Djursland 2018 A-Å

Historierne har stået i kø i et begivenhedsrigt 2018 på Djursland. Du får her anden del af vores nytårskavalkade over året der gik

Af
Simon Carlson

Ofrende har om noget formået det, som kunst er til for. Nemlig at skabe diskussion. Georg Brandes skulptur, der forestiller Isak i den bibelske fortælling om Abraham, der skal ofre sin søn, men i sidste øjeblik får besked på at spare Isaks liv, blev fjernet fra torvet i Grenaa i forbindelse med fornyelsen af torvet foran rådhuset. Imens skulpturen har været i depot har debatten bølget fem og tilbage om, hvorvidt Ofrende skulle tilbage på torvet.

Som en anden Moses har Ofrende nemlig delt vandene; enten kan man lide den, eller også hader man den. På årets sidste kommunalbestyrelsesmøde var der imidlertid ikke så meget at rafle om. En enig kommunalbestyrelse besluttede, at Ofrende skal tilbage på torvet, og det kommer den således i løbet af 2019.

Per Zeidler var på forsiden af aviser over hele landet i slutningen af 2017, da det kort før kommunalvalget kom frem, at han arrangerede gangbang i et forsamlinghus og desuden havde forsømt at komme til et byrådsmøde af samme årsag. I slutningen af foråret 2018 indvilgede Per Zeidler i et interview til Adresseavisen, hvor han fortalte om, hvordan han havnede i det alternative sexmiljø, hvad hans bevæggrunde var, og hvad konsekvenserne efterfølgende har været for ham.

Efter udskejelserne i forsamlingshuset blev Per Zeidler sigtet for rufferi, og den sigtelse har hængt over hovedet på det tidligere byrådsmedlem i Syddjurs Kommune i hele 2018, uden det har ført til hverken en anklage eller frafaldelse af sigtelsen.

Q vi mon finde noget at bruge hinanden til? Ja ja, vi ved godt, det er en alternativ brug af bogstavet, men udvalget af danske Q-ord er altså virkelig begrænset, og Sebastians sang klinger stadig smukt i baghovedet, når man siger sætningen.

Når det så er sagt, så er der i sandhed perspektiver i spørgsmålet. Det er blandt andet det spørgsmål, som Norddjurs Kommune blev nødt til at stille sine borgere midt den økonomiske krise, da man blev nødt til at finde på smartere måder at gøre tingene på for at banke udgifterne i bund.

Multiracial group of friends with hands in stack, strong concept about teamwork and cooperation, also refers to immigration and friendship.

Multiracial group of friends with hands in stack, strong concept about teamwork and cooperation, also refers to immigration and friendship.

Det er dog ikke blot en desperationstanke, men en tanke med stor ræson. Det ser vi flere og flere steder i vores dækning af Djursland, at man i mindre samfund rykker sammen. Både når tingene er svære, men sandelig også for at skabe perspektiver for sin tilværelse og højne livskvaliteten og tilflytningen i sit lokalsamfund. Opfordringen til det kommende år herfra skal derfor klart lyde: Kan vi mon finde noget at bruge hinanden til?

Rådhuset i Grenaa stod pludselig i flammer kort før sommerferien. Det stod hurtigt klart, at branden var påsat, og tidspunktet var således påfaldende, da branden opstod i kommunens økonomiafdeling kort efter, Norddjurs Kommune havde forklaret offentligheden, hvor skidt det så ud med kommunens økonomi.

Det varede ikke længe, inden politiet slog kløerne i to mænd, der blev sigtet for indbrud og ildspåsættelsen. Det førte senere til både anklage og dom heraf den længste til en 37-årig mand fra Grenaa, der fik tre og et halvt års fængsel. En 33-årig mand fik tre måneders fængsel for medvirken til indbrud. Det kom senere frem, at den 37-årige mand havde stjålet en nøgle fra sin kæreste, som på det tidspunkt var ansat ved Norddjurs Kommune.

S-k-o-l-e-l-u-k-n-i-n-g er en af de sammensætninger af bogstaver, der har ramt vores tastaturer flest gange I 2018. Egentlig startede det allerede op til kommunalvalget i november 2017, hvor enkelte politikere i Norddjurs Kommune ville lukke skoler på grund af faldende elevtal. Det var dog i løbet af efteråret 2018, ordet for alvor fik taget plads i spalterne, da det stod klart, at Norddjurs Kommune på grund af den elendige økonomi var nødsaget til at ændre kommunens skolestruktur.

Det medførte et aldeles uskønt forløb, hvor politikerne først meddelte, at Mølleskolen skulle lukke. Efter høringsperioden ændrede politikerne mening, og pilen pegede pludselig på Toubroskolen, men da beslutningen endelig skulle tages, overlod politikerne det til repræsentanter fra de to skoler at finde en salomonisk løsning. Det lykkedes – naturligvis, fristes man til at konstatere – ikke, da begge skoler kæmpede for deres fulde berettigelse. Til sidst endte det, som det startede, nemlig med at Mølleskolen røg på skafottet og derfor lukker med udgangen af indeværende skoleår, mens elever, forældre og ansatte på begge skoler stod tilbage med følelsen af at være drevet hensynsløst rundt i manegen.

