen har givet samtlige 27 medlemmer af kommunalbestyrelsen i Norddjurs mulighed for at kommentere på henvendelsen fra Henrik Holmsted Pedersen og den kritik, der rejses af sagsforløbet. Tre af de lokale politikere har reageret - formanden for Voksen- og Plejeudvalget, Lars Møller, (S), SF's Mads Nikolajsen og den konservative Benny Hammer.

Lars Møller indleder sit svar med at nævne, at det er koordineret med borgmester Jan Petersen, (S).

"Forvaltningen i Norddjurs Kommune modtog afgørelsen fra ministeriet 31. oktober 2019. Dagen efter den 1. november blev der skrevet ud til voksen- og plejeudvalget og borgmesteren og orienteret om afgørelsen. Samtidig blev både udvalget og borgmesteren orienteret om, at afgørelsen ville blive drøftet med Randers Kommune samt at afgørelsen ville blive drøftet med advokatfirmaet Bech-Bruun, da der jævnførende ministeriets skrivelse er flere forskellige muligheder for at tilpasse de formelle rammer for samarbejdet, så det får en form, der er lovlig. Desuden blev voksen- og plejeudvalget og borgmesteren oplyst om, at så snart, der er sket en afklaring og udarbejdet en beskrivelse af de forskellige løsningsmuligheder, så vil sagen blive forelagt til politisk behandling. Tilsvarende oplysninger afgav borgmesteren til hele kommunalbestyrelsen i forbindelse med kommunalbestyrelsens møde i november 2020," fortæller Lars Møller.

Ikke udenom eller bagom

Han mener, at der således ikke er tale om, at forvaltningen er gået hverken udenom eller bagom politikerne i arbejdet med at finde en alternativ samarbejdsform med Randers.

"Af afgørelsen fra Social- og Indenrigsministeriet fremgår det, at der er flere måder at lovliggøre samarbejdet på via alternative organiseringsmåder. Når Randers Kommune og Norddjurs Kommune i samarbejde med advokatfirmaet Bech-Bruun har afklaret, hvordan de formelle rammer omkring samarbejdet kan tilpasses, så vil der blive fremsendt en sag til politisk behandling i både voksen- og plejeudvalget, økonomiudvalget og kommunalbestyrelsen. Det er forventningen, at det finder sted i løbet af perioden februar – april 2020," oplyser Lars Møller.

Begrænset aktindsigt

"27. november 2019 modtog Norddjurs Kommune en anmodning om aktindsigt fra advokatfirmaet Horten. Efterfølgende har velfærdssekretariatet i løbet af december 2019 været i dialog med Horten om på vis vegne, de søger aktindsigt, og hvilket materiale de konkret ønsker aktindsigt i. Generelt skal aktindsigter afgrænses, så forvaltningen kan finde materialet indenfor et rimeligt tidsforbrug på 25 timer – jævnførende offentlighedsloven. For at få en endelig afklaring af ovenstående forhold - herunder også om aktindsigten vedrører oplysninger om et konkurrerende advokatfirma - har velfærdsforvaltningen efter aftale med Randers Kommune anmodet vores advokatfirma Bech-Bruun om i starten af januar 2020 at tage kontakt til Horten på vegne af Norddjurs Kommune. Det kan oplyses, at Bech-Bruun også på vegne af Randers Kommune har fremsendt en lignende skrivelse til Horten. I det øjeblik, at afklaringen af aktindsigtens omfang foreligger, så fremsender Norddjurs Kommune hurtigst muligt materialet til Horten," fregår det af svaret fra Lars Møller.

Godkendt leverandør

Han runder af med at oplyse, at Det Danske Madhus er godkendt leverandør af madservice i Norddjurs Kommune og dermed har kommunens ældre hjemmeboende borgere mulighed for at få mad fra Det Danske Madhus, hvis de ønsker det. Det Danske Madhus har været godkendt leverandør i flere år – også da maden blev produceret i samarbejde med Syddjurs Kommune i regi af Djurs Mad.

Helt ok

Mads Nikolajsen fra SF er kritisk over for Henrik Holmsted Pedersens ageren i sagen.

"SF fandt madsamarbejdet med Randers Kommune helt ok. Jeg forstår ikke Henrik Holmsted Pedersen og Enhedslistens korstog imod, at kommuner samarbejder og kan levere til hinanden efter godkendte aftaler. Da samarbejdet med Syddjurs Kommune i det kommunale madhus blev opgivet, var samarbejde med Randers Kommune helt ok, også i følge tilsynsmyndigheden. Vi så også gerne samarbejde med Randers Sygehus og deres berømte økologiske køkken om madleverance, men det var ikke aktuelt," siger Mads Nikolajsen.

Han fortæller, at man bruger advokat i Norddjurs kamp for at få anerkendt kommunens løsning.

Vil vinde - ikke tabe

"Det er ok at kommunens advokat arbejder uden at modparten - et privat madhus - skal havde indsigt i alle sin modparts overvejelser. Vi kæmper for at vinde vores sag, ikke for at tabe. Jeg ser gerne at vi mere bruger lokal advokat - og alle mulige andre ydelser - men vi skal også have en advokat, der kender det helt specielle område. Det er meget usædvanligt, at en minister underkender sit eget tilsyn - som her," siger Mads Nikolajsen.

Helt uenig

Den konservative Benny Hammer er helt uenig.

"Det her er en irriterende sag, som har været træls at have med at gøre lige fra dag et. Jeg forstår ikke, hvorfor der ikke har været valgt en højere grad af åbenhed - og at sagen allerede nu havde været i Voksen og Plejeudvalget - og senere i kommunalbestyrelsen. Hvorfor dog pakke tingene væk i stedet for at få dem på bordet i al offentlighed," spørger han.

Han mener, at det eneste rigtige er at sende madopgaven i udbud i en åben proces.

"Jeg kan godt se, at det ender med endnu en advokatregning af de store fra Bech-Bruun, og jeg forstår til fulde vreden fra Det Danske Madhus. Det skal da ikke være Bech-Bruun, der skal afgøre, hvordan vi som kommune giver aktindsigt, for så er vi ude på et skråplan. Jeg håber ikke, at det hele er begrundet i, at nogle mener, at det kun er i det offentlige, der kan laves ordentlig ældremad. Den opgave kan lige så godt klares af en privat leverandør," mener Benny Hammer.