Kommentar: Konservative lagt i regulær benlås

Af
Lars Norman Thomsen

lokalredaktør:

Konservative Syddjurs undlod ligesom Venstre og Det Radikale Venstre at stemme for det kommunale Budget 2019.

Allerede under valgkampen forud for kommunalvalget i 2019 meldte partiets spidskandidat og senere byrådsmedlem, Tommy Bøgehøj, ud, at en markant sænkning af kommuneskatten stod øverst på partiets lokale dagsorden.

Konservative Syddjurs vil have sat skatten ned med 0,2 procentpoint hvert af de næste fem år, så kommuneskatten går fra de nuværende 25,9 procent til 24,9 procent. (I procent 3,86 procent.), fastslog Tommy Bøgehøj på samtlige vælgermøder, og man så sige, at han holdt ord, for det var også hans oplæg, da budgetforhandlingerne om Budget 2019 gik i gang.

Tommy Bøgehøj ser lavere kommuneskat som en konkurrenceparameter i kampen om at tiltrække nye bosættere til Syddjurs.

Over en femårig periode giver det 227 mio. kroner ud i lokalområdet at nedsætte skatten med en procent point og efter kompensation fra staten koster det kommunen cirka 60 mio. kroner, lød første del af Tommy Bøgehøjs regnestykke.

En del af de 227 mio. kroner bruges i lokalområdet, og en stor del kommer tilbage i kommuneskat via en kombination af flere arbejdspladser og øget omsætning hos områdets forretninger, håndværkere m.m. . Det er en ren win-win forretning, lød den anden del.

Venstrefløjen og Dansk Folkeparti var imidlertid stålsatte under budgetforhandlingerne. Blank nej til at pille ved kommuneskatten.

Derfor kunne Tommy Bøgehøj kun stemme, som han gjorde, og spørgsmålet er nu, om han ikke bliver nødt til at gøre det samme i de tre næste år - med alt hvad det indebærer af mangel på indflydelse, når de sidste kommaer skal sættes i budgettet?

Reelt har Tommy Bøgehøj ved sine hardcore udmeldinger om kommuneskatten lagt sig selv i en regulær benlås i forhold til fremtidens budgetforhandlinger.

For der er ikke flertal for at sænke kommuneskatten i det nuværende byråd. Det viste budgetforhandlingerne med stor tydelighed.

Venstrefløjen har formået at gøre skatte-diskussionen til en debat om velfærd: Lavere skat mindre velfærd, og har et borgerflertal bag sig.

Konservative Syddjurs får således noget at snakke om, når partiet som det første af lokalforeningerne mødes til generalforsamling i januar måned.

Findes der mon i partiets bagland en nøgle til at løsne den nuværende benlås? Alternativet er, at partiet allerede nu melder ud: Ingen konservativ signatur på de tre kommende års budgetter med mindre, at kommuneskatten sænkes.

Publiceret 02 January 2019 19:00