Kommentar:

Hvor blev skatten af?

Af
Af Lars Norman Thomsen

lokalredaktør:

Det var bemærkelsesværdigt, at kommuneskattens størrelse ikke blev nævnt med et eneste ord, da byrådet i sidste uge skiftedes til at uddele roser til Syddjurs Kommunes 2017 regnskab.

De Konservatives Tommy Bøgehøj, der under valgkampen frem mod KV17 brugte samtlige vælgermøder til at udbasunere, at kommuneskatten over tid skal sænkes med et procentpoint, var godt nok fraværende.

Men de øvrige tilhængere af lavere kommuneskat, Dansk Folkeparti, Det radikale Venstre og ikke mindst det tidligere borgmesterparti, Venstre, var forbløffende tavse.

Nuvel en regnskabsaflæggelse er tilbageskuende, men sørme da også et signal om fremtiden.

Tidligere borgmester Claus Wistoft (V), der jo reelt er formand for 2017-regnskabet, forsøgte ellers på venlig vis at få afløseren i borgmesterstolen, Ole Bollesen, til at sige noget om, hvordan han så fremtiden for kommunens økonomi – dog uden held.

Men Wistoft kunne jo selv have taget bladet fra munden og signaleret, hvordan Venstre ser på fremtiden med hensyn til at pille ved kommuneskatten, som Wistoft kun havde perifert held til selv at gøre noget ved, mens han var borgmester.

Dansk Folkeparti betjente sig under valgkampen af det gamle konservative slogan: “Pengene ligger bedst i borgernes lommer” – med en tilføjelse om, at i takt med at Syddjurs økonomien er blevet klart bedre, skal kommunen nu betale borgerne 'lånet – en høj kommuneskat' tilbage – ved at sænke kommuneskatten.

Skyldes den borgerlige sides manglende lyst til at diskutere skat, at man her er kommet til den erkendelse, at det er et komplet usexet tema i forhold til borgerne?

Har den borgerlige fløj stiltiende accepteret, at det ikke er nu, man skal tage slagsmålet med venstre side i byrådssalen?

Usikkerheden om reguleringer på de kommunale udligninger kan selvfølge lig spille ind? Det er forventeligt, at man i mange kommuner lige nu vender og drejer tingene, og flere kommuner vil være interesseret i at sætte skatten op.

Derfor kan det blive fatalt, hvis Syddjurs melder sig i koret af kommuner, der ligefrem vil sætte skatten ned. Hopper man først på den galej, bliver det svært at få lov til at sætte den op igen.

Claus Wistoft har naturligvis ret i, at en borgmester skal bruge regnskabsaflæggelsen til på hele byrådets vegne at fortælle, hvordan borgmesteren vurderer fremtiden for Syddjurs, men oppositionens leder bør modsat også være ærlig og fortælle, hvad samme borgmester kan regne med, når det gælder fremtidens kommuneskat.

Du kan nå det endnu, Claus Wistoft...

Publiceret 05 May 2018 05:00