Erhvervschef i Aarhus Kommune, Jan Beyer Schmidt-Sørensen.

Erhvervschef i Aarhus Kommune, Jan Beyer Schmidt-Sørensen. Foto: Jeppe Rafn

Djursland og Favrskov er en del af Aarhus

Virkeligheden lever på tværs af kommunegrænserne, og nabokommuner skal være med til at gøre hinanden stærke, mener Aarhus Kommunes erhvervschef

Af
Jeppe Rafn

Hvad vil der ske med Aarhus, hvis man fjerner Favrskov Kommune fra landkortet?

Ja, så vil aarhusianske arbejdspladser miste 8.000 medarbejdere, der bor i nabokommunen og pendler på arbejde i Aarhus Kommune. Og 3.000 aarhusianere, der pendler den modsatte vej, vil mangle et arbejde.

Aarhus Kommunes erhvervschef Jan Beyer Schmidt-Sørensen brugte eksemplet under Aarhus Kommunes nytårsbriefing til at påpege, at Aarhus' nabokommuner er vigtige for, at det går godt i landets næststørste by, der er stor efter danske forhold, men ikke efter internationale forhold. Hvis Aarhus var en by i Tyskland, ville den kun være den måske 20. største by, så hvis Aarhus skal begå sig internationalt, er vi nødt til at hjælpe hinanden på tværs af kommunegrænser med gode arbejdspladser, mener erhvervschefen.

"Terma har afdelinger både i Aarhus og Norddjurs Kommune. I Grenaa er Terma tæt på at være 500 medarbejdere, og det er med til at gøre Aarhus stærk," sagde erhvervschefen til de over 600 aarhusianske erhvervsledere, der var mødt frem til den hurtigt udsolgte nytårsbriefing på rådhuset i Aarhus.

Aarhus-bandet Peanut Gallery spillede til nytårsbriefing på byens rådhus.

Aarhus-bandet Peanut Gallery spillede til nytårsbriefing på byens rådhus. Foto: Jeppe Rafn

"Husk at prale af omegnskommunerne. Vi gør hinanden stærkere og skal være bedre til at fremhæve hinandens styrker," lød budskabet fra byens erhvervschef til de flere hundrede erhvervsledere.

Ok at flytte fra Aarhus til Randers

Erhvervsvenlige borgmestre og lokalpolitikere ærgrer sig normalt, når virksomheder flytter ud af kommunen, men Jan Beyer Schmidt-Sørensen gik så vidt som at rose Kosan Crisplant for at flytte fra Aarhus til Randers, hvor virksomheden er flyttet ind i Vestas' tidligere hovedkontor.

Kosan Crisplant er vokset fra 125 til 200 medarbejdere og havde derfor ikke længere plads nok i sine lokaler i Skejby.

Rådhushallen var fyldt med over 600 erhvervsledere til nytårsbriefing.

Rådhushallen var fyldt med over 600 erhvervsledere til nytårsbriefing. Foto: Jeppe Rafn

"Så længe de ikke flytter mere end en times kørsel væk, er jeg helt rolig, og jeg vil påstå, at Kosan Crisplant stadigvæk bor i Aarhus. Når jeg bliver spurgt, hvor stor erhvervsbyen Aarhus er, svarer jeg 1,2 millioner mennesker," uddyber Jan Beyer Schmidt-Sørensen overfor Lokalavisen.

"Det er ærgerligt, at man kun snakker om byen til kommunegrænsen. Virkeligheden lever på tværs af kommunegrænser, og den store kommune skal blive bedre til at italesætte, at de andre gør os stærkere."

Aarhus og København skiller sig ud

Erhvervschefen hæfter sig ved, at der kun er to steder i Danmark, hvor de mindre omegnskommuner vokser sammen med den store kommune. Det er Aarhus og København, mens omegnskommunerne til Odense, Aalborg og Esbjerg ikke vokser i takt med disse kommuner.

Ved nytårsbriefingen viste erhvervschefen et foto af en reklame på bagsiden af en aarhusiansk bybus, hvor Horsens Kommune reklamerer for byggegrunde i Hovedgård og dermed opfordrer aarhusianere til at flytte 30 kilometer sydpå.

"Jeg har det fedt med, at Horsens er aggressive i Aarhus i forhold til bosætning. Grundlæggende siger de, at vi er en del af Storaarhus, og det er guld værd for vores arbejdspladser. Jeg kunne ønske, at andre kommuner er mere aggressive overfor vores borgere for at fortælle, hvad de har at tilbyde," siger Jan Beyer Schmidt-Sørensen.

Borgmester Jacob Bundsgaard taler til nytårsbriefing på Aarhus Rådhus.

Borgmester Jacob Bundsgaard taler til nytårsbriefing på Aarhus Rådhus. Foto: Jeppe Rafn

Han kan til gengæld ikke forestille sig, at Aarhus vil gøre det samme overfor sine mindre omegnskommuner.

"Vi er så priviligerede, at vi ikke behøver gå på strandhugst i andre kommuner."

Aarhus Kommune er i de senere år vokset med omkring 5.000 indbyggere om året og vil ifølge borgmester Jacob Bundsgaard runde 350.000 indbyggere i 2019.

Publiceret 18 January 2019 08:50