Ryomgård Fjernevarme:
Investerer i ny halmkeddel
Ryomgård Fjernvarmeværk har sat spaden i jorden til nyt projekt
Ryomgård Fjernvarmeværk satte i sidste uge spaden i jorden til det, der ender med at blive en ny kedelbygning med plads til en ny stor 8 MW halmkedel i tilknytning til det eksisterende værk.
Det er virksomheden Linka Energy, der er totalentreprenør på det nye halmvarmeværk, som blev sendt i udbud inden julen 2017. Allerede før vinterferien kunne Linka og Ryomgård Fjernvarmeværks bestyrelse sætte deres signatur på kontrakten. Totalentreprisen lyder på 27,5 mio. kroner.
Fjernvarmeværket har tidligere samarbejdet med netop Linka Energy, og bestyrelsesformand Jan Helbo er da også fuld af fortrøstning over, at de to parter nu skal samarbejde igen:
“Bestyrelsen undersøgte markedet seriøst og var ude at kigge på flere lignende projekter. Vi vurderede både de samfundsøkonomiske aspekter, men ikke mindst var vi selvfølgelig interesseret i, at vi fik et nyt anlæg med den bedst opnåelige forbrændingsteknik, som i sidste ende er til gavn for vores forbrugere.”
I god gænge
Det gamle værk har bestået prøven i næsten 29 år.
I løbet af knap 30 år har kedlen afbrændt 119.000 tons halm og produceret omkring 430.000 MWh. I dag kører kedelanlægget på sit maksimale om vinteren, grundet den løbende tilgang af forbrugere inden for forsyningsområdet.
Siden 1989 er antallet af forbrugere steget fra 260 til 691, og der kommer løbende flere til. I dag er den samlede varmeproduktion ca. 19.000 MWh om året.
I drift til december
Det nye anlæg forventes klar til drift i oktober/november i år med endelig aflevering i december. Ud over opførelsen af den nye kedelbygning, der skal rumme den nye halmkedel, monteres der i den nuværende halmlade et nyt krananlæg.
“Indfyring sker med en halmklipper, som kan håndtere halm af dårligere kvalitet og har et langt lavere energiforbrug end eksempelvis en halmopriver,” forklarer Jan Helbo. For bestyrelsen var den nye indfyringsenhed yderligere et godt argument for at vælge Linka som entreprenør.
Som mulighed kan anlægget forberedes for flis som tilsatsfyring, hvormed det vil være muligt at supplere med flis i tilfælde af mangel på halm.
Ryomgård Fjernvarmeværk har måttet købe ekstra jord af Michael Kjeldsen, indehaver af ejendommen Ny Ryomgård, for at få plads til en kørevej rundt omkring værket, fordi den nye kedelbygning lægger beslag på den tidligere kørevej.
Publiceret 25 March 2018 09:57