Rutineret kulturbærer i FC Djursland på vej tilbage: 33-årige Kristian Kaagh (i midten) er begyndt genoptræningen efter sin alvorlige knæskade. Arkivfoto: Young Work Productions

Rutineret kulturbærer i FC Djursland på vej tilbage: 33-årige Kristian Kaagh (i midten) er begyndt genoptræningen efter sin alvorlige knæskade. Arkivfoto: Young Work Productions

Danmarksserien: Blodbad venter FC Djursland i ny tæt sæson

FC Djursland skal igennem en ny lang kamp i Danmarksserien. Fire ud af ti hold rykker ud efter 27 kampe

Af
Martin Schultz

”FC Djursland skal undgå at blive del af et blodbad”.

Så dramatisk udtrykker cheftræner Robert Sørensen sig om den sæson, som sparkes i gang lørdag 10. august kl. 15.00, når FC Djursland tager imod Aarhus Fremad på HSM Arena i Grenaa.

Næste sæson bliver nemlig påvirket af de ændringer, som DBU gennemfører omkring turneringsstrukturen. I toppen reduceres Superligaen til 12 hold, således at tre hold rykker ud næste sommer. Det afstedkommer med Robert Sørensens ord ”et blodbad ned igennem rækkerne”, og det er FC Djurslands cheftræner godt træt af.

”Fire hold rykker ud af hver kreds i Danmarksserien, og jeg er træt af at klubberne skal være prøveklub for DBU’s ændringer af turneringsstrukturen,” siger Robert Sørensen.

Men efter at have overlevet den første sæson efter oprykningen til Danmarksserien i sidste sæson, er Robert Sørensen opsat på, at FC Djursland også spiller i Danmarksserien til næste sommer.

”Vi kan blive alt fra nr. 4 til nr. 10, men vores målsætning er at ligge i den øverste halvdel. Vi har et rigtig fint hold, som efter en sæson i Danmarksserien ved, hvad der kræves for at spille på det her niveau. Mange spillere har rykket sig i løbet af det seneste år, og det kommer vi også til at se i den nye sæson,” siger Robert Sørensen.

Men holdet skal have en bedre start end sidste år, hvor FC Djursland tabte de første fem kampe.

”En ting er sikker: får vi en lige så skidt start som sidste år, så er der ingen vej tilbage,” mener Robert Sørensen.

Mange spillere på skadeslisten

Allerede tidligere på sommeren blev det meddelt, at forsvarsspilleren Jeppe Juhl Jensen afløser Nicolaj R. Poulsen som assistenttræner, som efter eget ønske forlod trænerteamet. Jeppe Juhl Jensen er en af truppens mest rutinerede spillere med erfaring fra divisionsfodbold, men har haft en sæson med mange skader. Tanken er, at Jeppe Juhl Jensen skal være spillende assistenttræner, men allerede i den første træningsuge under opstarten blev Jeppe Juhl Jensen skadet.

Dermed føjer han sig ind på den lange liste af ukampdygtige spillere, som nærmest er blevet en fast orden i FC Djursland.

”Jesper Sørensen er fortsat ude med sin skade, mens Kristian Kaagh så småt er gået i gang med sin genoptræning. Jacob Munk Christensen døjer med en lårskade, og Jamil Faizi er ukampdygtig efter en knæskade i den sidste pokalkamp inden sommerferien mod Auning IF. Casper Stylsvig Bæksted fik en flænge i menisken i den næstsidste turneringskamp mod Holstebro B og er ude i lang tid. Kristian Alvarez Gertsens baglår driller fortsat, og så kom målmand Anders Emil Hjort forleden til skade uden for fodboldbanen og går nu på krykker efter at være blevet syet med seks sting,” fortæller Robert Sørensen.

Angriberen Morten Bruun er stadig ikke helt fit for fight, men træner med på skånekost og kan forhåbentlig snart blive klar.

Væk er forsvarsspilleren Jens Christian Sørensen, som er færdig med sin uddannelse på Brazil Fodbold College og er taget tilbage til sit vestjyske homeland. Angriberen Morten Smidt stopper efter et år med skader i FC Djursland og flytter til Varde.

