Et glas vin hver dag klokken 18 under madlavningen. Hverken mere eller mindre. Vin skal nydes og helst i godt selskab. Den filosofi har Klaus Prüfer haft med sig i de foreløbigt 40 år, hvor han har bragt sin viden og erfaringer videre til en masse andre vin-nysgerrige mennesker.

Et glas vin hver dag klokken 18 under madlavningen. Hverken mere eller mindre. Vin skal nydes og helst i godt selskab. Den filosofi har Klaus Prüfer haft med sig i de foreløbigt 40 år, hvor han har bragt sin viden og erfaringer videre til en masse andre vin-nysgerrige mennesker.

Klar til jubilæumsrejsen: Den jysk-tyske vinguide gennem 40 år

Klaus Prüfer har igennem fire årtier bragt folket til druerne. Nu forbereder han den store jubilæumsrejse

Af
Simon Carlson

Kolind De tyske aner fornægter sig ikke. Udtalen indeholder ofte den distinkte "sch"-lyd, og der skal ikke ret meget pres til, før Klaus Prüfer afslører, at hans yndlingsvin er en Riesling, man finder på hans fødeegn i vindistriktet Rheingau.

Det er nemlig hovedsageligt vin, det skal handle om. Det er igennem druerne, Klaus Prüfer har slået sit navn fast, og de er årsagen til, at han nu i 40 år har kunnet drive sin forretning Den Jyske Vinskole fra Kolind. Siden 1979 har Klaus Prüfer arrangeret vinrejser, efter han nogle år tidligere landede i Kolind sammen med sin daværende kone, for at være tæt på dennes sygdomsramte far.

"Vi skulle bare have været her i tre måneder. Nu er det snart 50 år siden," griner Klaus Prüfer.

Passion blev levevej

Interessen i vinens verden er nærmest kommet ind med modermælken. Som opvokset i førnævnte Rheingau vindistrikt har Klaus Prüfer altid været omringet af vinmarker, og druerne fulgte meget naturligt også med ind i uddannelsen som fransk kok på vinslottet Reinhartshausen ved Rhinen. Herefter videreuddannede han sig ved hotelskoler i Schweiz og Tyskland. Uddannelser som som blandt andet har bragt Klaus Prüfer over særdeles velrenommerede hoteller som Claridge's i London og D'Angleterre i København.

Da skæbnen bragte ham til de lidt mere ydmyge rammer i Kolind begyndte han sin egen vinimport, og her blev interessen for vinenes herkomst pludselig stor blandt Klaus Prüfers kunder. En passioneret levevej var skabt.

"Jeg kørte jo i et stykke tid med både vinimporten og rejserne. Det var min revisor, der en dag sagde til mig, at jeg nok skulle tage et valg imellem de to. Det var ikke svært, for jeg vil meget hellere ud og være sammen med en masse mennesker end gå rundt og kigge på alle de dødssyge flasker. Og på rejserne kunne jeg få lov til at se alle de steder, jeg også gerne selv ville se," konstaterer Klaus Prüfer.

Hyggen i højsædet

Han slår ofte en lille latter op. På bordet er der rigeligt med kaffe. Der bliver skænket et glas chilensk rødvin, da vi taler om om smageteknikker, og imens knitrer ilden i pejsen i lejligheden i Kolind. Med andre ord, så forstår Klaus Prüfer at hygge om sine gæster, og det er ifølge ham også det, der helst skal være mest af på de rejser, han arrangerer til forskellige dele af verden. Rejserne er altid grupperejser med lidt ekstra tryk på 'gruppe'. Det betyder ikke, at man ikke kan tage af sted på rejserne, hvis man er single, men man skal nok forberede sig på at blive indlemmet i gruppen.

"Man kan godt tage af sted alene, men jeg synes ikke, man skal rejse alene. Jeg går meget op i, at vi hygger os, og der må jeg bare sige, at der er noget meget socialt i vin. Vin løsner tungen," griner Klaus Prüfer.

Og når vi nu er ved det med løse tungebånd, så er der også noget ret usædvanligt, særligt i disse tider, ved Den Jyske Vinskoles markedsføringsmetoder. Der er nemlig ikke rigtig nogen. Siden starten i 1979 har mund-til-mund-metoden fungeret upåklageligt for Klaus Prüfer.

"Jeg tror, det hænger sammen med kvalitet," konstaterer han ubeskedent og uddyber.

"Jeg siger til folk, at de skal smage rigtigt på tingene, men det er jo helt individuelt, om man kan lide en vin eller ej. Jeg bryder mig ikke om, når folk først kan sige deres mening om en vin, efter de har set etiketten og prisen. Det er vinsnobberi, og det er der meget af. Det er jeg totalt imod. Jeg vil gerne have, at folk kan snakke om vinene og dele deres oplevelser med hinanden, når vi spiser sammen. Helst ved runde borde, så alle kan høre, hvad der bliver sagt. Jeg tror, at den tilgang er en af grundene til, at jeg har kunnet eksistere i 40 år," funderer Klaus Prüfer.

Verdensomsejling over havet

Når man kan se tilbage på fire årtier som rejseleder og vinguide for over 300 grupperejser, så skal det naturligvis også fejres på behørig vis. For Klaus Prüfers vedkommende bliver det med den suverænt største og længste rejse for selskabet. Intet mindre end jorden rundt kan vel gøre det. 5. januar 2020 indleder Den Jyske Vinskole således en verdensomsejling med krydstogtskib, der bringer deltagerne til 27 lande og 40 byer, og selv om Klaus Prüfer har prøvet meget i sin rejsetid, så bliver dette en jomfrurejse.

"Det er første gang, vi prøver det, men jeg er sikker på, det bliver en fuldstændig uforglemmelig rejse. Man kan se meget på sine skærme derhjemme i dag, men jeg har det altså sådan, at man kun har set de steder, hvor ens egne fødder har stået, og den nysgerrighed på at se verden, håber jeg selvfølgelig, at der er andre, der vil med på," siger Klaus Prüfer.

Klaus Prüfer om:

Min største vinrejseoplevelse:

Sicilien med sin umådelig spændende græske og romerske kultur. Vine fra vulkanen Etnas vinmarker glemmer man aldrig.

Mit favoritland at vinrejse i:

Hvidvin: Tysklands bedste vindistrikt Rheingau med nogle af verdens skønneste halvtørre Riesling vine. Velsmagende med en harmonisk alkoholprocent

Rødvin: Puglia-provinsen på Syditaliens hale. Fremragende vine til fornuftige penge.

Det mest oversete vinland er:

Det er absolut vores naboland Tyskland med sine skønne halvtørre og tørre Riesling hvidvine. Vi kender kun til de billige søde, som ikke en gang tyskerne drikker.

Mit råd til førstegangs vinrejsende:

At tilslutte sig en organiseret gruppe/læserrejse med fransktalende guide. Til middagen starter vi gerne med et glas champagne som aperitif, og den første tur må gerne gå til Champagne distriktet i Frankrig.

Publiceret 19 February 2019 11:30