ANNONCE

Få plænen grøn igen

Et af de "nemme" og økologiske tricks for at holde sin plæne grøn kaldes plæneluftning

En græsplænes rødder skal have luft. Dette er vigtigt for god vækst fremadrettet, men alderen på plænen spiller i høj grad ind: Med tiden dannes kompakte rødder, som betyder at plænen ikke får luft. Næring og vand trænger kun vanskeligt igennem overfladens lag. Benyttes plænen flittigt f.eks. af husets børn, presses luftlommerne sammen og det medfører igen at rødderne ikke får mulighed for at optage næringsstofferne optimalt. Bedre bliver det ikke når blade, kviste og lignende ligger som en tæppe henover græsplænen, - og rigtig galt bliver det i områder med skygge, hvor man risikerer at mosset får overhånd.

 

Plænelufter

Benyttes en plænelufter, også kaldet vertikalskærer, skæres små huller i plænen hvorved næringsstofferne kan komme ned i jorden til rødderne. Gøres dette flere gange om året, gerne både forår og efterår, hjælpes den gamle plæne til et langt og grønt liv, og du hjælpes af med eventuelt mos i plænen. Dertil skal dog siges at luftningen bør foretages på tør jord.

 

Er haven stor, anbefales det at benytte Vikings benzindrevne vertikalskærer LB 540.

Er haven stor, anbefales det at benytte Vikings benzindrevne vertikalskærer LB 540.

En af de store spillere på markedet hvad angår havemaskiner er STIHL. Deres østrigske lillesøster Viking har gennem en årrække udviklet og leveret vertikalskærere i snar sagt enhver størrelse og i dette forår har selskabet ovenikøbet barslet med en helt ny kompakt model til den mindre have.

Fælles for alle deres vetikalskærere er at de alle er udstyret med 7 dobbeltknive, der effektivt sørger for at plænen kan få tilført vand og næringsstoffer på ny. Syntes man ikke om at stikke huller i plænen, - kan man også bare vælge at overfladebehandle sin græsplæne, hvorved mos og ukrudt fjerne let og effektivt.

Hos Viking tænker man grønt, hvorfor der er 2 modeller der er drevet af strøm og en enkelt model til benzin. Sidstnævnte er til gengæld ekstra kraftig, og passer fint til områder på op til 2.000 m2.

 

 

Den kompakte nyhed, LE 240, fungerer perfekt i den mindre have med mange kringelkroge.

Den kompakte nyhed, LE 240, fungerer perfekt i den mindre have med mange kringelkroge.