Unge gutter på vej frem

Ikke mange etablerede profiler har meldt sig på banen i FC Djursland, men fra Lystrup IF er kommet den 19-årige Sebastian Bendix Væggemose, som er en to meter høj fysisk stærk forsvars- og defensiv midtbanespiller. Og fra Østdjurs 91’ hold er Benjamin Lahn Sørensen rykket op i FC Djurslands trup. Han er vendt tilbage efter mange skader og er en spiller, Robert Sørensen forventer sig meget af.

”Vi er stadig i dialog med nogle spillere, men ellers har vi fået en god portion talent op fra vores U19 hold. Det er nogle gutter med potentiale, og med noget læring kommer de til at flytte sig. De har allerede vist sig godt frem i opstarten,” siger Robert Sørensen og nævner spillere som Emil Birkedal, Sebastian Ring, Frederik Borup Vogel, Emil Sander, Frederik Taylor og målmand Rasmus Winther.

FC Djursland har spillet træningskamp mod det nyoprykkede 2. Divisionshold VSK Aarhus og tabte med 3-0 på tre mål indenfor fem minutter i slutningen af 1. halvleg.

”Så lukkede vi ned i 2. halvleg, men vi havde flere gode chancer ved Nicolaj Jarsmer og Oliver Jensen,” fortæller Robert Sørensen.

Til Kattegat Cup spillede FC Djursland en træningskamp mod Randers Frejas Jyllandsseriehold og vandt med 4-1 på to mål af Nicolaj Jarsmer og et mål af Benjamin Lahn Sørensen og Kristian Alvarez Gertsen.

Torsdag aften spillede FC Djursland 0-0 i en træningskamp mod FC Skanderborgs Jyllandsseriehold, og onsdag 7. august venter en kamp i Sydbank Pokalturneringen på udebane i Nordjylland mod Dronninglund IF fra Serie 1.

Publiceret 02 August 2019 11:30

Replik: Tre politikere har reageret

NORDDJURS Avisen har givet samtlige 27 medlemmer af kommunalbestyrelsen i Norddjurs mulighed for at kommentere på henvendelsen fra Henrik Holmsted Pedersen og den kritik, der rejses af sagsforløbet. Tre af de lokale politikere har reageret - formanden for Voksen- og Plejeudvalget, Lars Møller, (S), SF's Mads Nikolajsen og den konservative Benny Hammer.

Lars Møller indleder sit svar med at nævne, at det er koordineret med borgmester Jan Petersen, (S).

"Forvaltningen i Norddjurs Kommune modtog afgørelsen fra ministeriet 31. oktober 2019. Dagen efter den 1. november blev der skrevet ud til voksen- og plejeudvalget og borgmesteren og orienteret om afgørelsen. Samtidig blev både udvalget og borgmesteren orienteret om, at afgørelsen ville blive drøftet med Randers Kommune samt at afgørelsen ville blive drøftet med advokatfirmaet Bech-Bruun, da der jævnførende ministeriets skrivelse er flere forskellige muligheder for at tilpasse de formelle rammer for samarbejdet, så det får en form, der er lovlig. Desuden blev voksen- og plejeudvalget og borgmesteren oplyst om, at så snart, der er sket en afklaring og udarbejdet en beskrivelse af de forskellige løsningsmuligheder, så vil sagen blive forelagt til politisk behandling. Tilsvarende oplysninger afgav borgmesteren til hele kommunalbestyrelsen i forbindelse med kommunalbestyrelsens møde i november 2020," fortæller Lars Møller.

Ikke udenom eller bagom

Han mener, at der således ikke er tale om, at forvaltningen er gået hverken udenom eller bagom politikerne i arbejdet med at finde en alternativ samarbejdsform med Randers.

"Af afgørelsen fra Social- og Indenrigsministeriet fremgår det, at der er flere måder at lovliggøre samarbejdet på via alternative organiseringsmåder. Når Randers Kommune og Norddjurs Kommune i samarbejde med advokatfirmaet Bech-Bruun har afklaret, hvordan de formelle rammer omkring samarbejdet kan tilpasses, så vil der blive fremsendt en sag til politisk behandling i både voksen- og plejeudvalget, økonomiudvalget og kommunalbestyrelsen. Det er forventningen, at det finder sted i løbet af perioden februar – april 2020," oplyser Lars Møller.

