Et jernbryllup er en sjælden gave. Nelly og Orla Qvist Pedersen, Pindstrup, får denne oplevelse med

Et jernbryllup er en sjælden gave. Nelly og Orla Qvist Pedersen, Pindstrup, får denne oplevelse med

Jernbryllup:

Det kan lade sig gøre at leve sammen

Nelly og Orla Qvist Pedersen, Pindstrup, kan på torsdag sammen fejre, at de har været gift i samfulde 70 år

Af
Lars Norman Thomsen

Lars Norman Thomsen

Torsdag 29. marts 2018 kan Nelly og Orla Qvist Pedersen, Pindstrup, fejre deres jernbryllup - 70 års giftermål.

Orla Qvist Pedersen er født i 1927 og opvokset i Pindstrup, hvor han også har boet i stort set hele sit liv. Efter endt skolegang kom han i lære som smede- og maskinarbejder på Pindstrup Mosebrug. Herefter søgte han til Aarhus, hvor han fik arbejde i en kortere periode på Aarhus Maskinfabrik og nåede at tage Maskinmestereksamen på Aarhus Maskinmesterskole.

Der gik dog ikke længe, før Pindstrup kaldte på ham igen. Han fik arbejde som montør ved Pindstrup Mosebrug/Novopan Træindustri, hvor han havde sit virke i 43 år, de sidste 20 år som værkfører for Smede-og Maskinafdelingen.

Aktiv i Socialdemokratiet

Orla Qvist Pedersen har været involveret i stort set alt i sit aktive liv i Pindstrup og kender byens historie og små og store oaser langt bedre end de fleste. Han sad i kommunalbestyrelsen i Midtdjurs i hele 20 år for Socialdemokratiet, der altid har været “partiet” i Pindstrup. En del af den periode, hvor hans svoger, partifællen Anker Jørgensen (født 13. juli 1922 i København, død 20. marts 2016 sammesteds), regerede Danmark fra Statsministeriet. Anker Jørgensen var gift med Orla Qvist Pedersens søster, Ingrid kaldet 'Ingse'. Læser man Anker Jørgensens dagbøger, støder man flere steder på Nelly og Orla Qvist Pedersens navne. Den daværende statsminister nød at kigge forbi Pindstrup og besøge familien her. Orla Qvist Pedersen var i bestyrelsen for Pindstrup Centret samt initiativtager til at få etableret fjernvarme i byen. Sidst men ikke mindst brændte han for sporten i byen, og lokale, der kan huske tilbage til fodbolden i 50'erne og 60'erne, vil huske ham som spilleren, der der trods sin beskedne højde, 1,63, lavede over halvdelen af sine mål på hovedstød. Han var en af de bærende kræfter i opførelsen af byens idrætshal på frivillig basis. Derfor var det naturligt, at han i mange år var fast medlem af Pindstrup Hallens bestyrelse.

Stærk tennisduo

Som idrætsmand i det lokale idrætsliv var han uovertruffen. Han havde et talent for stort set alle idrætsgrene og overmatchede de fleste af sine jævnaldrende. Når man i perioden 1950-2000 nævnte navnet Orla Qvist Pedersen på Djursland i sportslig sammenhæng, så vidste de fleste, hvem han var.

Børn og børnebørn

Nelly Qvist Pedersen, født 1930, blev, efter at have været hjemmearbejdende i årene, mens børnene var små, ansat som tasteoperatør ved Sparekassernes Datacentral. Efterfølgende var hun i en lang årrække ansat i EDB-afdelingen ved Novopan Træindustri. Hun var desuden i bestyrelsen samt initiativtager til opførelsen af kommunens første børnehave, Margrethebørnehaven, i Pindstrup, hvor både børn og børnebørn har haft deres gang. Som 60-årig tog hun HF-eksamen i Engelsk og Dansk.

Hun har i mere end 50 år spillet badminton og de senere år tennis. Dette er dog nu lagt på hylden. så nu 'nøjes' hun med at køre på cykel til Auning via Banestien, når der skal købes stort ind.

Det markante jernbryllup fejres på Auning Kro med den nærmeste familie, der er blevet udvidet fra 3 børn til hele 11 børnebørn og 9 oldebørn.

Publiceret 28 March 2018 11:00