Udsigten fra haven op mod værkstederne, atelierpladserne og artist in residence.Visualisering fra Kristine Jensens Tegnestue.

Udsigten fra haven op mod værkstederne, atelierpladserne og artist in residence.Visualisering fra Kristine Jensens Tegnestue.

Internationale kunstnere får hjemme ved Maltfabrikken

Ebeltoft vil i fremtiden danne hjem for internationale billedkunstnere i fire måneder ad gangen. Det sker i et recidency-program støttet af Statens Kunstfond

Af
Stine Østergaard

EBELTOFT Maltfabrikken, Kunsthal Aarhus og Statens Værksteder for Kunst har med støtte fra Statens Kunstfond etableret et nyt og ambitiøst recidency-program for internationale billedkunstnere. Første ansøgningsrunde er netop skudt i gang med deadline 10. januar 2019.

"Inden for kunstverdenen er det her rigtig stort. Der er en enorm interesse fra hele verden," siger Vibeke Wang, der er projektleder på Maltfabrikken.

Et ophold med netværk

Det er hele Danmark, der får et nyt artist in residence for internationale kunstnere. Navnet er Malt Air og har sine fysiske rammer i Ebeltoft på Maltfabrikken.

Malt Air tilbyder ophold til to kunstnere ad gangen i en periode af fire måneders varighed. I første ansøgningsrunde udvælges de første seks residenter, og de to første kan allerede tjekke ind i august 2019.

"Der er ikke tale om, at kunstneren skal i et lukket refugie på Djursland. Tværtimod faktisk. Vi ønsker, at kunstneren får en bred og kvalificeret introduktion til den danske kunstscene i både øst og vest. Der vil derfor være mange aktiviteter i programmet, som kan skabe møder og nye samarbejder på tværs," fortæller direktør for Statens Værksteder for Kunst, Frederik Hardvendel i en pressemeddelelse.

Skal smage af hjem

Hele tanken er at få noget tilbage til den danske kunstscene, når de udenlandske kunstnere får sig et netværk i Danmark. Faktisk pegede alt på, at det danske artist in recidence skulle ligge i hovedstaden eller alternativt Aarhus. Men valget faldt til sidst på Ebeltoft.

"Kunstnerne skal ud i hele Danmark og møde kunstscenen, men vi skal være den fysiske base. Vi kan tilbyde noget andet, end København. Vi skal være et hjem, og et lokalsamfund, som de kan føle sig en del af, mens de er her. For fire måneder er faktisk ret lang tid," fortæller Vibeke Wang.

Under kunstnernes ophold, håber hun at finde frivillige, der vil guide dem rundt i lokalområdet, og at kunstnerne også har lyst til at engagere sig i det lokale. For eksempel ved at udvikle kunst til Maltfabrikken.

Publiceret 04 December 2018 12:45