Tre damer genopfinder 1980'erne. Sanne, Anne og Lis. Der for er det aktuelt, at Memory Lane Rockmuseum præsenterer en udstilling om Sanne Salomonsens liv og levned. Arkivfoto

Tre damer genopfinder 1980'erne. Sanne, Anne og Lis. Der for er det aktuelt, at Memory Lane Rockmuseum præsenterer en udstilling om Sanne Salomonsens liv og levned. Arkivfoto

Sanne Salomonsen på Memory Lane Rockmuseum

Udstilling om rockdivaen og rollemodellen for et væld af nye danske sangerinder kan ses på det herlige museum på Fuglsøcentret. Sanne Salomonsen er koncertaktuel med 'Anne, Sanne og Lis'

Af
Lars Norman Thomsen

FUGLSØ Sanne Salomonsen (født 1955) har altid været godt stof i medierne fra hun som purung begyndte at gøre sig på den danske pop- og rockscene med dullet hår, sovekammerøjne, stramtsiddende outfit og en stemme, der kunne bjergtage både hunner og hanner blandt publikum.

Indehaver af Memory Lane Rockmuseum på Fuglsøcentret, Poul Nowack, har med hjælp ude fra sammensat en udstilling om Sanne Salomonsen, som kan ses frem til 10. april 2019.

Allerede som 16-årig startede Sanne Salomonsen, der er datter af den afdøde, anerkendte zoolog og amatørjazzpianist Finn Salomonsen, som sangerinde i legendariske The Beefeaters for siden at hoppe over til jazz'en i Kansas City Stompers.

Hun forlod skolen efter 9. klasse for at synge med i musicalen Hair og var senere med i musicalerne Godspell og Touch på ABC Teatret. Hun fik så stor succes, at pladeselskabet Sonet besluttede at udgive den 17-årige sangerindes debut-lp 'Sanne', hvor bl.a. notabiliteter som trompetisten ◊Palle Mikkelborg og vidunder-trommeslageren Kasper Winding medvirkede. Pladen udkom i 1973.

Sneakers m.fl.

Herfra udviklede det sig over vokalensemblet Flair, diverse kor-tjanser hos f.eks. Sebastian og en lang periode fra 1980, hvor hun var forgrundsfigur i Sneakers sammen med sin daværende samlever, tangentspilleren Morten Kærså.

Anne Linnet Band kom også ind over. Bandet med Anne Linet, Lis Sørensen og Sanne Salomonsen som vokalister foran et orkester bestående af musikere fra den danske superliga krydret med trommeslageren Norman Fearrington (spillet med Tina Turner, David Bowie, Santana, Ray Charles, Diana Ross og mange flere) kom til tiden i starten af 1980'erne og spillede scenerne tynde i en kort årrække.

Sanne Salomonsen har ikke siden haft behov for at kigge sig tilbage. Mere eller mindre vellykkede udgivelser af soloplader gennem årene har holdt hende varm, ligesom filmbranchen naturligvis fik øje på hende. Hun spillede overfor den drengede Allan Olsen i filmen 'Forræderne' - Ole Ross' filmatisering af Erik Aalbæk Jensens roman Kridtstregen om de danskere, der kom hjem fra 2. verdenskrig efter at have kæmpet på tysk side i Frikorps Danmark. En yngre Sanne Salomonsen medvirkede også i hele to afsnit af den kernedanske tv-serie 'Huset på Christianshavn'. Her spillede hun henholdsvis "Bos veninde" og en syngende slumstormer.

Giftermålet med den svenske guitarist og rockstjerne Mats Ronander sikrede, at tabloid-pressen fortsat så en forside eller to i den danske Rock-Mama, som blev hendes tilnavn, da hun nåede til skelsår og alder som moden kvinde.

I 1998 hoppede hun over Atlanten på jazzbassisten Chris Minh Dokys opfordring. Det kom der den jazzinspirerede plade 'In A New York Minute' ud af.

Alltime Hippie

For nuværende gælder det en revival med Anne Linnet Band, hvor kapelmesteren er gået med til at døbe projektet 'Anne, Sanne og Lis'. Der meldes om udsolgte koncerter overalt, hvor 60+ generationen kan mindes deres tabte eller fortabte ungdom alt efter temperament.

En gang hippie altid hippie. Sanne Salomonsen har i et hav af veninde-interviews betonet igen og igen, at hun er et søgende menneske, der tror på reinkarnation, dyrker yoga og har mediteret, siden hun var 13 år.

Hun kalder sig selv en uforbederlig gammel hippie, der tror på “peace, love and understanding”. Humoren har hun fortsat i behold, som da hun til Ekstra Bladets udsendte på den røde løber til en fest i anledning af brystbomben Pamela Andersons besøg i København i 2011 omtalte sit forparti således: "Mine bryster er som en svensk folkevise - lange og kedelige. Men jeg er god til at spænde dem op."

Publiceret 16 January 2019 08:00