Politik er en hård branche. Devisen lyder 'Tag, hvad der kommer eller hold dig væk'. 42-årige Britt Bager scorede en ny succes ved sidste uges valg, men hun erkender, at en valgkamp både består af 'teflon-dage' og dage, hvor tårerne triller. Derfor bliver hun heller aldrig evighedspolitiker. Arkivfoto

Politik er en hård branche. Devisen lyder 'Tag, hvad der kommer eller hold dig væk'. 42-årige Britt Bager scorede en ny succes ved sidste uges valg, men hun erkender, at en valgkamp både består af 'teflon-dage' og dage, hvor tårerne triller. Derfor bliver hun heller aldrig evighedspolitiker. Arkivfoto

Britt Bager rykker væk fra magtens centrum hos V

Den lokale Venstre kandidat bestod manddomsprøven som politisk ordfører i det tidligere agrarparti, men trods et kanonvalg til både hende og V rykker hun tættere på 'grebningen' i Folketingssalen

Af
Lars Norman Thomsen

FV 2019 Britt Bager kom, så og sejrede ved valget i 2015 som kandidat i Favrskovkredsen. Hun blev valgt ind på Venstres andet mandat i Østjyllands Storkreds med 7.306 personlige stemmer, kun overgået af Jakob Ellemann-Jensen.

Siden forlod Jakob Ellemann-Jensen i maj 2018 posten som politisk ordfører for at blive fødevare- og miljøminister.

I stedet tog Britt Bager over som politisk ordfører efter, at daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen havde vejet hende og fundet hende klart tung nok til at bestride posten et år før næste folketingsvalg.

Britt Bager udtalte for godt et år siden til Lokalavisen:

“Jeg anerkender, at jeg har fået en fremtrædende rolle, og den skal jeg nok stå på mål for. Dog er det vigtigt at fastholde at politik er et holdarbejde, så uanset valgresultatet til sin tid, er det et samlet Venstre, der er til eksamen hos vælgerne.

“Ingen er stærkere end det svageste led.”

Bestod og mere til

Grundlovsdag var 'blondinen', som hun jævnligt ukærligt kaldes på Facebook af diverse ignoranter, sin eksamen.

Med 10.490 stemmer i Østjylland forbedrede hun sit resultat fra 2015 med flere længder.

Det samme gjorde Jakob Ellemann-Jensen (19.388 stemmer), måske Venstres kommende formand, hvis Lars Løkke Rasmussen kaster handsken.

Tidligere Randers borgmester Michael Aastrup Jensen, der har ført valgkampagne på, at han bor i Østjylland, som en klar stikpille til Bager og Ellemann-Jensen, formåede at kile sig ind i mellem de to med et stemmetal på 12.297 stemmer.

Britt Bagers stemmetal i Østjylland var det femtebedste i landsdelen.

Afventer Frederiksen

Venstres mandatfremgang på ni til nu 43 mandater i det nye Folketing glæder ikke overraskende Britt Bager, selvom alt tyder på, at tiden på ministerbænkene er slut for en stund for Venstre og statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Hvordan det indvirker på hendes fremtid på Christiansborg, havde hun dagen efter valget ikke noget bud på.

"Meget tyder på, at vi skal i opposition, men indtil en ny regering er dannet, fortsætter jeg som politisk ordfører. Herefter kommer der en masse folk tilbage i gruppen med ministererfaring, og de vil selvfølgelig stå foran mig i køen, når den nyvalgte gruppe skal konstituere sig."

"Det er betingelserne i politik, men jeg kan så glæde mig til at få et ordførerskab. Hvad jeg har af ønsker, får du ikke noget at vide om."

Britt Bager var før, hun blev politisk ordfører, Venstres ordfører for kultur og medier.

"Jeg har meget længe arbejdet 80 timer om ugen, så nu glæder jeg mig ærlig talt til få mere tid til min søn og mand, så må vi se, hvad fremtiden bringer. Lige nu og her er jeg glad for, at Venstre som hold gik frem med ni mandater, og at jeg bestod opgaven som politisk ordfører til ug."

Britt Bager, der bor i København, men næsten hver weekend er på Djursland, har tidligere sagt, at ti år på Christiansborg er hendes pejlemærke.

Hvis der ikke kommer et valg før om fire år, bliver hun nødt til at tage stilling til, om de ti år skal blive til flere.

"Jeg vil gerne ud og arbejde i erhvervslivet igen, for det er sundt at lave noget andet. Det er helt sikkert, men nu bruger jeg tiden på politik den næste folketingsperiode. Herefter beslutter jeg mig for min fremtid. Der kan ske så meget inden da."

Publiceret 12 June 2019 11:30