Poul-Erik Jensen er klar til at styre musikken i Boxen i Herning, mens Claus Kroer Nielsen tager sig af informationerne til publikum i hallen.

Poul-Erik Jensen er klar til at styre musikken i Boxen i Herning, mens Claus Kroer Nielsen tager sig af informationerne til publikum i hallen. Foto: Søren Andersen

Grenaa leverer underholdningen til VM

Poul-Erik Jensen står i spidsen for 40 frivillige, når publikum skal varmes op til kampene i Boxen i Herning og Royal Arena i København

Af
Søren Andersen

HERNING Når det kun er nødvendigt at lade musikken spille de første tre-fire sekunder af "Der er et yndigt land" inden publikum tager over og selv synger videre på den danske nationalsang, så er Poul-Erik Jensen glad. For så er publikum varmet rigtigt op til en stor håndboldkamp.

Den 66-årige grenaaenser med speciale i indretning af brillebutikker - deraf tilnavnet "Brillemanden" - har siden 2002 haft ansvaret for musikken ved Dansk Håndbold Forbunds største arrangementer - landskampe og slutrunder som EM og VM, både for mænd og kvinder.

Det er en opgave, der er vokset år for år. Fra en spæd start i Grenaa Idrætscenter, hvor man sad med cd-afspillere over mini-disc og til i dag, hvor det hele køres digitalt og på computer. For nu handler det ikke længere om at sætte gang i den knaldrøde gummibåd eller sende publikum på togtur med Tørsfisks VLTJ, når der skal jubles efter en scoring.

Med titel af senior technical manager står han i spidsen for en trup på 40 frivillige, og har haft ansvaret for i Boxen i Herning og Royal Arena i København at styre al det tekniske, som publikum oplever under en håndboldkamp, for eksempel speaker, reklamer på storskærm og information om målscorere. Også det såkaldte kiss-cam, som under time-out bruges til at vise par, der sidder sammen i hallen - og skal det fungere rigtigt, skal de helst give hinanden et kys, når de opdager sig selv. Ellers skal de omkringsiddende nok gøre opmærksom på det.

Bruger ferien på VM

"Jeg har selv fundet de frivillige og synes det er fantastisk, at mange af dem gladeligt bruger tre ugers ferie på det her," siger Poul-Erik, som i Boxen i Herning har haft assistance fra to andre grenaaensere. Claus Kroer Nielsen har sørget for de reklamer og billeder, som publikum har set på den store kube midt i hallen og som leverer de nødvendige informationer om stillingen undervejs og hvem, der har scoret. Og Preben Vand har haft opgaven at finde de rigtige spillerprofiler frem på det rigtige tidspunkt.

For timing betyder alt, når man afvikler så stort et arrangement som et håndbold-VM. Det mærker man forud for landskampen mod Egypten, hvor man mærker intensiteten stige, da man runder de 40 minutter til kampstart.

For da starter nedtællingen og der skrues op for hitsangene i højttalerne. Publikum synger mere og mere med.

"De sidste 10 minutter går vi ud til tv-signalet og de 25 millioner seere på verdensplan - og alene i Danmark ser to millioner med, når Danmark spiller," siger Poul-Erik.

Publikum skal underholdes

Men for ham og hans mandskab handler det om publikum i hallen.

"De skal underholdes. De har købt de dyre billetter, fundet det rød-hvide tøj frem og er måske blevet malet i ansigtet - og det skal vi da kvittere for ved at give dem en stor oplevelse," siger Poul-Erik, der gerne tager sig af rollen, som manden med dirigentstokken.

Musikken er med til at skabe en meroplevelse – det vil sige en oplevelse, der rækker ud over selve begivenheden.

Musik løfter med andre ord stemningen. Og det er slet ikke tilfældigt. Ifølge professor Gert Tinggaard Svendsen, der til daglig forsker i tillid på Aarhus Universitet, er musik en vigtig kilde til sammenhængskraft og sammenhold i et samfund – men også i en landskampsituation. Det er faktisk undersøgt videnskabeligt.

"Den nyeste forskning inden for neurologi viser, at hvis vi samarbejder; hvis vi er i en forening, og der kommer et samarbejde i gang, så får vi det godt; det giver en god følelse. Og det samme gælder inden for musik. Når vi spiller musik eller synger sammen med andre, udskilles det samme hormon, nemlig oxytocin. Det er et lykkehormon, som kroppen udskiller; en følelse af velvære," har professoren forklaret i et tidligere interview.

Blandt andet derfor er musikken et vigtigt redskab – når der skal underholdes, sælges billetter og vindes medaljer. Publikum skal have en god oplevelse, der strækker sig helt til næste landskamp – hvor de igen tropper trofast op på tribunen.

Nyt og gammelt

"De sange, vi har med og fundet frem til VM, skal være en blanding af nyt og gammelt. Der skal være noget, som folk kender," siger Poul-Erik, der glæder sig over, at publikum i hallerne i særlig grad har taget Volbeats "For Evigt" til sig - og også her synger med i meget længere tid, end regelsættet tilsiger der må spilles efter en scoring.

