Det hyggelige, venlige og fælleskabssøgende dødsmetalband Baest. Fra venstre er det forsanger Simon Olsen, guitarist Svend Karlsson, trommeslager Sebastian Abildsten, Lasse Revsbech på guitar og Mattias Melchiorsen på bas.

Det hyggelige, venlige og fælleskabssøgende dødsmetalband Baest. Fra venstre er det forsanger Simon Olsen, guitarist Svend Karlsson, trommeslager Sebastian Abildsten, Lasse Revsbech på guitar og Mattias Melchiorsen på bas. Foto: Tahmasbi

Baest: Dundrende dødsmetal med store smil

Det bemærkelsesværdige band Baest har fået sig en international pladekontrakt, spiller hæsblæsende heavy – og skaber glæde og fest

Af
Bente Tahmasbi Hansen

De fem gutter, som udgør dødsmetalbandet Baest, bor i Aarhus. Men ep'en deler navn med Marie Magdalene kirke i Ryomgård.

Dødsmetalbandet har en fest med at spille koncerter. De hælder ikke indestængt vrede og sur galde ud over publikum, når de trykker den af. De dyrker sammenhold og spilleglæde.

“Vi vil hellere skabe fællesskab end være pisse selvhøjtidelige,” siger forsangeren, Simon Olsen.

”Genren er kendt for at være vred, introvert og mørk. Sådan er vi ikke, vi er frisk energi. Vi smiler, og vi har en fest,” fortsætter han.

Baest spiller drønende dødsmetal på nøje udvalgte guitarer og former lyden med de særlige HM-2 pedaler. Dehar ry for at give nogle skrigende gode koncerter med masser af positiv energi, selv om temaet er døden. Heavymetal.dk kårede i 2016 Baest som årets upcoming band. Foto: Ehb Fotografia

Baest spiller drønende dødsmetal på nøje udvalgte guitarer og former lyden med de særlige HM-2 pedaler. Aarhusianerne har ry for at give nogle skrigende gode koncerter med masser af positiv energi, selv om temaet er døden. Heavymetal.dk kårede i 2016 Baest som årets upcoming band. Foto: Ehb Fotgrafia

Fortsangeren er i stand til at levere det mørkeste, dybeste growl, der er en særlig brølende sangteknik. Men det sker med stor glæde.

Han giver en prøve på det, og avisens udsendte synes, det lyder som om, han har fundet sit eget indre dyr. Det er et indelåst bæst, der gerne vil lukkes ud.

”Det gjorde ondt i halsen i begyndelsen, men jeg har fundet en teknik, som virker for mig. Det føles lidt som at gø, men det er som at få uddrevet dæmoner. Jeg er virkelig på plads i det her univers,” fortsætter Simon Olsen og de andre nikker samtykkende.

Er nået forbandet langt

Publikum har taget stormende godt imod det venlige Baest. Det samme gælder anmelderne. Blandt andre Gaffa forudså, at bandet vil nå “forbandet langt”, og det holder stik.

Baest fik hurtigt gang i karrieren med job på Roskilde og på Danmarks største heavymetal festival, Copenhell, indenfor det første år. De er også nået udenfor landets grænser og har spillet i Groningen i Holland og i Tallin. Det bliver der mere af, fordi de netop har tegnet en kontrakt med et tysk pladeselskab, Century Media Records, der udgiver deres nye album i hele verden. Kontrakten indebærer ikke bare indspilninger men også aftaler om at booke koncerter. Bandet skal for eksempel spille på Summerbreeze i Tyskland til sommer.

Foto: Jacob Dinesen

Udlandet var et erklæret mål for de ambitiøse fyre, allerede da de stiftede Baest i 2015. Guitaristerne Svend Karlsson og Lasse Revsbech tog initiativ til det.

”Vi ville ud over landets grænser indenfor tre år,” forklarer de to.

”Der skal arbejdes for det. Vi har leveret gode koncerter og har været meget seriøse, når vi har været i kontakt med bookere, branchen og journalister. Der vigtigt at samarbejde og at kommunikere med vores fans,” fortsætter Svend Karlsson og Lasse Revsbech, der har langt krøllet hår og en flot samling tatoveringer. Det er ikke tilfældigt.

”Vi var fra begyndelsen bevidste om at lægge en stil. Vi har ikoniske guitarer og en helt særlig HM2 pedal, der giver den fedeste lyd,” fortsætter de.

De to mener, at det er vigtigt at vælge, hvilket niveau man går efter og at være enige. Og hvis man ikke er det, skal man splitte.

”Man skal også øve sig meget og målrettet. Og være åbne for at prøve ting af,” siger Svend Karlsson.

Gruppen forklarer, at det er vigtigt for dem at være ligeværdige i bandet, og at alle skal have nogle af deres inputs med på scenen, så der er noget, de føler er deres. Baests umiddelbare flabede attitude og meget visuelle univers på de sociale medier præger ikke gutterne mere end, at de fremstår som nogle kernesunde, rummelige og meget demokratiske fyre.

Det kan man ikke umiddelbart aflæse i deres musik. Den er inspireret af pestens hærgen, dødedans og djævle.

Sange om døden

”Dødsmetal og satanisme er en slags opstand mod det konforme. Man kan sammenligne det med reformationen, der var en opstand mod katolicismen,” mener Lasse Revsbech.

Den nye plade, som udkommer til sommer, hedder 'Danse Macabre'. Den beskriver pesten, dødedansen og djævlens høst af mennesker, der dømmes til at komme i himmel eller helvede.

“Jeg kan godt lide sådan noget gammelt pis. Også de gamle kirkemalerier af det. Æstetikken omkring det passer ind i vores univers,” siger Svend Karlsson, der imellem sine utallige tatoveringer på overkroppen har et kalkmaleri fra Marie Magdalene Kirke i Ryomgård, som han stammer fra, placeret midt på ryggen. Bandets EP fra 2016 hedder netop 'Marie Magadalene'.

Det havde også døden som tema og handlede om overgangen fra levende til død. Dørene til helvede åbnes, og hvad sker der?

“Alle mennesker er ikke gode, så det er ikke sikkert at de kommer i himlen. Sidste sang hedder 'Jeg fritager dig' på latin, fordi man troede, at dem, der ender i himmerige bliver fritaget,” siger Simon Olsen.

Foto: Tahmasbi

Har spillet klassisk

Alle fem medlemmer af gruppen har haft musik på A-niveau i gymnasiet i Egaa. Det har lagt nogle grundsten, men har intet med Baest at gøre, mener de.

“Vi har lært øvelokale-disciplin og har fået sociale relationer. Muddi og jeg lærte hinanden at kende dengang og følges jo stadig ad her,” siger Lasse og hentyder til bassisten Mattias Melchiorsen.

“Jeg øvede blandt andet Bach i de år, men har siden lært mig selv at spille hurtigt og hårdt,” siger Svend Karlsson.

Og trommeslageren Sebastian Abildsten har efter musikårene på gymnasiet gået på MGK, en forskole til konservatoriet, men han vil hellere stå på en scene.

“Jeg har sluppet nørderiet og vil hellere spille koncerter. Jeg er så heldig, at jeg er blevet inviteret med. Det er det fedeste,” siger han om Baests dødsmusik, der er udråbt til at være livgivende og fornyende.

Kommende koncerter i Østjylland

3.-4. august: Grimfest, Brabrand

8. august: Smukfest, Skanderborg

28. september: Turbinen, Randers

27. oktober: VoxHall, Aarhus

Publiceret 15 May 2018 20:00