Annette Bredstrup bor med udsigt lige dele himmel og hav i Knebel. Mød hende og hendes kunst ved påskeudstillingen på Fuglsøcentret. Fotos: Lars Norman Thomsen

Annette Bredstrup bor med udsigt lige dele himmel og hav i Knebel. Mød hende og hendes kunst ved påskeudstillingen på Fuglsøcentret. Fotos: Lars Norman Thomsen

Udstillingsaktuel:

Leger fagert på jorden - ingen træder dansen under mulde

Der er højt til himlen og festina lente i billedkunstneren Annette Bredstrups hjem i Knebel ved foden af Mols Bjerge

Af
Lars Norman Thomsen

Lars Norman Thomsen

Væver og billedkunstner Annette Bredstrup, 65, er naturligvis med på den kommende påskeudstilling på Fuglsøcentret, som er blevet fast tradition for gruppen af Professionelle Kunstnere i Syddjurs.

Da Lokalavisen forleden besøgte hende i hendes hyggelige værksted i hjemmet i Knebel, var hun netop kommet hjem fra et ugelangt ophold i Lille Skiveren, tidligere statsminister Jens Otto Krags sommerbolig, højt oppe mod nord, hvor Vesterhavets brusen kan høres klart. Her var hun sammen med andre kunstnere, der ligesom Annette Bredstrup lader sig fange af naturen og henter materialer fra samme natur til flere af deres værker.

Annette Bredstrup er ud af en bondeslægt, hvor arbejdsdelingen var klar. Mændene tog sig af det egentlige landbrugsarbejde, mens kvinderne brugte megen tid på at strikke, brodere og male på tøj. Barndommens land og traditioner for at gøre tingene ordentligt og det at præstere et godt håndværk, tog hun til sig. Det er fortsat noget - nu hvor hun er kommet til skelsår og alder - der ligger i hendes dna.

Travlhed

Annette Bredstrup var under Lokalavisens besøg i fuld gang i værkstedet med at blive færdig til påskens udstilling, som har stor betydning for kunstnerne i Syddjurs.

“Det er blevet en stærk tradition, hvor vi lokalt møder et interesseret og trofast publikum, ligesom der år efter år kommer nye til,” siger Annette Bredstrup, der ligesom kollegerne også oplever, at udstillingen er vigtig i forhold til interessen for at købe kunstnernes værker.

Selv spreder hun sig fra billedvævning over collager og til acrylbilleder.

“Billedvævning opfatter jeg som en fascinerende måde at male med tråde på. Blandt inspirationskilderne har været opblomstringen af de traditionelle væveformer, som de blev udviklet blandt væverne i København i 1970'erne. En anden er naturen, som jeg nyder i fulde drag her, hvor jeg bor ved foden af Mols Bjerge. Motiverne finder jeg gerne ved havet, i bakkerne, skoven, og den blå himmel. De mønstre, tegn og symboler, der indgår i mine billeder, finder jeg i etnisk folkekunst fra mange lande,” skriver hun på sin hjemmeside.

Den tidligere SFO-pædagog på Thorsager Skole er et berejst menneske. Rejser til fjerne destinationer som Iran og Indien har sat sig i sindet, og dermed også i hendes værker

Vævning er en langsommelig proces. Når Annette Bredstrup har brug for mere fart, kaster hun sig over collager og acrylbilleder

Vævning er en langsommelig proces. Når Annette Bredstrup har brug for mere fart, kaster hun sig over collager og acrylbilleder

Dansen og musikken

Det er en langsommelig proces at væve, men for Annette Bredstrup er kontrasten, når hun kaster sig over arbejdet med collage og acrylbilleder, hvor hendes hang til kraftige og glade farver kommer til udtryk.

Inspirationen kommer fra dansen og folkemusikken, som den udfolder sig i de nordiske lande, og som hun har nydt at være aktiv deltager i.

“Leger fagert på jorden - ingen træder dansen under mulde,” er hentet fra en færøske folkevise og brugt af en forfatter og kunstner som William Heinesen.

Det er også en inciterende sætning, der bider en i tungen, når man skal beskrive det univers, som Annette Bredstrup udfolder sig i.

Publiceret 28 March 2018 18:00