Maltfabrikken overholder tidsplanen:

Første del klar til sommer

Det skrider fremad planmæssigt med byggeriet af Maltfabrikken, hvor første del forventes klar til brug til sommer

Af
Stine Østergaard

EBELTOFT Det pirrer nysgerrigheden at kigge ind på grunden til den gamle maltfabrik under ombygning, der er pakket ind i stilladser og presenning. Næsten lige som den store julegave under træet, som man bruger hele den lange juleaftensdag på at gætte, hvad mon indeholder.

Men til sommer bliver det endelig tid til at pakke gaven op. Der er endnu ikke sat nøjagtig dato på, men gårdrum og de fleste bygninger forventes at åbne til sommer til glæde for gæster og byens borgere. Ind til da må vi nøjes med at løfte lidt på gavepapiret og få et kig på, hvad vi får i vente.

"Det skal nok nå at blive klar. Vi har et meget stort ønske om at blive færdig til sommer, så alle de, der har glædet sig til at se det, kan opleve det," siger Kristian Krog, der er direktør for Den ny Maltfabrik.

Den store gamle fabriksbygning er mere omfattende, og forventes at åbne noget senere i efteråret eller vinteren.

Der bliver upcyklet masser af materialer til indretningen i Den nye Maltfabrik. Blandt andet er der et helt lampehold. Foto: Stine Østergaard

Der bliver upcyklet masser af materialer til indretningen i Den nye Maltfabrik. Blandt andet er der et helt lampehold. Foto: Stine Østergaard

Tre ben

Har du også svært ved at overskue, hvad Maltfabrikken kommer til at "indeholde", så kan rammerne deles op i tre ben.

Den offentlige del består blandt andet af bibliotek, museum og arkiv. Så er der den kulturelle del med Rampens aktiviteter, Kulturhuset med koncerter og café og gården.

Til sidst er der erhvervsdelen, hvor virksomheder kan leje sig ind i små lokaler, og her er faktisk allerede næsten udsolgt. Der er stadig pladser tilbage i de åbne kontormiljøer.

"De erhvervsrettede aktiviteter er enormt vigtige, for vi vil gerne skaffe arbejdspladser for vores område," siger Kristian Krog.

Samler byen

Han understreger dog, at det, der får Maltfabrikken til at skille sig ud fra lignende tiltag i landet, er den brede appel.

"Det er det her herlige, magiske mix. Det er for alle - ikke kun dem, der kan lide kunst eller dem med små virksomheder. Målet er at skabe et fællesskab for alle i byen."

Maltfabrikken er et af de første skridt i udviklingsplanen for Ebeltoft by & havn igangsat af Syddjurs Kommune og Realdanica, hvor man blandt andet kan læse følgende uddrag:

"Overordnet set viser analysen, at Ebeltofts største udfordring er manglende fysisk, mental og oplevelsesmæssig sammenhæng."

Og selvom restaureringen af den 150 år gamle bygning er et stort projekt, der siden december 2016 har samlet omkring 50 håndværkere foruden arkitekter, landskabsarkitekter, rådgivere, designere med mere, så kalder Kristian Krog tilblivelsen af Den ny Maltfabrik for den lille del af projektet i den store sammenhæng.

"Det er et projekt på omkring 5000 kvadratmeter, men det store projekt er hele Ebeltoft by. Hvordan vi med Maltfabrikken får skabt en større sammenhængskraft," siger Kristian Krog.

Kvalitet og genbrug

Opførelsen af Maltfabrikken er et samarbejde mellem kommunen og fonden Den ny Maltfabrik. Og her kommer både til at blive helt nye bygninger og restaurering af den gamle fabrik.

"Alle er heldigvis enige om, at der skal være kvalitet hele vejen rundt. Vi har ikke været nødt til at spare endnu, og budgettet holder stadig," fortæller Kristian Krog.

Der bliver også fokuseret på upcycling af materialer. For eksempel arbejder en lampegruppe på at lave lamper af blandt andet gamle gadelygter. Maltfabrikken er et projekt, der skal rage ud i fremtiden og gerne holde mange, mange år.

"Der er ikke mange bygninger i dag, som er meningen skal holde 200 år. Det er ikke sådan, man tænker, men det gør vi," siger Kristian Krog, der står midt på byggepladsen og peger ud mod de omkringliggende huse.

"Men dét der hus er over 150 år, og dét der er endnu ældre. Det passer ind i Ebeltofts dna at bevare bygningsværker."

Del af budgettet i 2019

For at sikre en god start for de mange kulturaktiviteter på stedet, har Syddjurs byråd i budget 2019 besluttet at yde et årligt tilskud på 2,2 millioner kroner i 2019. Midlerne skal gå til understøttelse af kreative erhverv, iværksætteri, kulturaktiviteter, ungeprojektet Rampen og markedsføring.

Beløbet falder til 1,6 millioner kroner i 2020, 1,4 millioner kroner i 2021 og 1,3 millioner kroner i 2022 i takt med at Maltfabrikkens aktiviteter skal blive mere selvfinansierende.

"I Syddjurs byråd synes vi, at Maltfabrikken er et fantastisk sted og det er en fornøjelse at se den gamle fabrik blive smukt og nænsomt renoveret til fremtiden. Jeg er sikker på, at Maltfabrikken i årene fremover bliver et fyrtårn med en bred vifte af kulturaktiviteter til både turister og egne borgere. I årets budget har vi valgt at give et årligt tilskud til aktiviteter på stedet. Det gør vi for at sikre at de mange gode ideer i projektet kommer godt fra start. På sigt er det meningen at stedets økonomi skal hvile mere i sig selv," udtaler borgmester Ole Bollesen i en pressemeddelelse.

Det forventes, at den kommunale støtte vil få betydning for mulige bevillinger fra eksterne fonde. For at sikre en bæredygtig drift er der udarbejdet en flerårig driftsaftale mellem kommunen og Maltfabrikken.

Publiceret 13 November 2018 11:25