Folketingsvalg i 2015 på Aarhus Rådhus

Folketingsvalg i 2015 på Aarhus Rådhus Foto: Kim Haugaard/Ritzau Scanpix

Her er de 109 østjyske folketingskandidater

72 mænd og 37 kvinder har meldt sig klar til at kæmpe om de østjyske pladser i Folketinget

Af
Jørgen Rye

JP Aarhus

Venstre

Jakob Ellemann-Jensen, Britt Bager, Troels Lund Poulsen og Michael Aastrup-Jensen er de fire nuværende folketingsmedlemmer for Venstre valgt i den østjyske storkreds.

Alle fire folketingsmedlemmer søger genvalg på partiets 11-personers kandidatliste, der også tæller navne som Anders G. Christensen, tidligere borgmester i Favrskov, Fatma Øktem, tidligere folketingsmedlem, og Heidi Bank, nuværende byrådsmedlem i Aarhus. Senest er tv-værten Gustav Juul tilføjet listen som den 11. kandidat.

I forhold til sidste folketingsvalg er der farvel til tidligere folketingsmedlem Kim Andersen, der har besluttet ikke at genopstille.

Britt Bager genopstiller til Folketinget for Venstre.

Her er Venstres 11 østjyske kandidater:

Jakob Ellemann-Jensen

Britt Bager

Troels Lund Poulsen

Michael Aastrup-Jensen

Anders G. Christensen

Fatma Øktem

Heidi Bank

Birthe M. Andersen

Karina Rohrberg Jessen

Simon Ødegaard Simonsen

Gustav Juul

De Konservative

Mona Juul er De Konservatives nye spidskandidat i Aarhus som afløser for Naser Khader, der blev valgt i Østjylland i 2015, men siden har overtaget Brian Mikkelsens sjællandske valgkreds, da den tidligere minister ikke genopstiller. Mona Juul er tidligere direktør for reklamebureauet Envision, som hun fortsat er medejer af.

På partiets kandidatliste finder man bl.a. Charlotte Green, der er byrådsmedlem i Favrskov, og hun er opstillet til Folketinget for første gang. Niels Rosenberg er kendt af vælgerne i Odder som lokalt byrådsmedlem, og Jens Salling er tidligere landsformand for KU.

Ali Aminali, Konservative Folkeparti

Ali Aminali, Konservative Folkeparti Arkivfoto

Her er De Konservatives 10 østjyske kandidater:

Mona Juul

Charlotte Green

Jane Christensen

Ali Aminali

Anders Krojgaard Lund

David Munk-Bogballe

Jens Salling

Lars Jensen

Niels Rosenberg

Victoria Kilpatrick

Liberal Alliance

Liberal Alliance har i øjeblikket to folketingsmedlemmer valgt i Østjylland, og det er transportminister Ole Birk Olesen og folketingsmedlem Carsten Bach, men sidstnævnte har overtaget en valgkreds på Fyn fra undervisningsminister Merete Riisager, der ikke genopstiller.

Med på listen er bl.a. Jakob Rixen, der er medlem af regionsrådet, og Norddjurs-vælgerne vil nikke genkendende til Jens Meilvang, der er lokalt byrådsmedlem.

Jens Meilvang, Liberal Alliance.

Jens Meilvang, Liberal Alliance. Arkivfoto

Her er Liberal Alliances fem østjyske kandidater:

Ole Birk Olesen

Jens Meilvang

Iben Høiaas Jeppesen

Jakob Rixen

Ida Korsløkke Bihl

Dansk Folkeparti

Den mest kendte DF’er valgt i Østjylland er muligvis transportordfører Kim Christiansen, men partiet har også folketingsmedlemmerne Mette Hjermind Dencker, Hans-Kristian Skibby, Tilde Bork og Claus Kvist Hansen valgt i Østjylland.

Fire af de fem folketingsmedlemmer er også at finde på partiets kandidatliste, men 24-årige Tilde Bork, der er Folketingets yngste medlem, genopstiller ikke, da hun i stedet vil gøre karriere med sin uddannelse som finansøkonom.

På DF-kandidatlisten vil Aarhus-vælgerne genkende Knud N. Mathiesen, der er medlem af Aarhus Byråd og også var opstillet ved det seneste folketingsvalg, men ikke blev valgt. På listen er også regionsrådsmedlemmerne Steen Thomsen og Ole Revsgaard Andersen.

