Uopmærksomhed er involveret i hver tredje dødsulykke.

Uopmærksomhed er involveret i hver tredje dødsulykke. Modelfoto: Adobe Stock

Kør bil når du kører bil: Trafikkontrol mod uopmærksomme bilister

Uopmærksomhed er involveret i hver tredje dødsulykke

Østjyllands Politi og landets 11 andre politikredse har i denne uge fokus på uopmærksomhed i trafikken.

Der er uopmærksomhed involveret i hver tredje dødsulykke i trafikken, og for at få flere til at holde fokus på trafikken sætter landets 12 politikredse ind med en uopmærksomhedskontrol fra mandag 16. september til søndag 22. september. Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

"Selv få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane og rammer en modkørende frontalt. Uopmærksomhed er risikabelt for alle trafikanter, og derfor er det vigtigt at alle, som bevæger sig rundt i trafikken, også holder fokus på trafikken og ikke foretager sig noget, der kan aflede opmærksomheden," siger politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Ifølge en undersøgelse af 26.000 trafikanter foretager seks procent af alle førere af personbiler og varevogne under kørsel en handling, der kan distrahere dem og tage deres fokus fra trafikken. Det vil sige, at de enten taler i håndholdt mobiltelefon, indstiller deres GPS, spiser eller drikker, mens bilen er i fart. Problemet er særligt stort for lastbilchauffører, hvor 15 procent foretager sig distraherende handlinger.

jr

Fakta:

Der er uopmærksomhed involveret i omkring hver tredje dødsulykke i trafikken (kilde: Vejdirektoratet).

Hvis du kører 80 km/t. på en landevej og kigger på din mobil eller GPS i fire sekunder, så har du kørt 89 meter uden at have øjnene på trafikken.

Publiceret 16 September 2019 07:47