Debat: Er det prisen - for alt det vi har lært?

Af
Af 9. AB på Ørum Skole

8586 Ørum Djurs:

"Juni burde for alle afgangselever være en fantastisk måned, vi har nu gået i skole i 10 år og har forberedt os intensivt det seneste skoleår på at blive klar til den afgørende eksamen, som gerne skal sikre os alle adgangsbillet til vores drømmeuddannelse.

De sidste 2 år har Ørum Skole været med i projekt 'Elevløft', hvor der er lavet en intensiv og ekstraordinær indsats i alle fag men med særligt fokus på Dansk og Matematik. Vi skulle samlet sikre at max 27,27 procent af alle i 9. klasse måtte have et gennemsnit under 4, og dette ville udløse en præmie på 1,3 millioner kroner for vores indsats, men bestemt også for vores lærer og AKT pædagogs kæmpe arbejde og fastholdelse i at sikre, vi alle udviklede os mest muligt både fagligt og menneskeligt, uanset hvilket niveau vi hver i sær har været på og alle de andre udfordringer skolen har stået i og med det seneste skole år. Elevløft har været et fælles mål og projekt og alle har ydet deres absolutte bedste.

Heldigt for os har vi haft lærer og en AKT pædagog som har kunnet bevare roen og givet os den saltvandsindsprøjtning, vi havde brug for, der har været særligt tilrettelagt undervisning og ekstra materialer til alle forløb, vi har haft mulighed for at sidde på mindre hold og få hjælp og tid til at forstå opgaverne, vi har lært strategier, fået tips og tricks til at gennemskue systemerne. Følelsen af at få den hjælp, der har været behov for, at der ikke har været dumme spørgsmål også efter skoletid har vi kunnet komme i kontakt med de voksne, hvis det har været nødvendigt.

Det har samlet båret frugt, og vi var alle jublende lykkelige, da vi for et par uger siden, fik vores dansk og matematik resultater tilbage, som fortalte os, at vi i 9. klasse har klaret os så godt, at vi er næsten 10 procent under kravet nemlig 18,18 procent.

Glæden blev kort, for i tirsdag på kommunalbestyrelsesmødet blev det vedtaget, at den belønning vi har knoklet for til os og skolen på 1,3 millioner kr. for en ekstraordinær indsats med projekt 'Elevløft' beholder kommunen, så skolen får ingenting.

Det er en ringe trøst, at de fortæller, at der ikke kommer den varslede ekstrabesparelse på 1,3 procent, men hvad hjælper det? Når vi bliver ramt som de eneste og ikke får den belønning, vi er stillet i udsigt og som vi i den grad har knoklet for og gjort os fortjente til, hvilket i øvrigt også skete sidste år.

Vi ved, at vores lærer og pædagog yder altid 200 procent og kæmper for os, vores succes er deres primære ambition og de knokler altid for at sikre, at vi den bedste udgave af os selv uanset projekt 'Elevløft' eller ej, det er bare sådan de er.

Men vi føler os i den grad til grin i dette kommunale spil - og kommer til at tænke på en VM finale, I har knoklet trænet og øvet i flere år og det slutter med, at I vinder finalen, I ved I har vundet guldet - men når I så stå på podiet, indser I at ingen hylder jer og I får ingen anerkendelse eller skulderklap og de medaljer I har kæmpet slidt og slæbt for, de er sparet væk med det budskab, at ”Bare rolig I får lov til at komme med igen næste gang”. Helt uden nogen respekt og gyldig grund står I på podiet, og det eneste I får er absolut ingenting. Forestil jer det og samtidig tænk på, at det unge menneskers motivation og arbejdsindsats I spiller Jeopardy. Vi har lært at skulle bidrage til samfundet, og det du yder, får du ti fold tilbage.

Men det stunt I har gjort her, er i vores øjne sidestillet med børnearbejde og tyveri.

Kære kommunalbestyrelsesmedlem - hvilken følelse ville du stå tilbage med?

Så det gamle ordsprog ”I skal yde for at kunne nyde”, bør vel ændres til ”I skal yde og ….”

Hvad er det for en måde at drive kommune på?

Hvad er det for en måde at motivere børn og unge på?

Hvad er det for en måde at behandle sine medarbejdere på?

Vores skolegang og tid på Ørum skole har lært os, at vi skal yde individuelt for at kunne få de bedste muligheder i ungdoms- og voksenlivet. Vi har altid hørt og være bevidste om, at det var belønningen i sig selv. Men at vi hele året har vidst, at vi ville få en økonomisk belønning for vores indsats har faktisk haft en stor betydning og været en form for æresmål for os. Nu sidder vi tilbage og føler os bestjålet. Hvad bilder i jer egentlig ind?"

Publiceret 21 June 2019 10:00