Der var masser af erfaringsudveksling - og kage - da en del af Ådalens grønne energiomstillere satte hinanden i stævne i Skørring.

Der var masser af erfaringsudveksling - og kage - da en del af Ådalens grønne energiomstillere satte hinanden i stævne i Skørring.

I Ådalen begynder de at tale et fælles grønt sprog

Miljøvenlige energiformer vinder frem i den vestlige del af Syddjurs

Af
Simon Carlson

Skørring Det er måske så meget sagt, at det tidligere mindede om en skotsk kulmineby, men ifølge Hans Clausen i Skørring kunne der godt hænge en lidt tung røg-tåge over landsbyerne i Ådalen, når husene skulle varmes op.

Det billede er så småt ved at forandre sig til et grønnere af slagsen. Olie- og kulfyrene i området er langsomt, men sikkert ved at blive skiftet ud -særligt med varmepumper - og derfor samledes en række af områdets borgere i forrige uge til et lille 'grøn erfaringsudvekslingsmøde' for at gøre hinanden lidt klogere på, hvad de hver især var blevet klogere på i skiftet til den grønnere energiform.

Skepsis blev omvendt

Mødet foregik hos Hans Clausen, og han er en af dem, der har haft en vis skepsis over for omstillingen. Tidligere blev Skørrings gamle skolebygning, der nu er Hans Clausens hjem, opvarmet med koks, men det blev forbudt 1. januar 2019. Hans Clausens store bekymring har således været, om grøn energi kunne klare opgaven.

"Det er gammelt og stort hus, så jeg var spændt på, om man overhovedet kunne varme det hele op med varmepumpe. Nu er det et år siden, vi fik den installeret, og der har overhovedet ikke været nogen problemer med at varme op. Samtidig kan jeg se, at det er stort set de samme udgifter som før, så det er både grønt og rentabel energi," konstaterede Hans Clausen ved mødet.

Hans Clausen var en anelse skeptisk over for, om varmepumpen nu også kunne sørge for varme poter i det store hus, men anlægget har vist sig mere end kapabelt.

Hans Clausen var en anelse skeptisk over for, om varmepumpen nu også kunne sørge for varme poter i det store hus, men anlægget har vist sig mere end kapabelt.

Han noterede sig også en temmelig praktisk fordel ved den grønne energi.

"Jeg var ved at være træt af det gamle. Der skulle vi jo gå og fyre op hele tiden. Det behøver vi ikke længere, og når man er i vores alder, så betyder det forhåbentlig, at vi rent faktisk kan blive boende i huset endnu længere," funderede Hans Clausen.

Godt for området

I Ådalen har landsbyklyngen 'Liv i Ådalen' siden sidste år arbejdet for at skabe yderligere sammenhængskraft i området. Til mødet i Skørring var Trine Langballe, en af landsbyklyngens frivillige også mødt op for at dele sine erfaringer med den grønne energi. Hun kunne samtidig notere, at den grønne energiform er ved at sprede sig i byerne i Ådalen.

"Ådalsskolen har jo været en af de første til at lave en omstilling, og det er ligesom om, den tanke er ved at brede sig fra det ene sted til det næste i Ådalen. Vi håber jo, at det kan være med til at inspirere endnu flere til at gøre det samme. Det vil jo ikke gøre noget, hvis Ådalen bliver kendt som det 'grønne' område i Syddjurs," sagde Trine Langballe.

Publiceret 16 July 2019 09:12