Ved den nye husdyrgodkendelse kan man i nogle tilfælde nu udnytte staldene fuldt ud. Pressefoto

Ved den nye husdyrgodkendelse kan man i nogle tilfælde nu udnytte staldene fuldt ud. Pressefoto

Nemmere for landmænd at få øget produktionen

Landboforening anbefaler en miljøgodkendelse efter nye regler

landbrug Konsulenterne i Djursland Landboforening oplever nu en stigende interesse fra landmænd, som gerne vil have optimeret produktionsapparatet. Årsagen er blandt andet en stigning i noteringspris på slagtesvin og kornlagrene, som er fyldt op efter årets høst.

Rikke Skyum, chef for Land, miljø & erhverv, Djursland Landboforening, forklarer, at står man som landmand i den situation, at produktionen er hæmmet af antal grise i stalden eller vægtgrænser, så er det værd at overveje at få lavet en miljøgodkendelse efter de regler, som trådte i kraft 1. august 2017.

Hurtig godkendelse

"Den nye godkendelse gør det muligt at have en større produktion alt efter, hvor effektiv man er, fordi man godkender arealet fremfor antallet af dyrenheder, som man gjorde tidligere. Hvis en landmand har eksisterende fysiske rammer til at producere mere, men oplever at effektiviteten bliver begrænset af produktionstilladelsen, kan han med fordel få en ny godkendelse," fortæller Rikke Skyum i en pressemeddelelse fra Djursland Landboforening.

Der er særligt to ting, som har gjort processen nemmere. I modsætning til den tidligere godkendelse, så skal husdyrbrugene nu kun have godkendt staldanlægget, og derved slipper man for at bruge tid på udbringningsarealet. Det kræver langt mindre arbejde for kommunen.

Dernæst er man gået fra at godkende antal dyrenheder til staldarealet.

"Godkendelserne er hurtigere for os at lave, men også for kommunerne. Helt overordnet får landmanden en fleksibel godkendelse for en ikke særlig stor investering," forklarer Rikke Skyum i pressemeddelelsen.

En anden bonus ved den nye husdyrgodkendelse er, at der i nogle tilfælde vil være mulighed for at udnytte staldene fuldt ud, hvor det før ikke har været muligt.

"Årsagen er, at hvis bygningsmassen forbliver uændret, så er afgivelsen af lugt og ammoniak også uændret. Det betyder, at nogle af de ejendomme, der tidligere har været låst i deres produktion i eksisterende stalde, har mulighed for at tilpasse produktionen," siger Rikke Skyum.

jesl

Publiceret 15 September 2019 13:30