Hvis du vil være på den sikre side, er det bedst at bruge bagepapir, der er svanemærket. Foto: Mostphotos

Hvis du vil være på den sikre side, er det bedst at bruge bagepapir, der er svanemærket. Foto: Mostphotos

Bagepapir kan være kræftfremkaldende

De fleste bruger bagepapir i ovnen, men hvis det ikke er svanemærket, kan det være sundhedsskadeligt ved høj ovntemperatur

Af
Simon Johansen

Bolius Boligejernes Videncenter

bolig Med bagepapir på bageplader og bradepander behøver vi ikke skrabe pladerne for fastbrændte madvarer.

Alligevel bør du være varsom med at bruge bagepapir. Det kan nemlig også være sundhedsskadeligt, lyder advarslen fra Forbrugerrådet Tænk.

Fluorstoffer i bagepapir

Almindeligt bagepapir er typisk behandlet med fluorstoffer. Det er denne overfladebehandling, som gør, at papiret er fedt- og vandafvisende. Fluorstofferne gør, at papiret ikke mørner på grund af vand, og at maden ikke brænder fast i papiret.

Problemet er bare, at fluorstoffer er et hormonforstyrrende stof, som i forbindelse med opvarmning vandrer lettere over i din mad. Og særligt fedtholdige madvarer optager flere af de farlige stoffer.

Fluorstoffer er farlige, fordi de ophober sig i vores organer, eksempelvis nyrer og lever. Stofferne menes at være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende, ligesom fluor kan sænke mænds sædkvalitet, øge risikoen for abort og fjerne vacciners effekt.

Derudover er bagepapiret også skadeligt for miljøet, hvis det fx smides i naturen. Bagepapir er nemlig svært at nedbryde, og det betyder, at det ofte havner i spildevandet – og derfra tilbage i kredsløbet og i din krop.

Bagepapir kun farligt ved høj varme

Ifølge Bolius' Fru Grøn er den kemiske forbindelse, som bagepapiret er belagt med, dog designet til at modstå meget høje temperaturer, og temperaturen i ovnen skal typisk være langt over 230 grader varm, før det kan blive farligt.

Hvis du vil undgå bagepapir med fluorstoffer, kan du vælge svanemærket bagepapir.

Andre alternativer teflon-belagte bagemåtter eller bageplader, som kan tåle høje temperaturer, som nemt kan rengøres med f.eks køkkenrulle.

Publiceret 12 January 2019 09:04