Tirstrups luftrum er blevet betydeligt mere trafikeret i 2018, efter Aarhus Airport blot er blevet ved med at stile efter de højere luftlag i såvel antallet af passagerer og antallet af destinationer, der kan nås fra den østjyske lufthavn.

I løbet af 2018 føjede Aarhus Airport ni nye ruter til, så man lige nu kan flyve direkte til 24 forskellige steder fra Tirstrup. Det er næsten en tredobling siden 2016, og det stopper ikke endnu. Aarhus Airport har allerede annonceret seks nye ruter til åbning i første halvår af 2019. Der er tale om direkte flyvninger til Rom, Faro, Varna, Manchester, Zakynthos og Kreta.

Ulven fortsatte i 2018 med at være et rovdyr til debat. I Vestjylland skød de den. På Djursland fik den lov at luske rundt i nogenlunde fred og ro. I løbet af sommeren blev der to gange taget billeder af en ulv med et vildtkamera i området omkring Bønnerup og Glesborg i den nordøstlige del af Djursland.

Det var samtidig første gang siden 2014, at der blev observeret en ulv på Djursland. Mod slutningen af året fortalte en jæger, at han havde spottet en ulv mellem Ryomgård og Nimtofte midt på Djursland. Den sidste observation er endnu ikke verificeret.

Velkomst er tilsyneladende en mere speget størrelse, end ordet umiddelbart antyder. I hvert fald byder en stor del borgere i Syddjurs Kommune det kommende velkomstcenter ved Kalø Slotsruin velkommen med høtyve og fakler. Velkomstcenteret, der skal være den nye indgangsport til Nationalpark Mols Bjerge har i løbet af 2018 været den allervarmeste kartoffel, idet etableringen af velkomstcenteret også betyder en nedrivning og et farvel til Kalø Slotskro, som har ligget på stedet siden 1957.

Det har fået blodet til at koge hos mange borgere, for hvem kroen har stor affektionsværdi. I løbet af sommeren inviterede Nationalparken endelig folk ind for at høre mere om planerne, og det har været med til at mildne folkestemningen, men det er ganske vist, at vi igen i 2019 kommer til at skrive ’velkomstcenter’ mere end én gang.

Winery har Mads Groom Andersen stigende succes med at drive. Fra sin virksomhed Andersen Winery i Vrinners på Mols har han sammen med kompagnonerne Frantz Maurice Scott Lundby og Morten Rinder Stengaard fremstillet mousserende vin af æbler og bær siden 2015. Vinproduktionen er steget fra omkring 15.000 flasker i 2015 til cirka 45.000 flasker i år. 2018 blev således også året, hvor Andersen Winery kunne hive to fornemme priser med hjem fra Dansk Vinskue.

Andersen Winery er på den måde også en del af den mere og mere positive historie, der kan fortælles om lokal fødevareproduktion af hyperlokale råvarer på Djursland.

X-borgmester i Syddjurs Kommune Kirstine Bille er blot en af de lokale politikere, som i 2018 rettede sine politiske ambitioner ud over kommunegrænserne. Kirstine Bille har således meldt sit kandidatur til Europa Parlamentet, når der er valg til Europa Parlamentet 26. maj 2019.

Måske bliver det ved samme lejlighed, der skal sætte X til Folketingsvalget. Sikkert er det i hvert fald, at det bliver i løbet af 2019, der igen skal sammensættes et nyt Folketing, og også her er det muligt at gøre de lokale stemmer gældende. Djursland tæller allerede markante politikere som Leif Lahn (S) og Britt Bager (V). Sidstnævnte fik sit absolutte politiske gennembrud i 2018, da hun blev udnævnt til Venstres politiske ordfører. Ud over de to har flere af de nuværende byrødder også meldt ud, at de er klar til landspolitik. Jens Meilvang (LA) og Aleksander Myrhøj (SF) fra Norddjurs og Morten Siig Henriksen (SF) bliver således at finde på stemmesedlen.

Yngel af fisk lyder måske ikke som verdens mest prekære sag, men når man som borger langs Djurslands kyster frygter at se frem til en spoleret udsigt og en potentiel forurening af badevandet, så kravler man lige så stille længere op på naglerne. Havbrug blev nemlig diskuteret intenst i det forgangne år, da der fra regeringens side blev åbnet for større muligheder for at etablere anlæg til fiskeproduktion, og her var Djurslands kyster blandt de steder, der blev nævnt som oplagte.

Bornholms Havbrug opdrætter ørreder i havet for at komme efterspørgslen til livs og skabe nogle bornholmske arbejdspladser. Ørreder blev sat ud i foråret, og nu skal de fiskes op med et norsk specialfartøj og slagtes.

