Lars Thorsen peger på en detalje på en maskine i produktionen. Maskinerne kører hver dag fra tidlig morgen klokken 6 til sen aften klokken 22. Alle fotos: Lars Norman Thomsen

Lars Thorsen peger på en detalje på en maskine i produktionen. Maskinerne kører hver dag fra tidlig morgen klokken 6 til sen aften klokken 22. Alle fotos: Lars Norman Thomsen

'Potten' runder et skarpt hjørne

Mangen en Ryomgård borger har tjent sin hyre på Jiffy Pot, der 29. september kan fejre 60 års fødselsdag. Det markeres med åbent hus fredag

Af
Lars Norman Thomsen

RYOMGÅRD De, der er et barn af Ryomgård, er i tidligere tider ofte stødt på vendingen: "Jeg arbejder på 'Potten'".

Potterne pakkes ned i papkasser, når de er færdigproduceret og sendeset. Jiffy Pot A/S i Ryomgård er centrum for distribution af potter world wide

Potterne pakkes ned i papkasser, når de er færdigproduceret og sendeset. Jiffy Pot A/S i Ryomgård er centrum for distribution af potter world wide

Så ved de fleste, at det er Jiffy Pot A/S på Industrivej, der er tale om. Historien om Jiffy, som fortsat producerer tørvepotter (Jiffy Pots) i stor stil fremstillet af spagnum, er en af de smukkeste industri-historier, der findes. Søndag 29. september fylder virksomheden 60 år, og det markeres med åbent hus fredag 27. september i tidsrummet 13-15.30 for alle interesserede, der gerne vil bese bygningerne indvendig på Industrivej.

"Vi vil dele gæsterne op i hold og tage dem med på en rundtur, hvor de får lejlighed til at se hele virksomheden fra produktion til lager," siger Lars Thorsen, salgskoordinator, IT-chef og certificeringsansvarlig hos Jiffy Pot, som i dag beskæftiger 28 medarbejdere i Ryomgård. De er en del af en koncern, Jiffy Group, der har tråde ud ud til hele verden og har lokationer mange steder på kloden. Hovedkontoret har siden 2008 ligget i Holland.

"Jiffy Pot er i dag fortsat hundrede procent norsk ejet," forklarer Lars Thorsen. I Norge er Kristiansand Jiffy Pots base.

Historien starter i Norge

Historien om Jiffy Pot A/S starter også i Norge i starten af 1950'erne og involverer Pindstrup Mosebrug A/S og stifteren Johannes la Cour og direktør Bertel Stausholm (Kilde: Pindstrup Mosebrug i hundrede år EN STUDIE I FORRETNINGSUDVIKLING):

"På en af sine ture sidst i 1950erne var Stausholm kommet i kontakt med direktørerne for Jiffy Pot A/S i Østre Grorud i Norge. Firmaet lavede potter af presset sphagnum, gødning og træ- eller papirmasse. Jiffy-potterne var bio-nedbrydelige og i samklang med tidens spirende økologiske bevidsthed. Salget gik især til gartnerier, hvor spæde planter blev sat i potterne og herfra kunne sprede rodnettet ud igennem potten, som langsomt gik i ét med det omgivende vækstmedium. Der var konkurrenter, men Jiffy Pot var en af markedslederne i Norge. I/S Dansk Jiffy Pot blev oprettet i 1959 i Ryomgård, Djursland. Johannes la Cour og nordmændene indskød hver 100.000 kr. i foretagendet, og Stausholm blev direktør i interessentskabet."

"Da interessentskabsaftalen ophørte i 1971, overtog nordmændene helt virksomheden, og ejeren var ved den betragtede periodes udløb Johan Olsen i Kristiansand. Ved overtagelsen blev A/S Jiffy Pot Production stiftet med Per Neergaard Rasmussen som direktør. Pindstrup Mosebrug gennemførte væsentlige kapacitetsudvidelser og stod fortsat for leverancerne af sphagnum. Arbejdsstyrken voksede og kulminerede i begyndelsen af 1970erne med 132 ansatte og 13 pottepressere." Der var dengang, at man ved fyraftenstid klokken 16-17 kunne se en medarbejderflok fra Jiffy Pot spankulere over jernbaneskinnerne på Ryomgård Station i hastigt tempo hjem til en måske svalende øl eller en kop kaffe, før aftensmaden ventede.

Centrum for distribution

Der produceres fortsat en pæn stor portefølje af potter i Ryomgård på de hurtigkørende maskiner i produktionsafdelingen.

"I dag er Jiffy Pot i Ryomgård centrum for alt distribution. Det er fra vores lager, at vi sender fyldte lastbiler afsted til gartnerier og andre kunder over hele kloden, " fortæller Lene Boye, mangeårig blæksprutte i administrationen med ansvar for salg og eksport.

Ligesom mange af virksomhedens øvrige ansatte har Lene Boye en lang historie hos Jiffy Pot i Ryomgård, hvor også hendes husbond, Ole Munk, har samme lange historie.

"Det er et kendetegn ved Jiffy Pot, at medarbejderne er trofaste, også når vi taler om generationer," siger Lene Boye.

Den, der i øjeblikket har den højeste anciennitet, er Jens Jensen i produktionen. Han kan 1. december fejre 50 års jubilæum, så han har oplevet en stor del af den 70-årige historie som Jiffy Pot rummer og som kulminerer med fødselsdag i weekenden.

Publiceret 25 September 2019 21:33