En glad mand fylder 70 søndag 5. maj. Pindstrups Finn 'Rør' gør det med stil. Foto: Lars Norman Thomsen

En glad mand fylder 70 søndag 5. maj. Pindstrups Finn 'Rør' gør det med stil. Foto: Lars Norman Thomsen

70 år: En institution i Pindstrup med mod på livet

I Pindstrup kender de ham kun som Finn 'Rør', selv om han nu har svendebrev som tømrer. Søndag 5. maj fylder Finn Thybo Andersen 70

Af
Lars Norman Thomsen

PINDSTRUP Finn Thybo Andersen er indbegrebet af en Pindstrup borger i ordets allerbedste forstand: Ligetil, omgængelig, gemytlig, usnobbet, elskelig, dejlig politisk ukorrekt, nysgerrig, ikke fin på den og ægte. I Pindstrup spilder man ikke tiden med at blamere sig. Man siger hellere tingene råt for usødet.

Finn 'Rør', som han tituleres i Pindstrup, fylder 70 på søndag. En institution i byen på alle måder.

Mange render rundt i den tro, at han er rørlægger, men 'Rør' er nu en reminiscens fra faderen, der arbejdede i denne branche.

Finn 'Rør' er derimod uddannet tømrer i 1968 ved et firma i Kolind. Herefter stod den på soldatertid i Fredericia og i 1970'erne boede han sågar i Ryomgård sammen med sin daværende kæreste, men han fik hjemve og fandt hurtigt tilbage til de kendte stier. Det er her han trives bedst, erkender han uden at kny.

"Jeg har aldrig kunnet holde ud at være på den samme arbejdsplads i mere end et par år. Så skulle der ske noget nyt. Jeg har arbejdet som murerarbejdsmand, med jord & beton og på fabrik. På Novopan har jeg vel været i tre perioder, så jeg har prøvet en del forskelligt."

Finn sluttede sit arbejdsliv glad og lykkeligt af på Marienhoffskolen, hvor han i næsten tre år var en skattet, ligefrem og vellidt medarbejder i skolefritidsordningen.

Børnene elskede at komme i Finns værksted, for han kunne trylle de sjoveste ting frem og levere en sludder, som børnene elskede. Finn talte hen til børnene og ikke ned til dem med pædagogiske fedtefingre.

Da han fyldte 60, fejrede han det på behørig vis. Hjemme Is bilen trillede ding-dong ind på skolens parkeringsplads, og så var der is til alle.

Dyt-dyt

Sporten - primært fodbold, håndbold og boksning i Grenaa Bokseklub (25 kampe) og senere Midtdjurs Bokseklub, som han var med til at starte sammen med Georg 'BokseGeorge' Henriksen - har været en stor del af hans liv fra de unge år og til nu. Viking Pindstrup var hjerteklubben i fodbold og håndbold og er det fortsat, selv om tiderne gør det svært at holde gang i et foreningsliv. Finn 'Rør' er fortsat at finde i Pindstrup Stadions berømte sydkurve, når der er hjemmekamp.

Manden i sort nåede han at være i både fodbold (1.500 ungdomskampe) og håndbold, og der går mange historier om Finn 'Rør' og dommerkarrieren.

Han var en fortrinlig dommer til de mindste med stor forståelse for børns måde at spille bold på.

"Jeg har aldrig dømt efter fodboldreglerne, men har i stedet brugt min sunde fornuft. Det har som regel været nok."

Mangen en dreng eller pige har elsket Finn, fordi han kunne snakke med dem før, under og efter fodboldkampen. Var der en, der skulle tisse, stoppede Finn kampen og gav drengen mulighed for at slå en streg i hækken, og opdagede han, at en manglede penge til en is, når han havde fløjtet for sidste gang, så betalte Finn gladeligt i klubhusets cafeteria.

Det var også dommergerningen, der førte Finn sammen med sin kone Ellen Jensen- eller kæreste, de har ikke papir på hinanden.

"Jeg spillede kvindefodbold i Todbjerg-Mejlby, og til en kamp på Haarup Stadion havde vi Finn som dommer. Efter kampen stod han uden for vores omklædningsrum og ventede på at komme i bad. Vi sagde, at han da bare kunne komme ind til os piger, men det turde han alligevel ikke. Da jeg cyklede hjem, hørte jeg pludselig en bil, der dyttede bag mig. Det var Finn, og siden har vi faktisk være uadskillelige," griner Ellen, aktiv motionscyklist og selv tidligere dommer.

Udenlandsrejse venter

Finn og Ellen har ikke børn sammen, men de har børn fra tidligere forhold. Det har også givet gevinster i form af skønne børnebørn.

Fødselsdagen fejrer Finn i venners lag i gildesalen hjemme i kælderen i parcelhuset på Bøgevej, og til august vanker der en gave fra kvinden i hans liv. Ellen har nemlig spenderet en rundrejse til Wales, England og Skotland til fødselaren. Ikke så tosset at gå at glæde sig til sommeren over.

Publiceret 01 May 2019 18:30