Debat: Mette Frederiksen har ikke indfriet sine valgløfter

Af
Marianne Kirkegaard (V)

Syddjurs Byråd

Næstformand i Udvalget for sundhed

ældre og social - opstillet for Venstre på Djursland ved seneste valg til Regionsrådet:

I Venstre er vi naturligvis glade for en økonomiaftale, hvor sundhedsvæsenet får tilført flere penge - og det er muligt at tilføre flere penge til sundhed og velfærd, fordi Venstre i afslutningen af sin regeringstid har afleveret en økonomi i topform med et større økonomisk råderum til den nye regering. (Jf. de økonomiske redegørelser).

Har Mette Frederiksen så indfriet sine valgløfter?

Hun lovede i valgkampen et løft til sundhedsvæsenet på 2 mia. kroner. Det løfte er ikke indfriet, da der i økonomiaftalen med regionerne kun er tilført 1,5 mia. ekstra kroner til sundhed.

Mette Fredriksen lovede sammen med rød blok at tilføre 600 mio kr til Aarhus universitetshospital for at løse problemerne med flytteregningen. I aftalen om regionernes økonomi er der kun blevet tilført 100 mio. kroner. Det er altså langt fra valgløfterne.

Jeg har læst 'Aftalen om regioneres økonomi', den er ikke særlig konkret, men her er lidt udpluk, jeg dog har bidt mærke i.

Vi bliver flere ældre, og det betyder, at der vil være flere med kroniske sygdomme, der skal behandles og altså flere udgifter at dække. Derfor er det godt, at der tilføres ekstra penge.

Psykiatrien får et tiltrængt løft. Her er det godt at læse i aftalen, at der afsættes økonomi til en indsats, hvor der tidligt og med de rigtige tilbud gives hjælp og behandling til børn og unge med psykisk mistrivsel og psykiske lidelser.

I aftalen fremgår det, at en taskforce skal arbejde med at løse rekrutteringsudfordringen indenfor både ældreplejen og i sundhedssystemet. Og vi må konstatere, at det haster. I Syddjurs er der stigende rekrutteringsudfordringer ift social- og sundhedspersonale og også ift sygeplejersker. Vi er derfor meget interesserede i at finde en holdbar løsning, så vi både sikrer gode arbejdsforhold for social- og sundhedspersonalet, og at borgerne i Syddjurs også fremad kan få den kvalificerede pleje, omsorg og behandling, som de har brug for.

En glædelig nyhed i aftalen, som Jan Fischer (S) og undertegnede og Høreforeningen i Syddjurs har arbejdet for, er kortere ventetid til høreapparatbehandling. Der er en afgørende forskel på den daglige livskvalitet om man har det rigtige høreapparat - og ikke skal vente på det 1-2 år. Der er afsat 25 millioner årligt i 2019-2022 til nedbringelse af ventetiden. Tak for det."

Publiceret 08 September 2019 16:30