Foto: Rigspolitiet

To mænd fra Aarhus tiltalt for tyveri af 200 computere fra elever på 30 jyske efterskoler

To 25-årige aarhusianere kræves idømt langvarig fængselsstraf for grove tyverier fra jyske efterskoler

Af
Jeppe Rafn

Østjyllands Politi er klar til at gå i retten med to 25-årige mænd fra Aarhus, som er tiltalt for at have stjålet værdier for cirka to millioner kroner.

Tyverierne er gået ud over flere end 200 elever på 30 jyske og fynske efterskoler, som har fået stjålet altovervejende bærbare computere fra deres værelser.

"Tyvene er gået rundt på skolerne og ind på elevernes værelser, mens de har været væk fra deres værelser," fortæller Østjyllands Politis anklager Jhin Lee til Lokalavisen Aarhus.

Tyverierne på de 30 efterskoler, som de to mænd er sigtet for, har fundet sted i første halvdel af 2018. Første tyveri ifølge anklageskriftet gik udover eleverne på en efterskole i Bjerringbro, hvor der 5. januar blev stjålet bærbare computere med mere for 40.000 kroner.

Det største udbytte fik de 13. marts i Bramming, hvor de slap afsted med 42 bærbare computere og en PlayStation til i alt 362.000 kroner.

Anklager Jhin Lee oplyser til Lokalavisen, at flere af de 30 tyveriplagede efterskoler ligger i Østjylland, heriblandt omkring Aarhus. Det omfatter blandt andet et tyveri fra Efterskolen Ådalen i Hørning, hvor der i februar blev stjålet syv af skolens MacBook, der var blevet udleveret til eleverne, samt to af elevernes egne bærbare computere:

Opdaget af elev

Den 12. juni gik det galt for de to 25-årige aarhusianere, som blev opdaget af en elev ved et indbrud på en efterskole i Hammerum ved Herning. Herefter fik politiet fat i de to mænd i en bil i et skovstykke på Århusvej ved Silkeborg. En politihund snusede sig frem til tyvekosterne fra efterskolen i Hammerum, som lå gemt i skoven. De to mænd blev anholdt og sigtet for indbrud, og dagen derpå blev de varetægtsfængslet.

Efterforskere fra Østjyllands Politi har med hjælp fra flere politikredse sidenhen kædet de to mænd sammen med tyverier på i alt 30 efterskoler.

"Det er sket ved hjælp af beskrivelser af gerningspersoner og biler, der er blevet set, samt masteoplysninger, der kæder deres telefoner og biler sammen med gerningsstederne," fortæller Jhin Lee.

Anklageren fortæller, at han går efter en fængselsstraf på flere år til begge mænd.

"Det er ikke bare tilfældige indbrud, men grove tyverier, der har været organiserede og planlagte og begået i forening på en professionel måde," siger anklageren.

Lang retssag

Retssagen mod de to mænd begynder i slutningen af januar og er sat til at vare fire-fem dage, fordi sagen er så omfattende med mange vidner, der skal afhøres, og en masse erstatningskrav fra de over 200 elever, som tyverierne er gået ud over.

Anklageren oplyser, at politiet ikke har fundet andre tyvekoster end dem, der blev stjålet på efterskolen i Hammerum. Politiets efterforskning tyder på, at de stjålne computere er forsvundet ud af landet.

Ifølge Jhin Lee er de to tiltalte 25-årige mænd fra Aarhus ikke kendt fra tidligere kriminalitet i lignende omfang, og de har ikke relation til bander.

Publiceret 03 January 2019 10:32