Borgmester Ole Bollesen (S) har fået sidste første budget i mål og har haft held til at flytte Dansk Folkeparti væk fra den borgerlige blok. Foto: Lars Norman Thomsen

Borgmester Ole Bollesen (S) har fået sidste første budget i mål og har haft held til at flytte Dansk Folkeparti væk fra den borgerlige blok. Foto: Lars Norman Thomsen

Budget 2019: Udsigt til økonomiske udfordringer

Borgmester Ole Bollesen hilser budgetforlig velkommen, selvom det ikke lykkedes at få Konservative, Venstre og Radikale Venstre til at skrive under

Af
Lars Norman Thomsen

BUDGETFORLIG Der blev skålet i sidste uge på rådhuset i Ebeltoft, da borgmester Ole Bollesen (S) kunne meddele, at Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Alternativet og Dansk Folkeparti, i alt 17 mandater, havde skrevet under på, at de er enige om, hvordan næste års budget skal skrues sammen.

Ved den afgørende forhandling var Konservative og Venstre ikke inviteret med. Begge partier havde fået et vink fra borgmesteren om, at da de ikke ville give på en skattenedsættelse, så var der ingen grund til at dukke op, fordi de øvrige i flokken var enige om at fastholde kommuneskatten på 25,9 procent.

Radikale Venstres Jan Kjær Madsen deltog. Han har ellers også været fortaler for en skattenedsættelse på grund af brandingværdien for kommunen, men uden at være græsk-katolsk på temaet på samme måde som skatteideologen Tommy Bøgehøj (C).

Når Jan Kjær Madsen alligevel valgte at holde kuglepennen i lommen, skyldes det primært, at han ikke fik held til at få målrettet flere penge til skolerne til at handle om, at de store skoler skulle kompenseres for deres indtægtstab, når/hvis tildelingsmodellen justeres, som et samlet Udvalget for Familie og Institutioner har foreslået.

Jan Kjær Madsen kæmpede for, at kommunens største skole, Hornslet Skole, der vil tabe mest på den foreslåede justering af tildelingsmodellen, blev holdt skadesløs.

Fint med forskel

Borgmester Ole Bollesen siger om budgetforliget:

"Vi har fået et rigtig godt, grønt og ansvarligt budget for 2019, og det er mit indtryk, at der er bred tilslutning til budgettet på nær en mindre uenighed om skatten. I en politisk verden gør det vel heller ikke noget, at man kan se forskel på partierne."

"Jeg mener, at det er vigtigt at fastholde den stabile, stramme økonomiske politik. Der er kommuner i Danmark, der må lave store udsving i deres kvalitet for at få økonomien til at hænge sammen. Det ønsker jeg ikke. Det er fornuftigt, at spare op i gode tider – vi ved at vi bliver udfordret økonomisk i fremtiden."

Ole Bollesen peger på især tre områder, hvor Syddjurs Kommune vil blive udfordret i fremtiden:

    Syddjurs får mange tilflyttere, 5-600 på årsbasis, som er børnefamilier. Men det koster at byggemodne og lave daginstitutioner mv. På lang sigt er det en stor fordel for en kommune med tilflytning.

    Folkeskolerne går nogle år i møde med dalende børnetal. Det er en økonomisk udfordring, at drive skoler med færre børn. Men ud fra befolkningsstatistikkerne ser det ud til, at børnetallet igen stiger. "Derfor vil vi gerne beholde alle vores skoler – og det er der bred politisk tilslutning til," konstaterer Ole Bollesen.

    Antallet af ældre over 80 år stiger markant i de kommende år. "Det er rigtig godt, at mange bliver meget ældre, og det er der bestemt en ressource i. Men statistikkerne viser også, at der ligger en økonomisk udfordring på dette område generelt."

Ingen hjælp

Borgmesteren har ingen fidus til, at man på Christiansborg får samlet sig sammen til at lave en udligningsreform lige med det første.

"Jeg håber på, at man vil tage emnet op igen efter et valg, men vi kan ikke satse på en udligningsreform, der vil give Syddjurs Kommune rigtig mange midler. Hen over sommeren 2018 omfordelte centraladministrationen et større millionbeløb i udligning - noget der kostede Syddjurs Kommune ca. 14,6 mio. kroner. Disse penge har vi lige fået igen (læs side 5, red.)– men beløbet bliver fjernet igen i 2021 og forbliver dermed blot en lappeløsning på en urimelig udligning," siger Ole Bollesen.

"Så min konklusion er, at vi bliver nødt til at klare vores økonomiske udfordringer selv. Vi ønsker en stabil og ansvarlig økonomisk politik i Syddjurs. Vores budgetforslag er udtryk for dette."

Publiceret 10 October 2018 15:30