Lis Rytter fra Højbjerg i Aarhus tager initiativ til en lokalforening i Østjylland for ulvemodstandere.

Lis Rytter fra Højbjerg i Aarhus tager initiativ til en lokalforening i Østjylland for ulvemodstandere. Privatfoto

Ulvefrit Danmark: Ulvemodstandere vil oprette lokalforening i Østjylland

Vi skal ikke tro, at ulvene holder sig i Vestjylland, advarer ulvemodstander

Af
Jeppe Rafn

Man skal ikke tro på ulveelskere, der siger, at ulven er sky og ikke vil angribe mennesker. Ulven er farlig for både mennesker og dyr, og hvis vi ikke gør noget, ender det med at gå galt.

Det mener Lis Rytter fra Aarhus, som vil oprette en lokalforening i Østjylland af Ulvefrit Danmark. Den aarhusianske kvinde tog initiativ til foreningen, som i april blev oprettet i Ørnhøj i Vestjylland, hvor et ulvepar med unger holder til.

"Vi kan ikke undgå, ulvene formerer sig, og det vil være trist, hvis det bliver som for 200 år siden, hvor folk blev overfaldet. Der er talrige eksempler i gamle dage på, at ulve angreb både mennesker og dyr. Folk var bange, og man var nødt til at udrydde ulven. Det er derfor, vi kan gå frit i skoven i dag, har skovbørnehaver og kan løbe i skoven og sove i shelters," siger Lis Rytter.

Et farligt rovdyr

"Jeg synes, ulven er et fascinerende og flot dyr, men det er naivt at tro, den ikke er lige så farlig som tidligere. Det er et rovdyr, der ser børn som byttedyr, og det er en grim tanke, at der skal ske noget, før vi gør noget. Jeg vil hellere have, at vi skyder ulvene, end bare ét barn bliver dræbt," siger Lis Rytter.

Hun tager dog afstand fra de ulvemodstandere, der går ind for selvtægt og vil skyde ulvene i Danmark, hvis de ser dem.

Ulv fotograferet af vildtkamera 5. august 2018 på det nordlige Djursland.

Ulv fotograferet af vildtkamera 5. august 2018 på det nordlige Djursland. Foto: Lars Kejser

"Vi arbejder på at få politikerne til at ophæve fredningen af ulvene, og hvis det lykkes os, så skal de dræbes hurtigt og effektivt af dygtige jægere. Der er en lukket Facebook gruppe, der hedder Ulvefri Danmark, hvor en person har forslået, at man skal skyde ulve på en måde, hvor de tager lang tid om at dø. Det er forfærdeligt, synes jeg. Jeg ønsker ikke at pine ulven."

Ulv på Djursland

Da Lis Rytter for et halvt år siden tog initiativ til at oprette Ulvefrit Danmark, mente hun, det var mest på sin plads at oprette foreningen i Vestjylland, hvor Ulfborg-parret holder til. Her i sommer er der to gange fotograferet en ulv på Djursland, og derfor mener hun, det nu er tid til at oprette en lokalforening af Ulvefrit Danmark i Østjylland.

"Vi ved, ulvene breder sig, ov hvis vi venter nogle år med at gøre noget, er de også her i Østjylland. Jeg vil gerne have, mine børn, børnebørn og oldebørn kan gå på skovtur og nyde naturen. Jeg går meget på stranden og i skoven, men det har jeg ikke lyst til mere. Når jeg er i Moesgaard, går jeg ved vandet og ikke på de små stier. Hvis der ikke bliver gjort noget, bliver der mange ulve i Danmark, mindre føde, og de kommer tæt på mennesker. Danmark er for lille til ulve."

Møde på Viby Bibliotek

Ulvefrit Danmark inviterer til møde på Viby Bibliotek mandag 10. september klokken 19 med henblik på at oprette en lokalforening i Østjylland. Foreningen har omkring 1.000 medlemmer og har også planer om at åbne en lokalforening i Nordjylland, oplyser Lis Rytter.

Publiceret 30 August 2018 08:38