Netop brugen af den sang har delt vandene. I hallerne synges der med - men nogle af Facebooks brugere krummer tæer.

Her er et udpluk af kommentarerne:

"Mogens Palles 90’er-stævner havde mere spænding end det her håndbold/Volbeat-cirkus. Jesus!"

"Jeg skal øjeblikkeligt bede tilskuerne i Royal Arena om ikke at forsætte med at synge Volbeat, når musikken er slukket. Tak."

"Hold op hvor er det der volbeat fællessang ulækkert."

"Håndbold bliver lige 400 gange værre, når Boxen laver fælles sang på Volbeat/Magtens Korridorer!!"

"Hey Boxen, skal vi lige blive enige om at Volbeat - “For evigt” IKKE er Danmarks nationalsang!"

"Nu har jeg i flere kampe bidt mærke i, at håndbold-tilskuerne i Boxen synger videre på den der forfærdelige Volbeat-sang, når dj’en slukker for musikken i hallen. Det skal jeg lige, på vegne af alle mennesker i verden, bede dem om at lade være med. På forhånd tak!"

"Fællessang til Volbeat er simpelthen så tåkrummende. Djævlens værk sammen med bølgen og klappepølser."

"Det gør ikke meget godt for håndboldens renommé, der i forvejen lider under at være et jysk prut og brun sovs-foretagende, at publikum i fællesskab synger For Evigt med Volbeat."

Tager ikke kritik tungt

Poul-Erik Jensen har også lagt mærke til debatten om, hvad musik fra Volbeat laver på en håndboldbane, men han tager ikke kritikken så tungt.

"For mig er det vigtigt, at folk bare kan synge med. Jeg går hele tiden og tænker på, hvad vi kan få folk til at synge med på. Publikum sidder bare og venter på det," siger han.

Den historie tog først TV2 Sport og siden B.T. op - og her er Poul-Eriks søn Michael - tidligere divisionsspiller i Grenaa IF - iøvrigt digital redaktionschef - så den nyhedsprioritering er sikkert blevet diskuteret, men landsholdsspilleren Casper U. Mortensen står gerne på mål for fællessang til Volbeat.

"Jeg lægger også mærke til, når tilskuerne synger med på For Evigt,« siger Casper U. Mortensen, der kun er glad for fællessangen.

"Det er fedt, at der er fed stemning, og det mærker vi også. Det gør noget unikt. Der er god stemning, og det er helt fantastisk, når vi scorer."

Og når de 15.000 tilskuere i Boxen synger Volbeat store hit til ende, nyder Casper U. Mortensen det også. Og han kommer med en opsang til de, der er trætte af håndboldfans og -musik.

"Det kan være, de selv skal prøve at komme i hallen og opleve stemningen. Det virker ikke til, at de har prøvet det, hvis de sidder bag skærmen og tweeter negativitet. Det er på med ja-hatten, og så må de komme til en håndboldkamp. Jeg er sikker på, at alle, der kommer i Boxen, vil nikke genkendende til, at det er en fantastisk event."

Kan mærke det

Poul-Erik siger selv, at hans styrke er, at han kan mærke, hvilke sange, der fungerer - og hvilke, der ikke gør. Og når man sidder ved pulten i hallen, så skal der handles spontant. Hører Poul-Erik, at publikum et sted i hallen er i fuld gang med at sejle op ad åen, skal musikken naturligvis passe dertil.

Men der skal være fair-play, så begge hold får musik, så Danmark ikke bliver favoriseret.

"Op til VM har jeg sammen med mine kollegaer søgt efter noget musik fra alle mulige lande. Vi så i kampen mod Tunesien, at der var mødt 200 tunesiske fans op, og så spurgte vi, om de ikke havde noget musik, vi kunne spille til deres kampe. Dagen efter kom de med et USB-stik, som var deres egne sange, og så var de jo glade," siger Poul-Erik.

Han har travle dage i de tre uger VM-turneringen varer. Var naturligvis på plads, da kronprins Frederik overværede åbningskampen i Royal Arena - og har flere gange siden taget turen mellem Herning og København under turneringen. 310 kilometer hver vej. Og det er ikke blevet til mange timers søvn i hotelsengene.

Hjemmet i Grenaa er til gengæld blevet mindre besøgt. Tre gange på tre uger regner Poul-Erik med, at det bliver til. Så kan han puste ud. Lige til næste år, hvor Danmark er vært for EM i kvindehåndbold.

"Jeg har aftalt med Dansk Håndbold Forbund, at det bliver min sidste slutrunde. Så må andre tage over - men jeg er allerede i fuld gang med at lære dem op," siger han, der udover DHF i dag kun har Aarhus Håndbold på spillelisten, men tidligere også har sørget for, at musikken spillede i Randers og Aalborg.

Publiceret 23 January 2019 15:44