AUH bør ikke gennem flere sparerunder. Det går ud over patienterne, lyder det fra Danske Patienter. Foto: Nicolai Linares, Ritzau/Scanpix

AUH bør ikke gennem flere sparerunder. Det går ud over patienterne, lyder det fra Danske Patienter. Foto: Nicolai Linares, Ritzau/Scanpix Scanpix Denmark

Danske Patienter om AUH-besparelser:

Regeringen må på banen

Besparelserne på AUH bekymrer Danske patienter

Af
Trille Skøtt-Jensen

Skejby Aarhus Universitetshospital skal spare 325 millioner. De penge skal spares på driften, primært på personalet. Overskridelserne af budgettet skyldes forøgede udgifter til byggeri. Og det duer ikke, at driften skal betale for byggeri. Det mener man hos Danske Patienter, der er paraplyorganisation for patienter og pårørende i Danmark.

"Den situation vi ser, er helt uholdbar. Vi ved, at der i forvejen er skåret helt ind til benet på hospitalet," siger direktør Morten Freil.

De forøgede udgifter til byggeri mener organisationen skal holdes helt væk fra driften.

"Udgifter til byggeri og anlæg skal holdes for sig og ikke blandes ind i driften. Det er helt urimeligt," siger Morten Freil.

Dårligere behandling

Han er helt sikker på, at de forestående besparelser på personale kommer til at give dårligere behandling af patienterne. Blandt andet fordi det kan give overbelægning, når der er mindre personale til samme antal patienter.

"På medicinske afdelinger ved vi, at en øget overbelægning øger risikoen for dødsfald. Når der er overbelægning og akutafdelingerne er sandet til med patienter, så ved vi, at det fører til dårligere kvalitet, der fører til fejl og i sidste ende dødsfald," siger Morten Freil.

Står det til Danske Patienter, så skal besparelserne helt af bordet.

"Vi ser helst, at man konkret hiver bygninger ud af driften. Man skal ikke sammenblande tingene. Regionerne må gå i forhandling med regeringen for at få flere midler. Sundhedsvæsenet er i forvejen udsultet, fordi der ikke har været tilstrækkelig vækst. Vi håber meget, at man finde løsninger, der kan tage de her besparelser af bordet," lyder det fra direktøren for Danske Patienter.

Han udtrykker forståelse for sygehusledelsens opgave.

"Vi ved godt, at disse besparelser er en bunden opgave for sygehusledelsen på AUH, og derfor vil vi ikke lægge ansvaret på dem. Vi bliver nødt til at få regeringen på banen her,” siger Morten Freil.

Flotte tilfredshedsundersøgelser

Han påpeger, at de fleste sygehuse, også AUH, har flotte tilfredshedsundersøgelser fra patienter, og at det tit påpeges af politikere og sygehusledelse.

"Men vi ved fra undersøgelser, at patienterne vil bakke op om personalet. Så de ser, at personalet har travlt og har en presset hverdag. Men de synes, at de bliver godt behandlet under de forhold, der er. Faktisk kan tilfredhedsundersøgelser blive bedre efter sparerunder, fordi patienterne føler med personalet og ønsker at udtrykke deres opbakning til dem," forklarer direktør Morten Freil.

Publiceret 09 May 2019 20:30