Bornholms Havbrug opdrætter ørreder i havet for at komme efterspørgslen til livs og skabe nogle bornholmske arbejdspladser. Ørreder blev sat ud i foråret, og nu skal de fiskes op med et norsk specialfartøj og slagtes. Foto: Simon Læssøe, Ritzau Scanpix

Mange borgere var i løbet af 2018 på barrikaderne flere gange, og det endte også med, at flere og flere politikere meldte sig i koret af modstandere mod havbrugenes indtog.

Zoo til salg! Blev en historie, der i sensommeren faktisk bredte sig over hele landet, da ejer af Munkholm Zoo ved Balle Benny Johansen besluttede at sætte sit livsværk til salg. Munkholm Zoo er igennem 25 år vokset fra nogle få dyr på hobbybasis til en zoologisk have med mere end 400 dyr. Benny Johansen og hustruen Annelise har stået for vokseværket gennem alle årene, men nu er det tid til at trække sig tilbage, da parret gerne vil have tid have tid til andre ting.

Benny og Annelise Johansen har dog ikke voldsomt travlt med at sælge, da de stadig nyder den hyggelige zoo, de har opbygget, men hvis man er uddannet landmand eller dyrepasser kan man altså erhverve sig den zoologiske have, der i 2018 havde flere end 40.000 besøgende.

Æbler er der i overflod, når Ebeltoft i uge 42 inviterer de lokale og alt andet godtfolk på den årlige Ebelfestival. 2018-udgaven var samtidig den 15. udgave af festivalen, der – som navnet svagt antyder – har æblet i fokus og hjælper til visionen om at gøre Ebeltoft til æblets by.

Der er dog masser af andre ting at se, når man slentrer ned gennem de gamle, hyggelige gader i Ebeltoft. Det havde rekordmange besøgende også fundet ud af i år. I høj og lun oktobersol fandt mere end 45.000 mennesker i løbet af efterårsferien vej til Ebeltoft.

Økonomi som emne har sjældent optaget så mange mennesker, som det gjorde i 2018. Det skyldtes, at da Norddjurs Kommune kunne konstatere, at der var slået et gevaldigt hul i kommunekassen, så var der stort set ikke en eneste borger i kommunen, som kunne sige sig fri for at blive påvirket af konsekvenserne. Norddjurs Kommune var således faretruende nær at blive sat under administration fra staten Der blev hurtigt foretaget et ansættelsesstop på de kommunale arbejdspladser. Formålet var at lukke hullet i kassen øjeblikkeligt, men beslutningen endte med at boomerange på politikerne, da der i stedet begyndte at tikke sygemeldinger ind på grund af det forhøjede arbejdspres. Det gik ud over kommunens serviceniveau, og derfor måtte politikerne til sidst omgøre beslutningen.

(ARKIV) Penge, 20-kroner, tyver, finans, mønter, mønt, økonomi, privatøkonomi den 8. november 2016. At ens børn havner i en luksusfælde med stor gæld, er lidt af et mareridt for de fleste forældre. Derfor skal økonomi være en del af opdragelsen. Det skriver Ritzau, onsdag den 9. maj 2018.. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)

(ARKIV) Penge, 20-kroner, tyver, finans, mønter, mønt, økonomi, privatøkonomi den 8. november 2016. At ens børn havner i en luksusfælde med stor gæld, er lidt af et mareridt for de fleste forældre. Derfor skal økonomi være en del af opdragelsen. Det skriver Ritzau, onsdag den 9. maj 2018.. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix) Scanpix Denmark

Hullet i kommunekassen endte også med, at det blev en vanskelig opgave at nå til enighed om kommunens budget. Forhøjede skatter blev anset som en nødvendighed for at hive flere penge ind, med den var hverken Konservative eller Liberal Alliance med på. De trak sig allerede, da de indledende forhandlinger gik i gang. Senere kunne hverken Enhedslisten eller SF være med på de besparelser, der også var en konsekvens af situationen. Derfor endte budgettet for 2019 med at blive et forlig mellem Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti.

I Syddjurs Kommune kunne man med en nu velfungerende økonomi se til fra sidelinjen, velvidende at rollerne få år forinden var omvendt, da Syddjurs Kommune endte under administration. Derfor gik røsterne blandt de frustrerede borgere i Norddjurs da også på, at deres kommune burde samme tur igennem, så der kunne blive ryddet op. Den idé blev dog over en bred kam afvist af politikerne i kommunalbestyrelsen.

Året 2018 er forbi, og vi kan se tilbage på et år, som bød på heftig aktivitet og nærmest konstant skriblen på vores notesblokke. Det har været travlt, for der har været utallige højde- og lavpunkter, der skulle dækkes og formidles og perspektiveres. Vi har gjort vores allerbedste for at give jer – vores læsere – den højeste kvalitet i den journalistiske dækning af Djursland, og det lover vi at fortsætte med i 2019.

new year 2019 flames fire explosion explode text

new year 2019 flames fire explosion explode text

Som i enhver anden henseende ved vi også, at vi er fejlbarlige, og derfor er ris og ros altid velkommen. Vi håber på et 2019 i endnu tættere kontakt med jer, og herfra skal der blot lyde et ønske om et rigtigt godt nytår til alle.

Publiceret 02 January 2019 11:30