Mathilde Christensen Haagensen fortæller om branden sammen med sin søster Caroline og Carolines kæreste Tobias.

Mathilde Christensen Haagensen fortæller om branden sammen med sin søster Caroline og Carolines kæreste Tobias. Øxenholt Foto

"Jeg vågnede ved, at det lugtede, og lejligheden var fyldt med røg"

Dramatisk og ubehagelig nat for to søstre og deres kærester

Af
Jeppe Rafn

Natten til tirsdag vågnede søstrene Caroline og Mathilde Christensen Haagensen uafhængigt af hinanden.

De bor sammen med deres kærester i hver sin lejlighed i en opgang ved siden af Ørsted Kro på Rougsøvej i Ørsted.

Mathilde på 19 år og Simon bor på 1. sal, mens lillesøster Caroline på 17 bor med Tobias på 2. sal.

”Jeg vågnede ved, at det lugtede, og lejligheden var fyldt med røg, så jeg vækkede Tobias og fik min hund i sele,” fortæller Caroline og husker, hun hørte sin søster græde i lejligheden nedenunder.

Faldt nedad skråtag

Derefter åbnede hun døren ud til gangen, men gik i panik og skyndte sig at lukke døren igen, fordi der stod flammer udenfor døren. Caroline og kæresten Tobias måtte derfor kravle ud ad et vindue i stuen, hvor de kunne hoppe ud på et skråtag. Tobias kravlede først ud og tog imod deres hund, inden Caroline hoppede ud på skråtaget.

Tobias og Caroline peger på det øverste vindue, de om natten måtte hoppe ud fra på skråtaget.

Tobias og Caroline peger på det øverste vindue, de om natten måtte hoppe ud fra på skråtaget. Øxenholt Foto

”Det var glat, så jeg gled, men blev heldigvis grebet af min søsters kæreste,” fortæller Caroline, som ved faldet fik en masse skrammer og blå mærker på hånd og ben.

Kunne se flammer i gangen

I lejligheden nedenunder var storesøster Mathilde vågnet samtidig og havde vækket sin kæreste Simon.

”Vi har et vindue ud til gangen og kunne se mega mange flammer, så vi ville ikke åbne døren ud til gangen,” fortæller Mathilde.

Mathilde og kæresten Simon måtte derfor ligeledes flygte ud ad et vindue med deres hund og ud på et tag, der heldigvis er fladt, så de kom ikke fysisk til skade.

”Det var totalt kaos, og jeg nåede hverken at få bukser eller sko på, men tænkte ikke på det,” fortæller Mathilde, som ringede 112, da hun stod på taget udenfor sin lejlighed.

Ung fyr med pandelampe

Kort tid efter ankom en ambulance og brandvæsnet, som fik slukket branden, mens de fire beboere stod nede på gaden. Her lagde de mærke til en ung fyr, der stod på torvet på den anden side af gaden med en pandelampe. De så, at politiet talte med den unge fyr, som viste sig at være ham, der havde påsat branden.

Han blev senere anholdt og sidenhen varetægtsfængslet i fire uger på en psykiatrisk afdeling for at have påsat branden.

”Han havde filmet branden og lagt det op på Facebook og skrevet, det var ham, der startede den,” fortæller Mathilde.

Mathilde (i bare ben) og Tobias står på gaden med tæpper omkring sig efter nattens brand i Ørsted.

Mathilde (i bare ben) og Tobias står på gaden med tæpper omkring sig efter nattens brand i Ørsted. Øxenholt Foto

”Han har en profil på Facebook, hvor han sender live og siger, han vil slå sig selv ihjel og brænde alt ned.”

Ifølge Lokalavisens oplysninger bor den nu fængslede 18-årige mand i Ørsted, men han er ikke beboer på det socialpsykiatriske bosted Tangkær, som avisen i første omgang beklageligvis og fejlagtigt skrev.

Ved onsdagens grundlovsmøde i Retten i Randers forklarede han, at han var gået ind i opgangen og havde hældt noget brandbar væske ud over en pude og sat ild til den. Puden lå sammen med nogle andre ting udenfor Mathilde og Simons dør, som er blevet kraftigt brandskadet.

Sygemeldt

Da Lokalavisen onsdag eftermiddag møder Mathilde, Caroline og Tobias ved deres hjem, er de stadigvæk meget påvirkede af branden forrige nat.

”Jeg prøvede at gå ind i opgangen, men kunne ikke, fordi der lugtede på samme måde som i går,” forklarer Caroline, der ligesom sin søster Mathilde har sygemeldt sig resten af ugen.

”Alle folk spørger ind til det, og det er ubehageligt at skulle fortælle om hele tiden.”

Ulåst opgang

Søstrene fortæller, at døren til deres opgang altid var ulåst, fordi de ikke havde nogen nøgle til opgangen og derfor ikke kunne komme ind udefra, hvis døren var låst, så gerningsmanden kunne frit gå ind i opgangen.

Opgangen er kraftigt brandskadet.

Opgangen er kraftigt brandskadet. Øxenholt Foto

De havde heller ikke brandalarmer i deres lejligheder, som er fyldt med røg og sod og derfor ubeboelige efter branden natten til tirsdag.

”Vi skal ud at se på lejlighed i aften, men der skal være styr på tingene med brandalarm og flugtudgange. Vi har ikke lyst til at være her i byen mere, men vil gerne bo i Auning tættere på vores familie,” fortæller Caroline og Mathilde.

Publiceret 08 November 2018 17:56