74 piger fra gymnasier i Rønde og Grenaa var med ude at se havmøllerne ved Anholt helt tæt på. Foto: Sitne Østergaard

74 piger fra gymnasier i Rønde og Grenaa var med ude at se havmøllerne ved Anholt helt tæt på. Foto: Sitne Østergaard

En rigtig girlpower-dag med vindmøllesnak

12. september var årets landsdækkende Girls’ Day in Science, hvor piger får smag på en fremtid med IT, teknolog og naturvidenskab. Ørsted havde inviteret piger fra Grenaa og Rønde en tur ud at se på havvindmøller

Af
Stine Østergaard

GRENAA Der gik ikke ti minutter, fra Anholt-Færgen havde lagt fra land, til den første begyndte at mærke bølgerne spille puds med balancenerverne. Et par timer senere havde en del flere af de mange kvindelige passagerer fået søsygen at smage.

"Det gør ikke noget, så husker de da i hvert fald dagen på noget," siger Christian Jørgensen i sjov, han er Head of Recruitment i Ørsted.

Men da den gyngende færge efter et par timers sejlads når helt tæt ud til havvindmøllerne, så er det med de fleste af pigerne på dæk. Fascineret kigger de op på de tårnhøje havvindmøller, som de har brugt sejlturen på at blive klogere på.

De 74 piger fra VID Gymnasier i Grenaa og Rønde Gymnasium var inviteret på inspirationstur af Ørsted i forbindelse med Naturvidenskabernes Hus' internationale Girls' Day in Science dag. En dag, hvor det handler om at åbne natur- og teknologifagene op for piger.

Kvinde til kvinde

Turen startede hos Ørsted nede på Grenaa Havn, hvor et par unge kvinder gennemgår, hvordan vekselstrøm fungerer. Herefter gik turen ud til færgen, og på turen blev der holdt oplæg af fire kvindelige medarbejdere hos Ørsted: Senior Environment & Permitting Specialist Andrea Fischal, Director Stella Gudmundsdottir og Wing Energy Analysts Cicilie Mortensen Kobæk og Sidse Damgaard Hansen.

De fire stillede sig gerne op som rollemodeller for at få flere kvinder ind i en mandsdomineret verden.

"På studierne nærmer det sig en ligevægt, men på arbejdsmarkedet er det mænd, som sidder på for eksempel de tunge ingeniørposter. Det er en ære at være med til at dele lidt ud og åbne op for inspiration for den nye generation. Jeg håber, jeg kan bidrage til, at de kan tænke, at det her måske også er noget for dem," siger Andrea Fischal, der er uddannet marinebiolog.

Hun synes det er en fed mulighed for pigerne at komme ud og se noget og måske bryde mønstret.

"Kvinder kan også beregne formler. Det er ikke kun mænd i jakkesæt," siger hun kækt.

Det var ikke alle, der lige søstærke, men en flok piger fra 2.g på Rønde Gymnasium holder humøret højt i frokostpausen. Foto: Stine Østergaard

Det var ikke alle, der lige søstærke, men en flok piger fra 2.g på Rønde Gymnasium holder humøret højt i frokostpausen. Foto: Stine Østergaard

Inspirerende pigedag

"Det er lidt svært med bølgerne," indrømmer Sisse Tikjær, som sidder med nogle af sine veninder fra 2. fra Rønde Gymnasium. Men hun synes, det er en god måde at komme ud på.

"Når man sidder og lærer om noget i klasseværelset er det hele meget fjernt. Her kommer man virkelig tæt på," siger Oline Buhl Blæsild idet færgen sejler tæt forbi en af de store turbiner i havvindmølleparken.

Og de synes bestemt ikke, det gør noget, at der ingen drenge er med på turen.

"Det er fedt med noget mere girlpower i branchen," siger Astrid Kilde med et kæmpe smil.

Selvom pigerne har en del indsigt i den naturvidenskabelige og tekniske verden, har da også fået lidt mere at tænke over efter at have lært om havvindmøller fra de kvindelige forbilleder, der er ansat i Ørsted.

"Jeg har tænkt over, at jeg ville være ingeniør af en slags, men jeg har slet ikke tænkt over, at man kunne være vindmølleingeniør. Men det lyder spændende," siger Astrid Kilde.

"Der er egentlig mange i min familie, der er ingeniører, så det er ikke fremmed for mig. Men de er faktisk alle sammen mænd," siger Sisse Tikjær eftertænksomt.

Girls Science - @lokalavisernedjursland

See Instagram 'Girls Science' highlights from LokalaviserneDjursland (@lokalavisernedjursland)

Erhvervslivet vil have kvinder

Christian Jørgensen er Head of Recruitment i Ørsted, og det er altså ham, som måske en dag i fremtiden skal ansætte nogle af dem, som på Girls' Day in Science har fået mod på en science-uddannelse. Det er fjerde gang, de holder det, men første gang på færgen med fokus på vindenergi.

"Vi holder det jo, fordi vi synes, der er for få kvindelige talenter. Vi vil stimulere og bekræfte de unge kvinders interesse, så vi kan få kønsbalancen i orden, fordi fordelingen overordnet set i brancen er rimelig skæv," siger han og mener at en arbejdsplads fungerer bedst med forskellige typer og køn.

De fleste arrangementer, som Ørsted inviterer til er for alle, men det er også bevidst, at de er hoppet med på Girls' Day in Science, hvor kun piger er med.

"Når man samler pigerne, kommer der en helt speciel energi, og de kan mærke og se, at der er plads til kvinder inden for det her felt."

Godkendt dag

Pigerne har haft en sjov dag, og også underviserne er glade for at kunne give dem oplevelsen af en ren pigedag i naturvidenskabens tegn.

De her piger går på HTX, så de går i forvejen sammen med rigtig mange drenge. Så det er lidt sjov også at opleve, at der er plads til dem også ude i erhvervslivet bagefter. Det er ikke bare os, der står og siger, vi gerne vil have flere piger til. At erhvervslivet faktisk også står i den anden ende og bekræfter det.," siger Christina Lindgaard Klausen, der er den eneste naturvidenskabelige lærer på Grenaa HTX.

"Jeg synes, det har været klasse. Jeg ville da ønske, det havde været der, dengang jeg var studerende. Det giver jo et langt bedre indblik," siger hun og reflekterer over, at drengene måske er bedre til at hoppe med på sådan nogle ture, som bliver arrangeret i erhvervslivet.

Måske fordi pigerne mangler nogle at spejle sig i, og derfor er hun glad for en dag som i dag med kvindelige forbilleder, hvor man kan få brudt nogle stereotyper ned.

"Det er tit mænd, der sidder i top- og mellemledelserne, og det der med, at man ansætter sit eget spejlbillede er altså ikke helt forkert. Så det er super fedt, at pigerne kan se, spejlbilledet er derude," slutter hun.

FAKTA

Girls’ Day in Science sætter fokus på, at mange piger fravælger en IT-faglig, teknologisk eller naturvidenskabelig retning i deres uddannelses- og karrierevalg.

Det er Tektankens nationale kampagnedag, hvor virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner over hele landet inviterer grundskole- og gymnasiepiger indenfor til at arbejde med praktiske og virksomhedsrelaterede opgaver. Pigerne møder kvindelige medarbejdere og studerende, der fortæller om deres uddannelsesvalg og karrieremuligheder i en verden af IT, teknologi og naturvidenskab.

Tektanken er et landsdækkende netværk mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der faciliteres af Naturvidenskabernes Hus.

Publiceret 13 September 2018 17:30