Kommentar:

Kulturpolitiske brugtvognsforhandlere

Af
Af Lars Norman Thomsen

redaktør:

På søndag lyder startskuddet til Aprilfestival 2018 i Kom-Bi i Hornslet – verdens største turnerende teaterfestival for børn og unge.

Byrådet nikkede ja til at påtage sig værtskabet for teaterfestivalen i april 2016 efter, at et forventet samarbejde med Norddjurs Kommune var blevet skudt ned.

Norddjurs borgmester Jan Petersen (S) sagde nej, fordi investeringen var for stor set i lyset af andre presserende investeringer i velfærd trængte sig på.

Syddjurs Byråd tog alene værtskabet på sig og fandt den store pengepung frem.

I 2018 har politikerne afsat 2,045 millioner kroner til at afvikle teaterfestival for i perioden 15.-22. april.

Mange penge, der fik flere politikere til at snakke i sidegaderne om kunst og kultur ud fra en brugtvognsforhandlers logik: Er der penge i lortet?

I byrådssalen var det derimod småt med bemærkninger og kommentarer.

Reelt har ingen politiker vovet at sige andet end, “at det sørme er mange penge” for at være vært en uge for en teaterfestival.

Det havde været velgørende, hvis en sådan beslutning havde affødt en ordentlig politisk debat som også havde involveret borgerne. Den kom ikke, fordi det ikke er god tone i en byrådssal at sige råt for usødet, at man mener, at det er for mange penge.

Det havde været at foretrække frem for alle de skinhellige, der taler om, at det er vigtigt med gode og lødige kulturtilbud.

“Syddjurs skal være en kommune med gode kulturtilbud til børn, unge og voksne,”?stod der næsten ordret at læse i flere politiske valgprogrammer op til KV17.

Politikere og embedsmænd, der taler så varmt og dannet om kulturtilbud, fortjener kun foragt.

Kulturtilbud lugter af udbud og efterspørgsel og kultur som en kommerciel vare på linje med et stykke håndsæbe.

Kulturtilbud er et misvisende ord i sammenhængen, når talen falder på kunst og kultur. Den omfattende brug af ordet viser blot, at de fleste politikere er de rene kulturpolitiske brugtvognsforhandlere.

Teaterfestival fortjener på alle måder at blive både en kunstnerisk og publikumsmæssig succes.

Selvfølgelig var det godt, at det tidligere byråd tog spenderbukserne på og hev et par millioner på bordet.

Bare rolig kulturpolitiske bagere og dejtrimlere. De mange penge skal nok komme hjem i kassen igen med det aktivitetsniveau og det antal mennesker, der kigger til Syddjurs i teaterugen.

God Teaterfestival.

Publiceret 12 April 2018 05:00