Knud N. Mathiesen mener, at et ophold på Grønland vil have en god

Knud N. Mathiesen, Dansk Folkeparti.

Her er DF’s 11 østjyske kandidater:

Kim Christiansen

Mette Hjermind Dencker

Hans-Kristian Skibby

Claus Kvist Hansen

Steen Thomsen

Knud N. Mathiesen

Ole Revsgaard Andersen

Jakob Søgaard Clausen

Nick Zimmermann

Michael Nedersøe

Steen Graff Daugaard

Nye Borgerlige

Partiet, der ledes af Pernille Vermund, vil forsøge at komme i Folketinget for første gang, og partiet har opstillet syv kandidater i Østjylland.

Spidskandidat er Lars Boje Mathiesen, der er kendt af Aarhus-vælgerne som tidligere byrådsmedlem for først Liberal Alliance og siden Nye Borgerlige. Han genopstillede ikke til byrådet ved det seneste kommunalvalg i 2017.

Lars Boje Mathiesen, Nye Borgerlige.

Lars Boje Mathiesen, Nye Borgerlige. Pressefoto

Her er Nye Borgerliges syv østjyske kandidater:

Lars Boje Mathiesen

Niels-Christian Braad

Niels Børge Eriksen

Ulrik Hermann

Inger-Marie Tryde Martensen

Caroline Mathilde Reitzel

Lars Axel Nielsen

Kristendemokraterne

Partiet, der stiller op ved det kommende folketingsvalg, har ikke haft mandater i Folketinget siden 2004. Isabella Arendt, der er opstillet i Aarhus, er partiets spidskandidat i Østjylland.

Fra venstre Anja Smedstrup Christensen, Jens Jul Nielsen, Isabella Arendt og Esper Thidemann er Kristendemokraternes folketingskandidater i Aarhus.

Fra venstre Anja Smedstrup Christensen, Jens Jul Nielsen, Isabella Arendt og Esper Thidemann er Kristendemokraternes folketingskandidater i Aarhus. Pressefoto

Her er Kristendemokraternes ni østjyske kandidater:

Isabella Arendt

Esper Thidemann

Sven-Erik Jørgensen

Birgit Jakobsen

Kristian Larsen

Jens Jul Nielsen

Nils-Erik Mulvad

Anja Smedstrup Christensen

Simon Overby Kristensen

De Radikale

Partiet har også denne gang 11 folketingskandidater opstillet i Østjylland, og blandt dem er partiets formand, Morten Østergaard, som i øjeblikket er eneste østjyske folketingsmedlem for De Radikale. Folketingsmedlem Andreas Steenberg bor ganske vist i Aarhus, men han er valgt i Vestjylland.

Blandt nyhederne siden sidste valg er, at tidligere folketingsmedlem Liv Holm Andersen ikke stiller op denne gang. Morten Østergaard, Karen Melchior og Tom Brøcher Jakobsen er gengangere på listen – alle andre er nye kandidater.

Henrik Vinther Olesen, Radikale Venstre.

Henrik Vinther Olesen, Radikale Venstre. Pressefoto

Her er De Radikales 11 østjyske kandidater:

Morten Østergaard

Karen Melchior

Tom Brøcher Jakobsen

Michael Skaaning Johansen

Bassam El-Daoud

Søren Bo Pedersen

Morten Kjær Sørensen

Susan Kronborg Nielsen

Anne Sophie Callesen

Katrine Kjær Robsøe

Henrik Vinther Olesen

Socialdemokratiet

Syv østjyske S-folketingsmedlemmer blev valgt i 2015 med tidligere Aarhus-borgmester Nicolai Wammen som topscorer på personlige stemmer. To af dem genopstiller ikke ved det kommende valg, og det er nummer to på topscorerlisten, tidligere miljøminister Kirsten Brosbøl, og tidligere politisk ordfører Maja Panduro.

De øvrige fem folketingsmedlemmer genopstiller, og det er Nicolai Wammen, Jens Joel, Leif Lahn Jensen, Henrik Dam Kristensen og Daniel Toft Jakobsen, der blev nyvalgt i 2015.

Blandt de øvrige seks folketingskandidater finder man Camilla Fabricius, byrådsmedlem i Aarhus, Iben Sønderup, byrådsmedlem i Randers, og Christen Sørensen, tidligere overvismand.

Jens Joel, Socialdemokratiet.