Begrænset aktindsigt

"27. november 2019 modtog Norddjurs Kommune en anmodning om aktindsigt fra advokatfirmaet Horten. Efterfølgende har velfærdssekretariatet i løbet af december 2019 været i dialog med Horten om på vis vegne, de søger aktindsigt, og hvilket materiale de konkret ønsker aktindsigt i. Generelt skal aktindsigter afgrænses, så forvaltningen kan finde materialet indenfor et rimeligt tidsforbrug på 25 timer – jævnførende offentlighedsloven. For at få en endelig afklaring af ovenstående forhold - herunder også om aktindsigten vedrører oplysninger om et konkurrerende advokatfirma - har velfærdsforvaltningen efter aftale med Randers Kommune anmodet vores advokatfirma Bech-Bruun om i starten af januar 2020 at tage kontakt til Horten på vegne af Norddjurs Kommune. Det kan oplyses, at Bech-Bruun også på vegne af Randers Kommune har fremsendt en lignende skrivelse til Horten. I det øjeblik, at afklaringen af aktindsigtens omfang foreligger, så fremsender Norddjurs Kommune hurtigst muligt materialet til Horten," fregår det af svaret fra Lars Møller.

Godkendt leverandør

Han runder af med at oplyse, at Det Danske Madhus er godkendt leverandør af madservice i Norddjurs Kommune og dermed har kommunens ældre hjemmeboende borgere mulighed for at få mad fra Det Danske Madhus, hvis de ønsker det. Det Danske Madhus har været godkendt leverandør i flere år – også da maden blev produceret i samarbejde med Syddjurs Kommune i regi af Djurs Mad.

Helt ok

Mads Nikolajsen fra SF er kritisk over for Henrik Holmsted Pedersens ageren i sagen.

"SF fandt madsamarbejdet med Randers Kommune helt ok. Jeg forstår ikke Henrik Holmsted Pedersen og Enhedslistens korstog imod, at kommuner samarbejder og kan levere til hinanden efter godkendte aftaler. Da samarbejdet med Syddjurs Kommune i det kommunale madhus blev opgivet, var samarbejde med Randers Kommune helt ok, også i følge tilsynsmyndigheden. Vi så også gerne samarbejde med Randers Sygehus og deres berømte økologiske køkken om madleverance, men det var ikke aktuelt," siger Mads Nikolajsen.

Han fortæller, at man bruger advokat i Norddjurs kamp for at få anerkendt kommunens løsning.

Vil vinde - ikke tabe

"Det er ok at kommunens advokat arbejder uden at modparten - et privat madhus - skal havde indsigt i alle sin modparts overvejelser. Vi kæmper for at vinde vores sag, ikke for at tabe. Jeg ser gerne at vi mere bruger lokal advokat - og alle mulige andre ydelser - men vi skal også have en advokat, der kender det helt specielle område. Det er meget usædvanligt, at en minister underkender sit eget tilsyn - som her," siger Mads Nikolajsen.

Helt uenig

Den konservative Benny Hammer er helt uenig.

"Det her er en irriterende sag, som har været træls at have med at gøre lige fra dag et. Jeg forstår ikke, hvorfor der ikke har været valgt en højere grad af åbenhed - og at sagen allerede nu havde været i Voksen og Plejeudvalget - og senere i kommunalbestyrelsen. Hvorfor dog pakke tingene væk i stedet for at få dem på bordet i al offentlighed," spørger han.

Han mener, at det eneste rigtige er at sende madopgaven i udbud i en åben proces.

"Jeg kan godt se, at det ender med endnu en advokatregning af de store fra Bech-Bruun, og jeg forstår til fulde vreden fra Det Danske Madhus. Det skal da ikke være Bech-Bruun, der skal afgøre, hvordan vi som kommune giver aktindsigt, for så er vi ude på et skråplan. Jeg håber ikke, at det hele er begrundet i, at nogle mener, at det kun er i det offentlige, der kan laves ordentlig ældremad. Den opgave kan lige så godt klares af en privat leverandør," mener Benny Hammer.