Kirsten Normannn Andersen. Foto: Folketinget

Kirsten Normannn Andersen. Foto: Folketinget

Debat: Tidligere psykiatriske patienter skal kunne erklæres raske

Af
Kirsten Normann Andersen. Medlem af Folketinget

Socialistisk Folkeparti:

"Antallet af voksne med psykiske lidelser er steget med 22 procent de sidste fem år. I Østjylland har mere end 5 procent af befolkningen i flere kommuner en diagnose, viser en analyse som KL har fået lavet.

Særligt Djursland er hårdt ramt.

https://www.kl.dk/nyheder/momentum/2019/i-halvdelen-af-landet-har-mere-end-hver-tyvende-voksne-en-psykiatrisk-diagnose

Men vi skal gøre op med myterne om psykiske lidelser som noget kronisk. Derfor skal man også have mulighed for at blive erklæret rask, hvis man er symptomfri og har været det i en periode, og ikke længere har større risiko for at få problemerne end andre.

Det mener SF, der har fremsat et forslag til en folketingsbeslutning, som skal førstebehandles på torsdag.

Så længe man ikke kan blive erklæret rask, bliver man afskåret fra nogle muligheder, og det synes vi ikke kan være rimeligt. Det må være sådan, at når man er symptomfri, bør man også kunne slippe af med diagnosen.

Med en psykiatrisk diagnose i bagagen kan man have sværere ved at få et job, tage et kørekort, tegne forsikringer eller adoptere. Især angst, depression og bipolare lidelser fylder, og antallet er på landsplan.

Vi ved at psykiske sygdomme er noget man kan komme sig over. Og derfor bør folk også kunne raskmeldes så de har mulighed for at komme videre med deres liv."

Publiceret 10 January 2019 09:56