Kolind vil emme af fortiden onsdag 11. september, som denne foto-animation fortæller så fint

Kolind vil emme af fortiden onsdag 11. september, som denne foto-animation fortæller så fint

Hjorddrengenes Marked og Kolind er uadskillelige

Onsdag 11. september er det atter markedsdag i og omkring Byhallen. I Bredgade kan de mindste more sig lystigt

Af
Lars Norman Thomsen

KOLIND - Det er flere menneskealdre siden, at Jeppe Åkjærs Ole'r sad på en knold og sang på markerne omkring Kolind for deres hjord og glædede sig til årets festdag, Hjorddrengenes Marked.

Ole-figuren findes kun som et kært minde i Jeppe Åkjærs sang, men Hjorddrengenes Marked i Kolind er den mest sejlivede tradition af alle - den anden onsdag i september.

I år er det 129. gang, at kræmmerne møder frem i Kolind og indtager en stand i Byhallen eller et udendørs areal. Hvis det bliver i et sensommervejr af de gode, kan kræmmere i hobetal lugte en god handel på afstand, og så bliver der mange af dem onsdag 11. september fra den tidlige morgenstund.

Kræmmermarkedet åbner klokken 9, men allerede klokken 7 serveres der morgenkaffe i Byhallen.

Tage Mogensen, formand for Byhallen, har som altid styr på kræmmermarkedet og sørger for, at alle føler sig veltilpasse.

Tre politiske partier: Dansk Folkeparti, SF og Socialdemokratiet er klar til en politisk diskussion indendøre - velsagtens om Syddjurs Kommunes økonomiske situation.

Børnesjov i Bredgade

I Bredgade forventer arrangørerne et større opbud af børn fra de lokale børnehaver, og ikke mindst fra de, der ligger tæt ved Letbanen. Eventchef Alfred Dengsø Sørensen har været på rundtur til en lang række børnehaver og inviteret børn og pædagoger til en omgang Børnesjov i Bredgade, både formiddag og eftermiddag. I Bredgade får eventchefen lavet et legeland med mængder af halmballer, hønsegård, ansigtsmaling, hårfletning og en gammel traktor.

Det lyder ærlig talt som et eventyr for moderne børn i digitale børnehaver. Hertil kommer, at Kolinds velkendte veteran-karrusel er i sving det meste af dagen ved Byhallen. Karrusellen er blevet toptunet og set efter i alle led i sommerferien.

Veteraner i bybilledet

I lighed med de sidste år kan man i store dele af byen opleve historiens vingesus på helt anden vis i form af veteranbiler, veteranknallerter, busser, lastbiler og veterantraktorer/-maskiner.

"I år får vi også besøg af folkene bag AMCK, der klokken 16.30 udstiller deres store motorcykler ved Byhallen," fortæller Bent Nielsen fra arrangør-gruppen.

Folkelig underholdning

Harmonika-virtuosen Gunnar Mortensen underholder i den tidlige middagsstund, før de traditionsrige gule ærter med tilbehør serveres i Byhallen.

Om eftermiddagen synger Brumbasserne, et kor bestående af rigtige mænd af den modne slags fra det meste af Djursland, på scenen i Byhallen klokken 13.30 og 14.30.

Thorsager & Omegns Folkedansere danser på Torvet klokken 15.30. Inden Hjorddrengenes Marked lukker ned klokken 18 har byens slagter, Jan Hald Thomsen, tilberedt en 'Grillmenu' af den allerbedste slags med både god fylde og smag. Den serveres fra klokken 17.30 og er en nyskabelse i forhold til tidligere års forskellige, men altid lækre gryderetter.

Herefter er der et år til Hjorddrengenes Marked nummer 130. Og Ole ser sig ikke tilbage.

Publiceret 10 September 2019 23:00