Morten Siig Henriksen (i baggrunden). Foto: Lars Norman Thomsen

Morten Siig Henriksen (i baggrunden). Foto: Lars Norman Thomsen

FV 2019 - debat: SF ønsker at lave en ro-på-reform

Af
Morten Siig Henriksen. Folketingskandidat i Østjylland og byrådsmedlem i Syddjurs for SF:

"Det er naturligt, at kroppen vokser og bliver anderledes, imens man er ung. I dag vokser unges mentale problemer ligeledes. Flere og flere unge får angst, stress og depression. Det er så mange, at vi ikke længere kan give skylden til den enkelte unge, men må gribe fat i de strukturer, som stresser unge.

Siden 2008, hvor man tog retten til at give sit barn senskolestart fra forældrene, er børnene blevet presset hurtigere fra daginstitution til skole. I 2008/2009 var det 14,22 procent af børnene, der startede sent, op imod 6,66 procent i 2017/2018. Det er kortsigtet og dumt, hvis den manglende skoleparathed blokerer for den faglige og sociale udvikling og medfører gentagne nederlag for børnene.

Når børnene bliver ældre, så venter der flere krav til dem. Bare inden for de seneste 10-15 år har politikerne opfundet fremdriftsreformen, uddannelsesloftet, stopprøver, nationale tests og ikke-uddannelsesparathed. Tiltag der fungerer som stempler på de unges kroppe. Du er ikke god nok. Du er ikke hurtig nok. Du vil det ikke nok. Det præger de unges udvikling, og de føler ikke, at der er plads til at træde ved siden af i uddannelsessystemet.

Det er problematisk for de unge mennesker, som har brug for de unyttige erfaringer for at modnes. De modnes, når de tager på højskole eller udenlandsrejser. Det glemmer politikerne, når de endnu engang ikke modstår sig fristelsen til at detailregulere de unges liv.

SF ønsker at lave en ro-på-reform, der ikke bare skal have fokus på at behandle de unges mentale problemer. Den skal skabe rammerne for det gode børne- og ungeliv, hvor man har tid til at fordybe sig og lave fejl. Det kræver et opgør med de sidste 10-15 års uddannelsespolitik, der har skabt konkurrenter fremfor kammerater."

Publiceret 29 May 2019 17:30