Sognepræst Lene Hauge, Hornslet

Sognepræst Lene Hauge, Hornslet

Mellem himmel & jord:

Hvis du vil være interessant - skal du være interesseret

Af
Af sognepræst Lene Hauge

Hornslet:

Til en hyrde hører der får. Og til en kendt person hører der fans, eller følgere. Følgere, som netop følger den kendte og lytter til personen. Det er let at sige, at det bare er noget, de unge gør på sociale medier – men mon ikke de fleste mennesker følger andre på forskellige punkter? Det kan være familiens traditioner og værdier, man følger. Eller boligbladenes tendenser til et fint påskebord. Det kan være nye ideer hos frisøren eller i tøjbutikken. Og der er bestemt ikke noget galt i at følge nogen eller noget. Tværtimod er det vores lykke, at de fleste følger færdselslovene nogenlunde. Og det kan være en stor glæde at følge nogle traditioner, som man kan glæde sig til, fordi de sætter en ind i en større sammenhæng – sammen med andre. Spørgsmålet er bare, hvorfor man gør, hvad man gør?

Når jeg hører ordene om, at Jesus er en hyrde, og vi er hans får – så ser jeg netop billedet af den kendte med sine fans. Og så kommer jeg til at tænke på nogle ord fra en af fortidens kendte personer, nemlig Jane Fonda, der bl.a. var kendt i 80'erne for kom-i-form-videoer og et smukt ydre. I et interview udtalte hun engang:  Bliv ved med at være nysgerrig og interesseret. Det er meget vigtigere være interesseret end at være interessant.

Og de ord kan måske ramme os. For når vi gør noget, gør vi det så, fordi vi gerne vil være interessante og beundrede i andres øjne – og lever derfor med et præstationspres og et konstant krav om at være interessante? Eller gør vi noget, fordi vi oprigtigt er interesserede i at opdage noget nyt hos hinanden og selve livet – og måske os selv? Måske det ofte er en blanding? Men i Bibelen kan vi høre om Jesus, der hurtigt blev berømt og fulgt af mange. Han gik rundt og var netop interessant, fordi han var interesseret i andre. I de mennesker, han mødte. Dem ville han lytte til og lære at kende, og det gjorde indtryk. Måske han også kan inspirere os til at være interesserede ud over os selv – for deri ligger der håb gemt om en glæde, vi ikke skal præstere selv, men får givet ved at være interesserede i andre.

Publiceret 15 April 2018 09:50