Jens Joel, Socialdemokratiet. Arkivfoto

De 11 østjyske kandidater for S er:

Nicolai Wammen

Jens Joel

Leif Lahn Jensen

Henrik Dam Kristensen

Daniel Toft Jakobsen

Camilla Fabricius

Christen Sørensen

Dorthe Hindborg

Iben Sønderup

Malte Larsen

Thyge Risvig

Socialistisk Folkeparti

Ved sidste folketingsvalg blev Jonas Dahl valgt som den eneste SF’er i Østjylland, men gruppeformanden og den tidligere skatteminister valgte at stoppe i Folketinget i sommeren 2016 for at blive direktør for regionshospitalet i Randers. Han blev afløst af Kirsten Normann Andersen, tidligere FOA-formand i Aarhus, der siden har repræsenteret partiets østjyske vælgere.

Kirsten Normann Andersen står også på partiets kandidatliste denne gang, og listen tæller 10 navne, deriblandt byrådsmedlemmerne Aleksander Myrhøj fra Norddjurs, Morten Siig Henriksen fra Syddjurs, Paw Hedegaard Amdisen fra Horsens og Charlotte Broman Mølbæk fra Randers.

SF's kommunalbestyrelsesmedlem i Norddjurs Aleksander Myrhøj stiller op til Folketinget.

SF's kommunalbestyrelsesmedlem i Norddjurs Aleksander Myrhøj stiller op til Folketinget. Foto: Søren Andersen

Her er SF’s 10 østjyske kandidater:

Kirsten Normann Andersen

Anna Brændemose

Charlotte Broman Mølbæk

Aleksander Myrhøj

Charlotte Vindeløv

Morten Siig Henriksen

Niels Callesøe

Theis Rubinke Sørensen

Jan Tidemand

Paw Hedegaard Amdisen

Enhedslisten

Partiet har i øjeblikket to østjyske folketingsmedlemmer i Søren Egge Rasmussen og Nikolaj Villumsen, og partiets liste tæller 11 kandidater.

Blandt de øvrige kandidater er Else Kayser, regionsrådsmedlem og tidligere formand for Dansk Sygeplejeråd, Maria Temponeras, byrådsmedlem i Skanderborg, Jesper Yde Knudsen, byrådsmedlem i Syddjurs, og Peder Meyhoff, tidligere byrådsmedlem i Favrskov.

Peder Meyhoff, Enhedslisten.

Peder Meyhoff, Enhedslisten. Arkivfoto

Her er Enhedslistens 11 østjyske kandidater:

Nikolaj Villumsen

Søren Egge Rasmussen

Anne Hegelund

Maja Albrechtsen

Maria Temponeras

Jesper Yde Knudsen

Helle Nielsen

Karina Hjorth

Peder Meyhoff

Else Kayser

Malene Erenskjold

Alternativet

Folketingsvalget i 2015 var det første valg for Alternativet, der fik valgt ni mandater i Folketinget. Et af dem var partiets medstifter Josephine Fock, der blev valgt i Østjylland. Hun stoppede imidlertid i november i år til fordel for et job i Dansk Flygtningehjælp, og ny spidskandidat i Østjylland bliver Torsten Gejl, der er opvokset i Aarhus og bor på Djursland. Han sidder allerede i Folketinget, da han i 2015 blev valgt i Nordjylland.

Torsten Gejl, Alternativet.

Torsten Gejl, Alternativet. Foto: Steen Brogaard.

Her er Alternativets 11 østjyske kandidater:

Torsten Gejl

Mira Issa Bloch

Nilas Bay-Foged

Rasmus Foged

Birgitte Kehler Holst

H.C. Molbech

Helle Wium

Carsten Borup

Niels Christiansen

Line Aaen

Peter Barner Steinbrenner

Klaus Riskær Pedersen

Personen og partiet Klaus Riskær Pedersen er for første gang opstillet til folketingsvalget, og i Østjyllands storkreds er der ifølge partiets hjemmeside opstillet to kandidater:

Mogens Birkelund

Dennis Kronborg

Stram Kurs

Partiet med den højreradikale Rasmus Paludan i spidsen er i sidste øjeblik blevet klar til at opstille til folketingsvalget, men partiet har i skrivende stund ikke udmeldt kandidater til opstilling i Østjyllands Storkreds.

Publiceret 07 May 2019 16:07